Отидете към основна версия

7 563 28

Бил Браудър: Санкциите по "Магнитски" реално са финансова смърт

  • бил браудър-
  • сергей магнитски-
  • санкции-
  • сащ-
  • соня колтуклиева

Силно се съмнявам, че която и да е адвокатска кантора би могла да извади някого от списъка, заявява финансистът, чийто адвокат е бил Сергей Магнитски, пред Соня Колтуклиева и 5gmedia.bg

Снимка: БГНЕС-архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Соня Колтуклиева: Здравей, Бил. Сигурно вече знаеш за санкциите, наложени на 2 юни от САЩ на български граждани и фирми по Global Magnitski Act. Какво всъщност означават тези санкции?

Бил Браудър: Означават, че лицето, на което са наложени, е на практика осъдено на „финансова смърт“. Никоя банка в света няма да поиска да работи с него; всички договори с международни компании ще бъдат прекратени; кредитните му карти стават невалидни, а получаването на входни визи, за държавите, които ги изискват, ще бъде изключително трудно.

Соня Колтуклиева: Може ли да се очаква да има законови и финансови последствия за тези хора в България и в другите страни от Европейския съюз?

Бил Браудър: При нормални обстоятелства, България би трябвало да е предприела действия срещу тези хора много отдавна по обвиненията, за които те са санкционирани от Съединените американски щати.

Фактът, че това не е сторено, показва слабости в българската правораздавателна система и крещи за необходимост от промени. Така че, да, трябва да има действия в България и ЕС, които да отразят предприетите от САЩ мерки.

Соня Колтуклиева: Смяташ ли че и българският парламент трябва да приеме „Закон Магнитски“, както направиха Великобритания и Канада?

Бил Браудър: Аз съм поддръжник на схващането, че всички държави, в които се претендира, че има върховенство на Закона, трябва да приемат текст, подобен на „Закона Магнитски“. Това включва и България.

Соня Колтуклиева: Мислиш ли, че тези санкции ще имат последствия за политическия живот на България и за предстоящите парламентарни и президентски избори?

Бил Браудър: Мисля, че те осветяват много ярко корупцията в България и как е допуснато тя да достигне това равнище.

Да се надяваме, че това ще предизвика политически дебат и действия за разчистване на корупцията в страната и много кандидати ще наблегнат на този въпрос в своите кампании.

Соня Колтуклиева: През 2017 г. в изявление на Държавния департамент във връзка с разследване по Global Magnitski Act бе включено и името на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. В обявения вчера списък неговото име липсва. Имаш ли представа защо?

Бил Браудър: Не съм в течение с вътрешните дебати в Държавния департамент.

Соня Колтуклиева: Г-н Делян Пеевски обяви, че неговите американски адвокати – Morgan Lewis Consulting (до колкото знам ) ще предприемат „всички законни действия срещу този документ“. Какво мислиш, че могат да постигнат? Могат ли по съдебен ред да предизвикат отмяната на тези санкции срещу г-н Пеевски?

Бил Браудър: Откакто Законът “Магнитски” влезе в сила преди 5 години, до този момент само един човек от стотици, на които са наложени санкции, успя да се пребори да бъде изваден от “Списъка Магнитски”. Това предизвика такъв политически скандал, че въпросният човек беше добавен отново 8 седмици по-късно.

Силно се съмнявам, че която и да е адвокатска кантора би могла да промени тази тенденция.

Соня Колтуклиева: Един от българите, на които са наложени санкции, е доскорошният хазартен магнат Васил Божков, който има 19 обвинения, повдигнати от българската прокуратура, но се укрива в Дубай.

Мислиш ли, че ОАЕ ще го екстрадира в София, предвид факта, че ОАЕ и САЩ имат споразумение за правна помощ?

Бил Браудър: Властите в Дубай почти никога не сътрудничат на никое международно разследване, така че не вярвам този акт да промени каквото и да било. Освен, ако САЩ не решат да упражнят натиск върху тях, за да го предадат на София.

Уилиям (Бил) Браудър е британски финансист, роден в Принстън, Ню Джързи, САЩ, през 1964 г..

Той е един от създателите и изпълнителен директор на Hermitage Capital Management, който за няколко години е най-големият западен инвеститор в Русия.

Учил е в University of Chicago и Stanford University.

През 2005 г. Бил Браудър е изгонен от Русия и е обявен за заплаха за националната сигурност. Неговият данъчен адвокат Сергей Магнитски е арестуван, след като е свидетелствал за корупция и рейдърство и умира в затвора.

През 2012 г. президентът Барак Обама подписва Global Magnitski Act срещу нарушаването на човешките права.

Соня Колтуклиева е първият български журналист, който през 2017 г. прави интервю с Бил Браудър и така името му става известно на широката публика в България.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 40 гласа.

Свързани новини