Отидете към основна версия

3 864 27

Германците отвориха шампанското

  • северен поток-2-
  • германия-
  • сащ-
  • джо байдън

Американският президент постъпи разумно, вдигайки забраната върху строежа на "Nord Steam 2"

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може би от обединението на двете "Германии", първата европейска и четвърта в света икономическа сила, не е ликувала като днес. Американският президент Джо Байдън, въпреки Навални, Путин и Лукашенко, вдигна забраната върху строежа на "Nord Steam 2".

Този проект се роди през 1997 година, но започна реално през 2010г. под наименованието "Nord Stream". Той е резултат на съвпадението на руските и немските интереси, които не желаеха да зависят от украинската несигурност. Въпреки цената от 6 милиарда долара, необходими за прокарването на тръби по дъното на "Балтийско море", двете страни си стиснаха ръцете и първата фаза завърши с успех. Балтийските страни, Швеция, Дания и Полша не спряха да протестират, изтъквайки екологичната заплаха, която според тях представляваше газопровода за целия регион. Междувременно стълкновенията в Донбас се засилиха и потвърдиха правотата на германо-руското решение. Двете страни започнаха прокарването на втора тръба под името"Nord Stream 2". Газта бе предвидено на тръгва от Виборг и благодарение на няколко компресора да тече до Greifswald. Дължината на тръбите е 1224км., а капацитета им 27,5 милиарда куб.метра годишно. Изпълнителите на газопровода са Газпром с 51%, другите двама са BASF и E.ON

Поляците, които са най-големият купувач на американско оръжие, оставиха настрана екологическата заплаха и вдигнаха шум до небето, като припомниха последствията от пакта Рибентроп - Молотов. В същото време американците, за които руската газ, заплашваше техните интереси извадиха томахавката на заплахите. Германци и руснаци си правеха оглушки и продължаваха да работят. През 2018 година, когато 94% от строежа бе изпълнен, Доналд Тръмп, на конференция на НАТО, публикува списък на санкции срещу строителите и подизпълнителите на "Nord Stream". Това американско решение предизвика огромно недоволство, не само в средите на индустриалците, но и в цялото немско общество.

Опитен дипломат, познаващ Европа, Джо Байдън премахна заплахата от санкции и позволи успешното завършване на проекта. Американският президент постъпи разумно, защото Германия е съюзник и партньор на САЩ. Нейната икономика се нуждае от руската газ, която ще даде тласък на така желания растеж. Немският растеж ще се отрази несъмнено и на американския, защото двете страни имат традиционни търговски отношения.

Между първия в света САЩ и четвъртия Германия, има други две икономически сили - Китай и Япония, с които американците са в безжалостна конкуренция, далеч от диалога Вашингтон - Берлин. Решението на Джо Байдън показва, че с политическа мъдрост, може се намери изход от ситуации много по-сложни от въпроса дали Гоце Делчев е македонец или българин.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 26 гласа.

Свързани новини