Отидете към основна версия

4 568 35

Адв. Емил Василев: Предричам победа на ИТН и поне 10% по-ниска избирателна активност в неделя

  • купуване на гласове-
  • избори-
  • бюлетини

Първите данни за купуване на гласове аз лично получих още по времето на Царя, когато НДСВ влезе в циганските квартали

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предричам победа на ИТН и поне 10% по-ниска избирателна активност в неделя. Машинното гласуване реално и обективно възпрепятства класическите схеми за купуване на гласове, които се прилагаха от всички партии във властта през последните 20 години - не само от ГЕРБ, но и от БСП, ДПС и старата десница.

Това коментира във "Фейсбук" адв. Емил Василев.

Първите данни за купуване на гласове аз лично получих още по времето на Царя, когато НДСВ влезе в циганските квартали. Преди това имаше само бири и кебапчета, но пари почнаха да се дават за пръв път на едни местни избори през мандата на НДСВ. После схемите се усъвършенстваха, българите също започнаха да си продават гласа, но всичко се върти около различни модификации на "индианската нишка" - дават ти попълнена бюлетина извън секцията, която пускаш в урната, а изнасяш празна бюлетина, срещу което получаваш 30-50 лева.

Биенето на печати после изобщо не спря тази схема, защото отвънка купувачите си имаха печат на секцията. В манипулирането на вота се включи и поправянето на секционния протокол след края на изборния ден. Сега всичко това няма как да се случва, освен в селските секции под 300 души, където остава хартиеното гласуване. Това означава, че на 11-ти ще имаме съществено намалена избирателна активност, защото има стотици хиляди хора, които няма да отидат до урните ако не им бъде платено. А купувачите няма да са склонни да си хвърлят парите без гаранции, че вотът е осъществен правилно. Да, партийните десетници и стотници пак ще действат из кварталите и селата, като ще търсят контакти на лична основа, като гаранция.

Но ефектът няма да е същият, както с индианските нишки, подправените протоколи и купените секционни комисии. Готов съм да се обзаложа, че активността в ромските квартали няма да надхвърли 15%. Най-потърпевши ще са от ГЕРБ. Още повече, че на тяхна страна няма да е държавната машина. Обществена тайна бе, че навремето Цецо вкарваше в схемата всички налични полицейски сили на МВР, за да сплашват когото трябва и дори да организират и охраняват схемите за покупка на гласове. Целият криминален контингент също с това се занимаваше под протекциите на родната полиция. Отпадането на тези фактори вероятно ще доведе до първо място на Слави, иначе подредбата след втория ще си остане същата. Вероятно ДБ ще настигне БСП, защото започна да си връща електоралните вересии от Баце, но едва ли ще я задмине.

По-ниската избирателна активност ще гарантира и влизането на Мая. Патриотите вероятно пак ще са отвън, тъй като са пряко потърпевши от спирането на класическите схеми за покупка на гласове. За мен по-интересният въпрос е дали партиите на промяната ще успеят да се доберат до заветните общо 121 депутата, за да не зависят от Кори и ДПС за съставяне на правителство и за прокарване на законодателни реформи, на първо място прекратяване на мандатите на всички държавни органи, които години наред го играеха пазители и крепители на олигархичния кръг на Баце.

След това ще предстои наистина сериозната работа за структурни и организационни реформи на държавната администрация и създаване на нова нормативна база във всички сектори. Дано новите управляващи имат акъл да се обградят от почтени хора и експерти, които са наясно как се правят тези работи. Ако ще си играят само на отмъщение и персонални промени до никъде няма да го докарат. Крайно време в играта да влязат представители на малкия и средния бизнес и независими експерти на мястото на олигархичните марионетки, чрез които се управляваше страната през последните 12 години.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 39 гласа.

Свързани новини