Отидете към основна версия

6 366 68

Георги Георгиев за ФАКТИ: Как ще се пребориш с корупцията, докато Гешев и този състав на ВСС стоят на постовете си?

  • георги георгиев-
  • боец-
  • въпроси-
  • трифонов-
  • гражданско общество-
  • граждански контрол

„Големите ясни цели, които гражданите поставяхме на площадите през изминалите месеци и години – първо те трябва да бъдат направени“, категоричен е председателят на „БОЕЦ“

Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Седем въпроса към Слави Трифонов отправи гражданско сдружение „БОЕЦ“. „Въпросите са отправени публично в социалната мрежа според явно предпочитания от г-н Трифонов модел за комуникация“, посочват от „БОЕЦ“, като казват, че очакват също толкова публични изчерпателни отговори.

Самите въпроси са свързани с позицията на Трифонов спрямо Иван Гешев, спрямо лустрацията, спрямо „Турски поток“. „БОЕЦ“ питат Трифонов още за Пеевски, Цацаров, Доган, за членуването му в неправителствени организации, масонски ложи, сдружения, фондации, а също и какво ще направи, ако предложеното от ИТН правителство бъде избрано без гласовете на ДБ и ИБГНИ.

Чуват ли властите гласa на гражданите – по този въпрос от ФАКТИ разговаряхме с председателя на „БОЕЦ“ Георги Георгиев.

„Зададохме тези въпроси като част от нашите последователни действия. „БОЕЦ“ от години и най-активно през последните месеци налагаме този нов модел на граждански контрол, на гражданска активност, при който гражданите трябва да имат своята роля, и то явна роля във всички процеси. За съжаление и след последните избори като че ли политиците отново влязоха в омагьосания кръг на самодостатъчността. Наблюдаваме явления, които са ни до болка познати през последните 30 години – партиите и политиците се откъсват от обществото, живеят в някакъв свой си свят, водят някакви разговори между тях, но гласът на гражданите бива игнориран“, обясни Георги Георгиев от „БОЕЦ“.

„Нито една партия не покани нито една гражданска организация за разговори във връзка със състав на кабинет, във връзка с приоритети, с цели. Изведнъж се оказа, че само техните цели и приоритети са важни, а гласът на гражданите и целите, поставени на площада, някак бяха забравени или по принуда биваха споменавани, без обаче да влизат пряко и директно в дневния ред и в техните заявки. Затова миналата седмица инициирахме среща в парламента, на която връчихме на депутати от „Има такъв народ“ и „Демократична България“ едно становище за парламентарна инициатива за отстраняването на Гешев. Така върнахме този фокус. Оставките на Борисов и на Гешев, добавяйки Цацаров и Кошлуков, това са конкретните цели на протеста от миналата година. На фона на общите приказки за съдебни реформи, за реформи в другите сфери, това може би изглежда като фиксация върху конкретни личности, но това всъщност са задължителни стъпки, които ние считаме, че трябва да бъдат направени. Това са дори първите стъпки, за да може да продължат тези реформи“, каза още Георгиев.

„Докато Гешев стои на върха на съдебната система, всеки опит за съдебна реформа е обречен“, категоричен е той.

„Отстраняването на Гешев е възможно във всеки един момент. Това, че не се е случило до момента, показва нашата слабост – слабостта все още на гражданското общество и слабостта на нашите политици да приемат тази цел като същинска своя цел. Нужно е да се положат координирани усилия: и законодателна, и изпълнителна власт, и гражданско общество в синхрон, еднопосочно да водят тази битка. Видяхме, че това е възможно, когато изпълнителната власт внесе своето предложение във ВСС за отстраняването на Гешев. Тогава и ние, гражданите, бяхме пред ВСС, за да подкрепим това. В момента ни липсва единствено парламентарната инициатива, за да се включи и тази власт в тази битка. Пак казвам – това не е някаква фиксация върху личността на Иван Гешев. Това е задължителната първа стъпка по пътя на съдебната реформа“, смята още председателят на „БОЕЦ“.

