ФАКТИ.БГ
  • симона венкова-
  • боец-
  • гражданско сдружение боец

Симона Венкова, БОЕЦ, пред ФАКТИ: Активното гражданско общество определя дневния ред на политиците. Те са само инструмент за постигане на цели

"Изборите са безценни. Те са в основата на демокрацията и не трябва да биват отричани, в резултат на отчаянието ни", категорична е активистката на гражданско сдружение БОЕЦ

Публикувана: 2 Септември, 2021 17:22
23 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4142
Симона Венкова, БОЕЦ, пред ФАКТИ: Активното гражданско общество определя дневния ред на политиците. Те са само инструмент за постигане на цели - 1
Симона Венкова, снимка: Личен архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

46-тия Парламент определено разочарова много граждани. Разочарованието бе подсилено от това, че главният прокурор Иван Гешев на два пъти отиде на крака при депутатите и никой от тях нито за момент не успя да му създаде дискомфорт с правдиви аргументи. Нито един от депутатите не му поиска оставката.

За да поговорим за това, но и за да обсъдим цялостната социално-политическа ситуация у нас, от ФАКТИ разговаряхме с г-ца Симона Венкова, активист на гражданско сдружение БОЕЦ, което през последните години се превърна в стожер на борбата за справедливост и истинска, а не фасадна демокрация в България.

- Г-це Венкова, има ли у Вас лично и сред членовете на БОЕЦ разочарование от политическата боеспособност на народните представители, от които се очакваше сериозно да се противопоставят на главния прокурор Иван Гешев при изслушванията му в Парламента и на гешевщината като цяло?

- Разочарованието би означавало, че сме имали очаквания, което не е така. БОЕЦ призовава ежедневно народните представители с декларацията ни „Гешев вън“, а те продължават да се обръщат към Гешев с „Уважаеми г-н главен прокурор“. Няма как, докато те се уважават, да очакваме отстраняването му. Това изслушване беше дългоочаквано, а видяхме как Гешев получи възможността да повтаря едни и същи опорки, граничещи с откровени лъжи, да демонстрира наглото си поведение, несъответстващо на длъжността му, и всичко това с любезното съдействие на членовете на Правната комисия. Не сме разочаровани, защото не сме очаквали влизането в Парламента на двама-трима политици, които се обявяват за съдебна реформа, да доведе до прекратяване на мандата на главния прокурор. Подобно мислене е наивно, а това, което ще доведе до желаните промени е натиск, последователност и кураж, които са нужни, ако тръгнем към дългата процедура за премахване на Гешев.

- В контекста на този парламентарен провал на "партиите на надеждата", бих ги нарекъл аз, неотдавна Вашият председател Георги Георгиев бе отбелязал, че в институциите в момента ни трябват по-скоро бойци и биткаджии, а не чак толкова експерти. Можем ли да се надяваме, че ще бъда взета поука от правдивата му констатация?

- Виждаме, че политическата ситуация у нас е изключително напрегната и хора, които не са готови да удържат на натиска, нямат място там. Пример за това е номинацията на ИТН за правосъден министър, който за 24 часа във фокуса на медийното внимание се отказа от предложения му пост. Подобни хора не притежават качествата да поведат страната ни през политическата криза, а само затвърждават тезата, че докато не отстраним мафията от управлението на държавата ни, водещите сили и носители на промяната ще са смелите и принципни биткаджии, които нямат компрометирано минало.

- От БОЕЦ по време на миналогодишните протести, а и преди това се чуваше тезата, че ходенето на избори няколко пъти - с надеждата да се изчисти шлаката, тоест все още съществуващото статукво, е нещо полезно. Продължавате ли да поддържате това си мнение, въпреки че на два поредни избора българският народ - и с гласуване, и с негласуване, като че ли не се оказа особено мъдър?

- Изборите са безценни. Те са в основата на демокрацията и не трябва да биват отричани, в резултат на отчаянието ни. Гражданите трябва да разберат, че политиците носят отговорността за съставяне на работещо правителство, а ние само им гласуваме тази отговорност. Според БОЕЦ последователните избори показват на политиците, че гласоподавателите не са готови да се примирят с безпринципността и предизвикват партиите да поемат по-смели ангажименти. През април месец ни плашиха с още едни избори в кратък срок, а видяхме през месец юли, че се случиха положителни промени. ГЕРБ загубиха изборите, псевдопатриотите не преминаха границата за влизане в Парламента, а БСП и ДПС бяха изритани в ъгъла. Затова смятаме, че гражданите не бива да бъдат плашени с избори.

- Пoзитивно ли гледате на появата нови политически проекти в България и считате ли, че те може да са решението за парламентарната криза?

