Отидете към основна версия

3 871 29

Време е за истински парламентаризъм

  • 45-то народно събрание-
  • парламент-
  • парламентаризъм

Надежда, че след броени минути ще стартира нещо различно, пък макар и животът на това Събрание да се окаже кратък, има

Снимка: БГНЕС/АРХИВ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес всички погледи на хората, живо интересуващи се от политиката в България, са вперени в първото заседание на 45-ото обикновено Народно събрание. Това е така, защото зад нас са най-срамните 4 години за тази почитаема институция.

Като започнем от лобистки закони, минем през слаб политически дебат, породен от ниското качество на хората, попълнили 44-ото Народно събрание, и стигнем до нивата на откровена простащина.

Още повече, в определен момент от мандата си предходният парламент започна да се помещава в комунистическия тотем - бившия Партиен дом. За радост, поне първото заседание на 45-ото Народното събрание ще е в истинския дом на българския парламентаризъм.

Всъщност, би било достатъчно да споменем, че председател на 44-ия парламент бе машинният инженер Цвета Караянчева, по-популярна сред българите със срамния си прякор, даден ѝ от премиера Бойко Борисов. А нейни заместници бяха Веселин Марешки и Валери Симеонов. Да, това определено казва всичко за стария парламент.

Надежда, че след броени минути ще стартира нещо различно, пък макар и животът на това Събрание да се окаже кратък, има. Политическите партии, извън ГЕРБ, трябва да докажат и на дела, че наистина искат да прекършат авторитарния народняшки режим, който, особено в последните около 2 години, показа тотално незачитане на институцията ПАРЛАМЕНТ.

Най-нужни са спешни промени в Изборния кодекс. В конкретика гласуването в България на първо време да стане изцяло машинно, а в близко бъдеще и дистанционно. Трябва да има и опция за гласуване по пощата - както за българите в България, така и за нашите скъпи сънародници, живеещи в чужбина.

Необходимо е, разбира се, и прочистване на избирателните списъци от мъртвите души, не съвсем по Гогол.

При възможност, създаване и разработване на комисия, която да ревизира управлението на ГЕРБ и Обединени патриоти в неговата цялост. Такава идея имат от "Изправи се! Мутри вън!", като се очаква тя да бъде подкрепена и от другите формации.

Гореспоменатите инициативи, особено в частта за промените в Изборния кодекс, са първите, но изключително важни стъпки за изриване на трагичния за България герберо-народняшки модел на управление. Ако те не бъдат реализирани, е твърде възможно ГЕРБ да успее да се прегрупира и да има нов живот. Това в България не е трудно - хората са късопаметни, а подмяната вече е в ход с предлагането на Даниел Митов за министър-председател.

П.П. Споменавайки премиерския пост, много е важно българите да осъзнаят, че според нашата Конституция ние живеем в република с парламентарно управление, а не премиерско. Прегърнат ли тази част от Конституцията ни повече хора, то с авторитаризма на Борисов и всеки друг, който опита да го повтори, е свършено.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 38 гласа.

Свързани новини

  • Новият парламент започва работа

    Днес ще се състои първо тържествено заседание на 45-тото НС. То ще се проведе в историческата сграда на площад "Народно събрание", предаде Б ...
    15.04.2021
    3 472
    36