Last news in Fakti

28 Декември, 2020 09:58 19 882 59

Англичаните напускат, тестикулите остават

  • великобритания-
  • brexit-
  • ес

Политиката е като "Калашников". Според Сталин с автомата можеш всичко, освен да седнеш върху него

Англичаните напускат, тестикулите остават - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едва ли има по-доволни хора от французите, че англичаните напускат европейския съюз. Генерал Де Гол още преди 50 години се беше противопоставил на присламчването им към шестте тогавашни члена. Въпреки неговото пророчество, англичаните бяха приети в общността на 1-ви януари 1973 г. От тази дата до днес, тяхното присъствие не спря да създава проблеми. Впечатлението което островитяните ще оставят е, че искат да ползват само придобивките, които съюза предлага, без да изпълняват задълженията. Сблъсъка между френската концепция и тази на англичаните се илюстрира от живописната реплика между Жак Ширак и Маргарет Тачър.

"I want my money back!" - повтаря англичанката (Искам си парите обратно). Извън микрофоните, френският президент подхвърля пред близкото си обкръжение: "Какво повече иска тази слугиня? Тестикулите си на тепсия ли да поднеса?" Метафората стигна до медиите и те я разпространиха. Тогава Ширак направи лека корекция, но не се извини. Той бил казал "домакиня", а не слугиня...

Има ли печеливши, в края на краищата, от "Brexit"? Има преди всичко губещи. Няма развод с печеливши. Европейският бюджет губи 10-15 или повече милиарди, но печели от прилива на седалища на банки и финансови институции в Париж и Франкфурт. Десетки манифактурни производства стягат куфарите. "Ролс-Ройс" и "Нисан" съкращават драстично инженери и работници.

Англичаните се присъединиха към европейския съюз като щуки в рибарник. Тяхна единствена цел беше свободният достъп до европейския пазар. За напред английският износ няма да бъде толкова лесен, колкото до сега. Вносът без който не могат, ще бъде по-скъп и цените на вътрешния пазар ще се вдигнат значително. Вътрешнополитическата обстановка също не е съвсем ясна. Лъжите на Найджъл Фараж (ментор на Ангел Джамбазки), че с парите, които Великобритания дава на ЕС, на острова "може да бъде построена една болница всяка седмица", ще лъснат като маймунско дупе. Референдумите в Шотландия и Ирландия бяха против "Brexit". В бъдещите избори ирландци и шотландци са в състояние да поискат независимост, което е единственият начин за тях да останат пълноправни членове на европейския съюз.

Политиката е като "Калашников". Според Сталин с автомата можеш всичко, освен да седнеш върху него!


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 154 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ман

    103 257 Отговор
    Англичаните са по умни и хитри от французите и това ,че напуснаха ЕС е умен ход.
  • 2 Деф

    116 194 Отговор
    Умните напускат кораба преди да е потънал. Балъците остават с надежди.

    Коментиран от #13, #21

  • 3 Аспен

    97 217 Отговор
    Има печеливш и той се казва Англия и времето ще го докаже.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пацо

    38 106 Отговор
    Абсурден коментар от зле информиран човек. Не става за четене и коментари.
  • 7 един от многото

    166 51 Отговор
    Тези хора така и не разбраха , че съюз между държави с общи закони не е имало и няма да има. Опити не липсват и последния е измисления ЕС. Но до тук богатите западно-европейски държави си изпълниха задачите максимум. Обраха ерудираните хора от "бедните роднини" , осигуриха си евтина работна ръка , затриха много отрасли и си осигуриха пазари. Така , че тяхната е надута гайда , само мърдат пръстите. Полека лека всички ще се изсулят от ЕС и ще ни оставят по бедни от колкото сме били. И преди всичко зависими от техния експорт. Да не говорим за нарушените връзки с държавите извън ЕС.

    Коментиран от #14, #41

  • 8 Оди пеша бе

    105 33 Отговор
    Това е ваксината. 28 март, 2021г.Долу ГЕРБ

    Коментиран от #28

  • 9 vili

    226 6 Отговор
    Англичаните са най големите крадци на археологични и културни ценности още от векове .Египет ,Гърция и Близкия изток са пропищели отдавна от тях. Дори първата българска ескадрила ги бомбардира през началото на миналия век ,когато се опитват да задигнат Статуята на лъва от Амфиполи , край Аспровалта.
    С тях никога не е имало честна игра и по добре че се махат.

    Коментиран от #51

  • 10 Неграмотни

    27 6 Отговор
    журналисти: "mony".
  • 11 Домакин

    48 12 Отговор
    Откога Южна Ирландия е във Великобритания?

    Коментиран от #23

  • 12 Българин

    178 8 Отговор
    Англия беше единствената страна в ЕС, която ме проверяваше и обискираше на границата като терорист. Много се радвам, че напуснаха.

    Коментиран от #16

  • 13 Домакин

    136 13 Отговор

    До коментар #2 от "Деф":

    Първи напускат потъващия кораб плъховете!
  • 14 Домакин

    61 14 Отговор

    До коментар #7 от "един от многото":

    Айде де! Ами САЩ какво е? И си съществува.

