Отидете към основна версия

18 659 139

Няма на какво да се радваме - случилото се на тези избори е трагедия за България

  • парламентарни избори-
  • избори-
  • резултат-
  • активност-
  • има такъв народ-
  • герб-
  • бсп-
  • дпс-
  • демократична българия-
  • изправи се! мутри вън!-
  • подмяна

Вярно е, добри тенденции има, но те не променят генерално лошата картина, особено имайки предвид кои са политически сили на първа и втора позиция

Снимка: БГНЕС/Илюстративна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнозина вчера се зарадваха на хипотетичните изборни резултати, радостта им продължаваше дори днес, някъде докъм 11:30, когато Станислав Трифонов обяви подмяната. Вярно е, добри тенденции има, но те не променят генерално лошата картина. Чисто политически и математически, изключвайки задкулисната игра за момент, приятно е да се види, че подразделението на БКП - ГЕРБ, е с близо 200 000 гласа надолу и това е индикация за започващ разпад. Не бива обаче да се лепи политическият им некролог, а също така и трябва да се констатира нещо. Това, че въпреки всички разкрития за същността на тази партия и лидера ѝ, тя събира над половин милион избиратели, означава, че ГЕРБ за тези 12-13 години съществуване са създали цяло едно общество. И то със сериозна устойчивост, за разлика от НДСВ навремето. Докато тази партия разполага със солиден финансов ресурс, а тя вероятно разполага с такъв, няма да изчезне нито бързо, нито лесно.

Другата позитивна новина е, че ДПС със сигурност става пета политическа сила, а с това на парламентарно ниво, поне на теория, влиянието им ще отслабне. Това обаче далеч не означава, че ДПС ще е в някаква лоша позиция поначало. Икономическото им влияние няма да намалее, докато в България няма истинско реформаторско правителство. Освен това, особено след днешния политически ход на лицето Трифонов, който потвърди съмненията на много хора за подмяна на големите цели пред страната ни, може да се каже, че икономическият кръг около ДПС на практика е първа сила. Преки доказателства за инженерство на ДПС що се касае до ИТН няма, но в България в 99/100 от случаите политическите съмнения за политически и икономически зависимости се оказват истина. Законът "Магнитски" го потвърждава с пълна сила.

Трето, нито едни от псевдопатриотите няма да се докоснат до 46-тото Народно събрание, което е позитивна новина, откъдето и да го погледнеш. Тези политически кърлежи по най-гнусен начин сквернят думата "патриотизъм" и политическото небитие е мястото, което заслужават.

БСП. Пак, откъдето и да го погледнеш, е радващо, че тази смес от предимно путинисти и малко прогресивисти - барабар с хора, които се чудиш какво правят там, с всеки следващи избори се топи. Това ще е така, докато партията не заклейми миналото си и не се превърне в модерна лява партия, което включва чистка не на неудобните на лидера лица, а такава на старите комунисти и ченгета в БСП. Бъдещето принадлежи на новите поколения. БСП засега упорито отказва да приеме този факт и продължава да се уповава на соцносталгията на част от възрастните български граждани. Продължава ли така, ще е в миманса.

"Демократична България" - проектът, който единствен е изпълнен с адекватно политическо съдържание като политически идеи и лица, далеч не като цяло, разбира се, повдига резултата си и се развива добре. Но там добре знаят, че и най-малката грешка, най-малкото отстъпление от принципи, е твърде възможно да ги върне около 4-те %, защото избирателите им са крайно чувствителни заради това, че са били предавани множество пъти в годините назад.

В момента с пасивността си по отношение на обявената от Станислав Трифонов подмяна, лидерите на "Демократична България" за пореден път се показват като недостатъчно решителни и твърди хора. Или поне определено са такива със забавени реакции. А такава мекушавост отблъсква идеалистите. Политическото поведение на лидера на "Има такъв народ" е в почти пълен противовес с целите на демократичната общност и липсата на реакция от лидерите ѝ е необяснима.

"Изправи се! Мутри вън!" пък е един излишен проект, който само разкъсва истинския протестен и реформаторски вот. За това и не заслужава особен коментар.

В челото обаче картината е потресаваща и точно това е трагедията ни на тези избори. Първи и втори, макар и при обработени 99% протоколи, са това, което е нещо средно между НДСВ и ГЕРБ - тоест "Има такъв народ", и подразделението на БКП (също и клонинг) - ГЕРБ. С оглед това стои въпросът - толкова ли са умни кукловодите от ДС задкулисието, че все така винаги остават на власт с партийните си творения, или пък избирателите са... Ще се досетите, няма да го кажа.

Защото, по дяволите, Трифонов не е предложил нищо освен чалга и популизъм. Абсолютно нищо, което коренно ще промени картината и ще отвори добър хоризонт пред Родината ни. Къде е политическата ви логика, драги сънародници?

Друг възмутителен факт е рекордно ниската избирателна активност, която показва, че 3-4 милиона български граждани изобщо не се интересуват от политиката в България, която на практика определя бита им. Тази абдикация също вероятно може да се обясни с това, което се въздържах да напиша малко по-нагоре.

Перспективите за управление посредством формиращия се сега Парламент са кошмарни и за това е добре бързо да се насочим към нови избори.

"Има такъв народ" пожелаха да управляват сами, което обаче практически няма как да стане, защото в Парламента законите се приемат с определено мнозинство. Фактически предложението на Трифонов от днес бе послание, че той иска безусловна подкрепа от всички за всичко. Което не изключва нито ГЕРБ, нито БСП, нито ДПС. А имайте предвид, че подкрепа от такива организации, защото помоему това не са съвсем партии, никога не е безусловна. А сметката, разбира се, ще я плащаме ние.

От друга страна, информирани и опитни хора твърдят, че не е невъзможна коалиция между ГЕРБ, БСП И ДПС. Първите неистово искат да се завърнат във властта, за да се спасят от разследвания на управленията им, както и за да възобновят хранилката, чрез която поддържат създаденото от тях общество.

Вторите, начело с вечно губещата Корнелия Нинова, вече твърде много години са извън властта, резултатите им спадат избор след избор, а на Корнелия Нинова едва ли ѝ се подава оставка като лидер на БСП, без да се е докоснала до властта. Гореспоменатата конфигурация за коалиция може би ще е нейният последен шанс в политиката.

А ДПС никога не са имали проблем да се прегърнат с всеки под знамето на етническия мир, но всъщност в името на порциите.

За това ще се повторя. Колкото и изморително, а и несигурно да е, изчистването на политически негодното - тоест ДС-арското и задкулисното, може би ще се случи само с избори до дупка.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 214 гласа.

Свързани новини