Разговорът премина към самите въпроси, изпратени от гражданското сдружение към Слави Трифонов. „Въпросите са ясни, точни и конкретни. Проблемът е, че първо, и досега нямаме отговор – вече два дни откакто ги дадохме, и второ – защо се налага да задаваме своите въпроси по този начин, вместо ние да бъдем поканени, ако имаме някакви въпроси, ако имаме някакви предложения, ако имаме някакви идеи, да бъдат изслушани, да бъдат приети, да се ползва капацитетът на гражданското общество. Това нещо липсва. Този диалог се къса винаги след изборите. Изведнъж гражданите биват превръщани в едни пасивни наблюдатели, на които се казва, че оттук нататък от тях нищо не зависи. „Просто ни гледайте сеира и си трайте!“. Няма как да позволим това повече да продължава.

Виждаме неспособността на политиците да решават важни въпроси, виждаме тяхната неспособност да разговарят помежду си. Ние плащаме цената за всичко това – гражданите. Затъват в някакви дребнотемия, в лични конфликти, в спор на ниво лични обиди и инат, което няма нищо общо с политиката и с очакванията на гражданите за една истинска промяна. Всичко това сме го виждали. С какво е по-различно от преди? Виждали сме как някой се пъчи и се бие в гърдите: „Аз съм единственият, мен ме е избрал народът, само аз мога да предлагам“, каза Георги Георгиев.

В контекста на срещите между представители на граждански организации и политически партии, които не се провеждат, попитахме Георгиев защо представители на „БОЕЦ“ никога не са гостували в 7/8 TV, тъй като това е показателно. „Това е тяхно решение. „БОЕЦ“ никога не сме настоявали, която и да е медия да ни кани или да ни отразява. Ние имаме своята трибуна и слава Богу нашият глас се чува. Наистина е факт обаче, че осем години, откакто „БОЕЦ“ съществува, наш представител не е бил в „Шоуто на Слави“. Това е факт. Миналата година по време на протестите телевизия 7/8, за разлика от партията 7/8 (б.р. „Има такъв народ“) беше на протестите и ги отразяваше. Дори тогава обаче нито един представител на „БОЕЦ“ не беше поканен, въпреки че като организация ние бяхме едни от организаторите на протестите – както в последните години, така и миналото лято, включително блокадата на „Орлов мост“ и много други акции. Всеки сам да прави изводи“.

Разговорът премина към модела на граждански контрол, който „БОЕЦ“ иска да наложи. „Диалогът между партиите и политиците след изборите с гражданите, това трябва да се промени. Този модел на граждански контрол, който ние налагаме, има за цел точно това. Тук не става въпрос да се превръщаме в критикари, които да скачат срещу всичко. Точно обратното. Гражданското общество и „БОЕЦ“ като представители на това общество приветстваме, ще подкрепяме – и то активно, всяка добра стъпка, която считаме за такава и ще критикуваме, ще се противопоставяме срещу всяка грешна. Това е правилният модел и сме го правили до момента.

Поздравихме например министър Стоилов за неговото решение да внесе във ВСС предложението за отстраняването на Гешев. Лично аз не съм вярвал, че ще стигна дотам да поздравявам Янаки Стоилов за каквото и да е било. Но това искане е факт. За да бъдем обективни, ние го поздравихме. Поздравихме също депутатите от „Има такъв народ“ и „Демократична България“, които ни посрещнаха в парламента и приеха нашето становище за отстраняването на Гешев. Засега обаче нищо не е последвало и затова сега обръщаме страницата и започваме с критиките, с натиска, за да се направи следващата стъпка“, каза Георги Георгиев.

Той коментира и ситуацията около предлагането на състав за кабинет: „Виждаме какъв хаос е с предложението за министър-председател и състав на кабинет. Отстрани за нас, гражданите, всичко това изглежда като хвърляне на някакви хора на принципа „проба-грешка“, този става, онзи не, на този ще му изровят нещо, ще го оплюят, ще го сменим, на другия още не са му намерили нищо – ще остане. Не считам това за достатъчно сериозно на фона на голямата битка. Всеки един от тези хора, които ще влязат в правителството като министри, трябва да води битката срещу мафията и корупцията. Тези хора трябва не само да бъдат способни в поверения им ресор, но трябва да имат и воля, сила, трябва да имат достатъчно устойчивост, за да устоят на ударите, които ще последват, за да могат да прекарат тази битка и да я доведат до край. Не виждам това нещо. Всичко това се превръща в една битка за властта като самоцел. Тоест сякаш тези хора не са изпратени, за да свършат голямата работа – да се преборят с мафията и корупцията, а просто за да вземат властта. Не затова бяхме на площадите“.