    Коментиран от #19

  • 15 Пацо

    78 11 Отговор
    Споразумението е 2000 страници и не е ратифицирано от ЕС от 27 те държави. Това ще стане на 30. Не е подписано и от британския парламент. 6 години ще продължи риболова на ЕС в британски води. Германците ще си продават колите занапред пак. Британците имат достъп до европейския пазар. Не са договорени условията за достъп до финансовите пазари на ЕС. Да не продължавам. Моля четете грамотна информация и анализи кой бил спечелил кой бил загубил и не пишете глупости.

    Коментиран от #35

  • 16 Пацо

    64 7 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Вижте им министрите кои са и с какви екзотични имена и произход са . Какво може да очаква човек от хора които си мислят че още са нещо на световната карта.
  • 17 Бай Доню

    28 18 Отговор
    След Брексит слетва Тексасехит
  • 18 ФЕН

    75 9 Отговор
    Англичаните ги подлъгаха Американците с една единствена цел да забавят или в в най-оптимистичните им мечти да разтурят съюза !Новия лидер в света се оформи Евро съюза както в икономически така и в политически и даже военне ....което ги отслаби драстично борят се Американците на нови фронтове ...Европа,Китаи,Русия Юзна Америка близък исток ....И на всякъде губят за сега политически,икономиччески и даже военен аспек !Не случайно Тръм осмисли тези загуби и прибра армията от всички точки по света ...почти .В икономически аспект губи от Китаи и Европа ..в политически аспект пак губи позиция Амирика няма интерес от силни държави и икономики иначе чеп за зеле не стават!!!Според мен ще се опитат да запалят локални конфликти навсякъде където има държавност икономика и стабилност .

    Коментиран от #43, #44

  • 19 един от многото

    24 15 Отговор

    До коментар #14 от "Домакин":

    Би ли написал кои са тези държави от които са съставени САЩ. , че аз нещо не си спомням!

    Коментиран от #22, #53

  • 20 Черен Петър

    120 8 Отговор
    Много прав е бил ген. Де Гол, че не е искал и да ги види дори в тогавашния Общ пазар! Всеизвестно е, че англичаните са най-големите подлеци в света, най-големите интересчии и който се е хванал с тях хаир не е видял. Външната им политика е някакво невероятно съчетание от подлости, сплетни гадории...А присъстваха в ЕС само заради възможността да крадат и от Европа. Преди време имаше една статистика, която показваше, че най-много от еврофондовете крадяха англичаните, и че нашите крадци в сравнение с тях, са като невинни младенци...А бяха и са пуделът на американците в Европа...По-добре, че се махнаха! И без тях ще преживеем!

    Коментиран от #49

  • 21 Грешка колега

    35 4 Отговор

    До коментар #2 от "Деф":

    Плъховете напускат кораба първи...
  • 22 Еди кой си

    66 10 Отговор

    До коментар #19 от "един от многото":

    Ти верно ли това попита? Значи не знаеш, че всеки щат е малка република, със свои закони? И в същото време се подчинява и на федерални такива. ЕС е на същия принцип. Ама то трябва да се учи и чете, не само да се проверява устата...

    Коментиран от #24, #27

  • 23 Кочо

    20 2 Отговор

    До коментар #11 от "Домакин":

    Северна Ирландия имат предвид.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Губернаторот

    9 1 Отговор
    Я некой си модераторот ми е изтрил писането
  • 26 бай Спиро

    35 5 Отговор
    Нека евро комисията да ги накаже подобаващо да помнят още сто години какво става, когато се ебават с ЕС .
  • 27 един от многото

    11 30 Отговор

    До коментар #22 от "Еди кой си":

    Всеки окръг в България също ли е държава?

    Коментиран от #45, #46, #56

  • 28 карамфила

    18 2 Отговор

    До коментар #8 от "Оди пеша бе":

    Така когато простакесите са на върха на хранителната верига.
  • 29 Emil

    17 4 Отговор
    "Южна "Ирландия ???Този човек е много сбъркан с географията или грешката е във сайта.
  • 30 боклуци

    13 47 Отговор
    Като Божков да си идват в затвора по бързо а да не чакат чудо по изборите Бойко пак ще е на власт а Радеф ще го няма. за напред.Друг президент посочен от Борисов ще бъде избран.А БСП И ДПС КЕ СА ПРЕТИСНАТИ ПАК В ЪГЪЛА.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Libre comments air

    40 4 Отговор
    Може би и като демокрации Англия и Франция се различават....но все пак брекзит ще е губещ за британците....
  • 33 плевен

    41 17 Отговор
    Не плачете на чужд гроб. Англичаните ще продължат напред. А ако се разделят с ирландския си камък на шията- още по- добре.
    Въпросът е кога ние ще се спасим от това извратено и вмирисано блато?

