Отидете към основна версия

2 316 24

Лъчезар Томов: 3 стратегии да преборим COVID-19

  • лъчезар томов-
  • коронавирус-
  • пандемия

Периодично локално затваряне там, където ситуацията излезе от контрол

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Лъчезар Томов във "Фейсбук"

Има три основни стратегии за излизане от вечната пандемия, които могат да се използват поотделно или координирано
1. Ковид 0 - влизане в страната само с карантина 14 дни и 2 отрицателни PCR теста след нея, разделяне на страната на региони, прекратяване на трафика между тях, затваряне до 0 случаи на ден за 14 дни, намиране на позитивните и изолирането им в специални помещения (могат да са хотели).

Това ще позволи да се паузира епидемията за няколко месеца при стриктен граничен контрол и да се живее нормално, докато се ваксинират хората. Недостатъци - цената е висока, макар и многократно по-ниска от това, което плащаме сега чисто икономически с вечната пандемия и периодичните затваряния. Хората трябва да бъдат убедени, а доверието в институциите е ниско, но ако се направи, със сигурност ще проработи. Доказа се като практика, вкл и при големи и гъсто населени държави като Виетнам.

2. Тактика Корея/Хонг Конг/Сингапур - поддържане на метаустойчиво състояние с постоянен нисък брой заразени на ден в отворена среда с мащабна стратегия за проследяване и изолиране на контакти, вкл и с мобилни приложения и публикуване на всички позитивни, вкл и на картата на града в реално време (корейски модел).

Периодично локално затваряне там, където ситуацията излезе от контрол, макс 2 седмици. Позволява относително нормален живот, в комбинация със 100% носене на маски. навсякъде, без изключения. Недостатъци - високо технологично, изисква сериозни кадри и като качество и като количество. След всяко ново избухване постоянният брой заразени се установява на по-високо ниво.

3. Тактика Израел - Агресивна имунизационна кампания на най-рисковите групи за сваляне на смъртността и болничното натоварване, отваряне на обществото за ваксинираните, докато продължава имунизацията на другите до колективен имунитет. Ваксиниране на гимназистите за връщане към нормален учебен процес и сваляне на разпространението на болестта.

Недостатъци - трябва да има ваксини и високо доверие в управлението, или много сериозна комуникационна стратегия, за убеждаване на хората. При наличие на ваксини обаче броят желаещи ще скочи рязко дори у нас.

Какво може да се направи у нас с нашите ресурси - това ще говоря в сряда.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.

Свързани новини