„Виждаме, че се взират в детайли, които са следствие, а не решение на проблема“ ,смята Георгиев. „Индексацията на пенсиите например. Чудесно! Това е необходимо и задължително, но как ще индексираш пенсиите и откъде ще намериш пари, преди да си се преборил с корупцията? А как ще се пребориш с корупцията, докато Гешев и този състав на Висшия съдебен съвет стоят на своите постове, а съдебната реформа буксува?“, даде пример той.

„Има една последователност на стъпките, които трябва да бъдат извървени – и то в точния ред, за да можем да постигнем реалния резултат. Сега виждаме, че всички, като че ли съзнавайки, че идват нови предсрочни избори, влязоха в този предизборен режим да се хвърлят такива популистки цели, идеи, предложения, които нямат връзка с реалността в момента. Това са следващите стъпки. Големите ясни цели, които гражданите поставяхме на площадите през изминалите месеци и години – първо те трябва да бъдат направени“, категоричен е Георги Георгиев.

На въпроса положително ли е това, че след обществен натиск от ИТН първо оттеглиха целия си проектокабинет, а днес се оттегли и конкретен министър, той отговори: „Натискът беше една истинска гражданска реакция, която имаше своите ясни и точни аргументи – както срещу Николай Василев, така и срещу Петър Илиев и Момчил Иванов.

Тук не става дума за някакво елементарно хейтърство – тези не ги харесваме, защото не ги познаваме. Тук имаше ясни аргументи защо това е така. Гражданите, включително и „БОЕЦ“, не приехме аргументирано кандидатурата на Николай Василев, имахме нашите ясни и точни аргументи защо не приемаме и Петър Илиев първо като министър-председател, след това като министър на вътрешните работи, също и защо не приемаме Момчил Иванов за министър на правосъдието. Това е чиста гражданска реакция – аргументирана, остра, твърда и последователна. Резултатът са тези отстъпки, които се направиха. До един момент те можеха да бъдат приети като диалогичност. След това обаче всичко се превърна в един хаос“.

„Задаваме си въпроса, ако не беше тази гражданска реакция и този кандидат за министър на правосъдието беше станал такъв, как щеше да устои на цялата помия и всички удари, които щяха да се изсипят върху него, след като не успя да устои едни 48 часа сега. Същият въпрос си задаваме и за всички останали. Затова „БОЕЦ“ зададохме някакви критерии, най-общо казано, защото ние условия не поставяме никому. Поставихме обаче критерии тези лица да са нови за политиката, но не абсолютно непознати хора, които никога не са били граждански активни. Такъв е този кандидат за министър на правосъдието (б.р. Момчил Иванов). Ние никога не сме чули от този човек позиция относно съдебната реформа, ролята на Гешев, мястото на прокуратурата в съдебната система и т.н. Да, важно е да са нови за политиката, но в същото време да са достатъчно разпознаваеми хора, които да могат да обединят съпротивителните сили срещу мафията и да са доказани бойци.

Дадохме пример - като наш кандидат за премиер, с Лозан Панов. Една личност, която би била нова за политиката, но в същото време е достатъчно разпознаваем човек с доказани качества да устоява срещу ударите на мафията, да бъде последователен в своите битки и действия по отстояване на независимостта на съдебната система, с ясна визия за съдебна реформа и т.н. По същия начин попитахме за МВР защо например не е следовател Бойко Атанасов. Ето примери за хора, които са доказани бойци, които са доказали през годините, че имат кураж и воля да се изправят срещу мафията. Те биха били нови за политиката, но са и достатъчно разпознаваеми лица, за да не трябва да си задаваме отново баналния въпрос „кой го предложи този или онзи“, каза още председателят на „БОЕЦ“.

В края на разговора Георги Георгиев обяви, че по-късно днес предстои „БОЕЦ“ да публикува своята позиция за предложения от ИТН кабинет. Въпросната позиция ще е налична в сайта на гражданското сдружение и в страницата им във Facebook.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 47 гласа.

Свързани новини