    Коментиран от #47

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Четник

    31 15 Отговор

    До коментар #15 от "Пацо":

    Ако си спомня някой референдума за излизане от ЕС беше заради миграционната политика на Меркел.Тя беше причината хората от Кралството да излязат.Постигнаха това,което искаха.Свободното движение на хора до Острова се прекратява.Остават стоките и услугите.Не виждам нещо неясно.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Фактите са ви точни, но не се радвайте

    10 7 Отговор
    още, защото в този стар бардак Ситито знаят един два трика, дето вие във Франско и Немско не. Спомнете си как лесно бяха преметнати именно ваши банки.
  • 39 ПЕНКО

    7 15 Отговор
    БЪЗИКАР ЧЕКОВ ,ЗАЩО НЕ ПОЧНЕШ ОТ ФРЕНСКИЯ Г-Л ПАТЕН ,КОЙТО Е ПРАДАЛ ФРАНЦИЯ НА ХИТЛЕР- ЗА ПЛАЦДАРМ СРЕЩУ АНГЛИЯ !?!?!? КАК АНГЛЕТАТА ДА ПРИЕМАТ -ЖАБЕТА И ШВАЙНЕТА ДА ГИ КОМАНДВАТ !?!?!? СПАНЬОЛИТЕ И СПАГЕТИТЕ СИ ТРАЙКАТ С НАВЕДЕНИ ГЛАВИ !!!!!!
  • 40 Иван

    30 16 Отговор
    Не плюйте по Англия те ще се оправят както винаги са се оправяли.Ама ние когато сме били с Швабите винаги сме потъвали. Боко пак им се кланя.

    Коментиран от #42

  • 41 stan4o

    54 2 Отговор

    До коментар #7 от "един от многото":

    За това, че нямаме производство при тази ниска цена на работната ръка сами сме си виновни, а не ЕС. Защо само ние не можем, а другите могат- Чехия, Словакия, Полша, Румъния, Полша.Кой ни е спрял да правим производство? Защо българските олигарси не инвестират в заводи, а предпочетоха да нарежат оборудването и да го продадат за скрап? Защо внасяме селскостопанска продукция, а не си е произведем сами при положение, че има европейско субсидиране? Кой е сбъркан, ЕС или ние?

    Коментиран от #52, #59

  • 42 stan4o

    17 3 Отговор

    До коментар #40 от "Иван":

    С който и да сме били не сме потъвали, а сме плавали като го в..на.
  • 43 Гост

    9 4 Отговор

    До коментар #18 от "ФЕН":

    Не успявам да Ви преброя правописните грешки... Поради тях и не се задълбочих в "световния анализ"! :-)
  • 44 Джим Бийм

    12 5 Отговор

    До коментар #18 от "ФЕН":

    Това донякъде е вярно, но Британия упорито се противопоставяше на по-нататъшно интегриране на ЕС, защото губят суверенитет. ЕС отдавна иска обща армия и единна политика, което не е по вкуса на англичаните. А и съвсем излишно плащат на ЕС вноски в бюджета, поради което сочените за удпех преговори за сделка между ЕС и Британия всъщност са пълен провал за Съюза. Британия искаше споразумение като това между ЕС и Норвегия, ЕС и Канада и си го получи - ниски мита, няма квоти. А Съюзът е наказан - вече няма възможност за въздействие върху Британия. Какво по-тежко от това?!
  • 45 Бай Стоил

    11 1 Отговор

    До коментар #27 от "един от многото":

    Ти сериозно ли??? Окръг и щат са едно и също....
    Браво имаш слаб 2
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Банскалия

    9 4 Отговор
    Англичаните са уродливо племе.
  • 49 Хоху

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Черен Петър":

    От държава която официално помилва пиратите си и ги направи генерали през средните векове какво очакваш.
  • 50 Бай Иван

    9 5 Отговор
    Англичаните СА и ще си останат едни долни интерисчии.
    Долни боклуци, които мислят само за собствения си интерес, за това и преговорите се проточиха 2 години и кусур.
  • 51 Джоли Роджър

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "vili":

    Първо са Световни пирати, легализирани от един женски рептил с корона и така от векове.
  • 52 Или не

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "stan4o":

    Под "ние", предполагам визираш т.нар. "управляващи", но подкрепяни от ЕС ?
  • 53 Joсо

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "един от многото":

    Република Калифорния
  • 54 Дългият

    7 1 Отговор
    Криво да седим,право да говорим...ингилизите никога не са били образно казано...с двата крака в Е.С...така че по добре да ги няма...
  • 55 муто

    2 1 Отговор
    Французите и Германците са големи балъци работят та се скъсват плащат големи данъци за да има едни тарикати да ги крадат,а англичаните решиха да се освободят от това бреме.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Чарли

    1 2 Отговор
    Евала на Англия и да плюете те пак са на светлини години от нас! А Еврогейския съюз не е съюз за нормалните хора! А е съюз който прави богатите още по богати! До сега от влизането ни в него нищо положително не съм видял за нормалния човек!
  • 59 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "stan4o":

    Ние се занимаваме с аутсорсинг, и копаем биткойнти.