Last news in Fakti

12 Юли, 2021 13:41 3 925 23

Владислав Панев пред ФАКТИ: ДБ разширява значително избирателите си извън столицата

  • владислав панев-
  • демократична българия-
  • зелено движение-
  • 46-то народно събрание-
  • парламентарни избори-
  • машинно гласуване

"Машинното гласуване е преграда пред контролирания вот", смята Панев

Владислав Панев пред ФАКТИ: ДБ разширява значително избирателите си извън столицата - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„От една страна, мога да обясня ниската активност с лятото - много хора са в чужбина или на море, съответно не можаха да гласуват. От друга страна, намаляването на контролирания вот понижи чувствително избирателната активност в секции, които се характеризират с високо влияние на купените гласове“.

Това каза съпредседателят на „Зелено движение“, част от коалицията „Демократична България“, Владислав Панев пред ФАКТИ. Свързахме се с него за коментар върху провелия се вчера парламентарен вот.

„Виждаме, че т. нар. формации на промяната ще имаме около 110-113 депутати, което не е достатъчно за мнозинство, но все пак е с около 20 повече от след изборите през април месец. Тоест вятърът духа в нашите платна, промяната се чувства от хората, те я подкрепят все повече. В София сме първа политическа сила, но интересното е, че „Демократична България“ разширява значително избирателите си извън столицата. Виждаме ръст от порядъка на 50% в нашите гласове в редица областни центрове. Доста сериозен е ръстът например в Перник“, каза още той.

На въпроса дали можем да говорим за повторни предсрочни избори, Панев отговори: „Това винаги е възможен вариант. Виждаме, че нищо лошо не се случи, докато управлява служебен кабинет. От друга страна, има реформи, които се нуждаят от парламент като съдебната реформа, реформата в регулаторите. Буквално в следващите дни изтича мандатът на управителя на БНБ например. Според мен би било правилно да се състави управление в рамките на 46-тото НС, но, разбира се, и обратното не би било фатално“.

Владислав Панев посочи още, че е нужна „промяна в начина и манталитета на управление на държавата, така че тя да се управлява качествено в интерес на гражданите, а не в интерес на няколко олигарха, докато целия останал бизнес е тъпкан, рекетиран и изземван“. „Ако успеем да формираме манталитет около тези приоритети, според мен може да бъде излъчено редовно правителство, което да извърши необходимите реформи“, каза той.

„Определено се вижда, че машинното гласуване е преграда пред контролирания вот. То изигра своята положителна роля и смятам, че опитът ни с машинното гласуване е все по-положителен. Повреди с машините имаше в много малко секции – в дали има и половин процент от секциите в България, което е нищожно“, коментира още Панев.

„Ползите ги виждаме всички – няма как да има грешки при ръчното броене на бюлетините, няма как да не бъдат отчетени преференциите. Невалидните бюлетини пък на практика изчезнаха“, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Татарина

    12 5 Отговор
    Къде е на тати умното момче? Навсякъде компетентен!

    Коментиран от #7

  • 2 Последния Софиянец

    9 9 Отговор
    Много надменно се държат с обикновените хора и ги отблъскват към Слави.Винаги го казвам на Христо.Само той се държи нормално.

    Коментиран от #3, #9

  • 3 Няма ли работа за теб

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Навсякъде си

    Коментиран от #6

  • 4 гост

    9 6 Отговор
    като процент разширявате, но като брой гласове - не е чак толкова внушително. Забравяте, че ударихме дъното по избирателна кативност и затова много партии имат високи проценти.
  • 5 Кинжал

    7 14 Отговор
    Още помним кой беше съдружник на бандитите от герб. Не сме гласували за вас, не се заблуждавайте!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Патриот

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Татарина":

    За Костя Копейкин ли питаш?
  • 8 И аз имам

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Ти продаваш кафета, аз продавам краставици!

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Последния Софиянец

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "И аз имам":

    Значи и ти имаш свободно време.Защо се заяждаш!?
  • 11 само питам

    9 8 Отговор
    Между другото ДБ от къде пъкна и с толкова много хора и пари за рекламация? в сравнение със старите парти и дори ИНТ където Славчо има поне телевизия. Интересно ми е понеже политиката се превърна в бизнес и всичко ми се вижда някак подозрително
  • 12 Георги v.

    9 9 Отговор
    Тези привърженици на тъмносиньо - то СДС, което се преля в ДБ се оказаха с по-бетонни глави от електората на БСП т. е. по-вредни. Отидоха и гласуваха за децата на бившите комунисти,за ченгетата, за безделниците като Васил Гюров.....
  • 13 Българка

    15 10 Отговор
    ДБ е истионска партия на промяната. В нея са експерти, политиката им е прозрачна, последователна и реформаторска! Съжелявам, че ИТН подведе гражданското общество . Все още очаквам чудо и обявеното от Слави правителство с компроментиран министър-председател от статуквото, замесен и в схеми, да бъде оттеглено или еполитичиски трик.
    Моето предложение е да остане да управлява служебният кабинет с работещо 46 НС
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кавал Бареков

    8 7 Отговор
    Панев беше редовен гост в 7/8тв,а сега плюе по адрес на Трифонов.Газ пикаят ДБ,че не са поканени на софрата.
  • 16 Янко Видрарски

    7 2 Отговор
    Слави Трифонов е бутафория на Доган .
  • 17 Мнение

    4 4 Отговор
    Мартин Димитров е умно момче, става за министър
  • 18 шмекер

    4 4 Отговор
    ДБ нищо съществено не разширихте, с толкова огромна кампания страшно малко нови гласове набрахте. И вие, и ИТК се издънихте.

    Коментиран от #19

  • 19 шмекер

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "шмекер":

    *итн
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    3 1 Отговор
    Това няма значение. Манолова, говориш глупости. ИТН като стане 1-ва политическа сила, какво от това!? По добре ли ще е за Народа? Ще паднат цените на парното и тока може би. Или ще се вдигнат детските набави и пенсиите на хората. Или ще се вдигне минималната заплата? Нищо подобно. Ще сте добре вие с по 10000 лева депутатски заплата, не и Народа. Хората ги чака глад и мизерия. Повишение цените на всичко и нисък стандарт на живот. Дори Бойковите 50 лева дадени на пенсионерите ще и вземете. Това сте вие. Това е.
  • 22 НеиДСБ

    1 1 Отговор
    Всичко, ама всичко е по добре от ДСБ, СПИН дори … кому е нужно
  • 23 некой

    2 0 Отговор
    ЕЙ, АБЕ КЪДЕ Е прецедента ? ЗАЩО МЪЛ4И ? ЗАЩО НЕ ВРЕЩИ , 4Е НЯМА ДОРИ СПУСНАТ МАНДАТ , а 4алгата ве4е ПРАВИ КАБИНЕТ ! АКО ТОВА НЕ Е МАНИПУЛАЦИЯ , ЗДРАВЕ МУ КАЖИ ! НАИСТИНА "МЪЛ4АНИЕТО НА АГНЕТАТА", РЯПА ДА ЯДЕ !!!