- Уважаваме всички партии и приветстваме активното им участие в публичните процеси в страната. Решението на парламентарната криза може да се намери в участието на нови политически проекти, стига те да бъдат съдържателна алтернатива. Нужно е ясно да заявят политическите си програми и ангажименти. Има достатъчно партии, но няма достатъчно граждани. Именно затова и БОЕЦ не е и няма да бъде политическа партия. Важната ни роля като граждански коректив на управляващите е възможен само в сегашния ни формат.

- Тревожите ли се, че заради парламентарната импотентност напоследък, обществото може да бъде поведено в някаква посока на авторитаризъм, подлъгано, че така ще получи справедливост, яснота кой носи отговорност и любимата на някои мутри дума "стабилност"?

- Идеите за безпринципно правителство на всяка цена, за полупрезидентска република, както и за нов месия са все в този тон и са вредни за демокрацията. Ясно е, че политическата стабилност е невъзможна в този момент на силна фрагментация на обществото и политическите нагласи, но гражданите трябва да продължават да упражняват правото си на глас и да не губят фокуса си. Това политическо безвремие, в което се намираме, породено от невъзможността за формиране на правителство, дава възможност на партии като ГЕРБ и ДПС да подменят дневния ред на обществото с лъжи, очерняне на опоненти и чиста манипулация, която цели да постави греховете им от близкото минало на заден план. Затова отново ще кажа, че не трябва да се страхуваме от избори!

- Може ли да се каже, че в страната вече има критична маса гражданско общество, което ще реагира на всяка една нередност? Това е една от дългосрочните на БОЕЦ.

- Гражданското общество у нас тепърва започва да се развива и смея да твърдя, че БОЕЦ е ключов фактор в този процес. Не само с протестните ни акции, но с множеството сигнали към националните и европейски институции, опитите ни за контакт с народни представители с цел прокарване на граждански инициативи в парламента и много други наши действия. Дали съществува активно гражданско общество, ще видим в момента, в който на всяко действие на управляващите има реакция от страна на гражданите. Тази реакция не е задължително да бъде негативна, а напротив, добрите практики и решения трябва да бъдат публично подкрепяни. Активното гражданско общество определя дневния ред на политиците, които са само инструмент за постигането на цели, а кога този модел ще бъде налице и в България - зависи само от нас, гражданите.

- Няма как да пропусна да попитам - Вас лично какво Ви мотивира да сте част от това гражданско сдружение и въобще да се занимавате със социално-политически дейности, тъй като е известно, че повечето млади хора предпочитат да живеят живота си по друг начин, далеч от тази гражданска ангажираност?

С риск да използвам клишета, ще кажа, че участието ми в гражданско сдружение БОЕЦ е в резултат на това да насоча гнева си от управлението на държавата ни в смислена битка. Занимавам се със социално-политически дейности, защото осъзнавам важността на това да не се отчайвам и отвращавам от “мръсотията” в политическата реалност. Младите хора трябва да познават правата си, да използват инструментите за контрол над обществените процеси смело, и ако с личен пример мога да помогна за това, ще бъда удовлетворена.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Легитимни ли са за Вас избраните след това парламенти?
Линк към резултатите


България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.1 от 19 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Последния Софиянец
1 Отговор
Чакаме Боец пред президентството в 18 часа да честваме жертвите на Бойкошенко.

Коментиран от #2, #13, #14


Оценка:
-12 +15

Е навсякъде си първи!
2 Отговор

До коментар #1 от "Последния Софиянец":


Поне седни на една краставица да си начешеш крастата!

Оценка:
-10 +19

честен ционист
3 Отговор
Хахах, гражданското общество е все едно зрял човек да се нада, че писмото му до Дядо Коледа ще бъде прочетено.

Коментиран от #5


Оценка:
-7 +15

Госпожица Венкова
4 Отговор
Е много малка и затова е толкова наивен оптимист. Тя вярва че групи от хора обединени от някаква идея могат да оказват съществено влияние върху политиката на което и да е правителство. Толкова е лъжовно това и колко гражданска енергия се губи. Но така е при демокрацията и тя искрено вярва в това което като навърти повече години ще разбере че държавите трябва да се управляват не от ИЗБРАНИ а от ПРИЗВАНИ. МНОГО Е ДЪЛГО ЗА ОБЯСНЕНИЕ И ЗАТОВА ОСТАВЯМ НА ПО-ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ САМИ ДА СЕ ДОСЕТЯТ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС.

Коментиран от #11, #12


Оценка:
-5 +19

Татарина
5 Отговор

До коментар #3 от "честен ционист":


Айде на тати умното момче! Отивай за бира, прибирам се и ще гледам мача!

Оценка:
-2 +10

изрод от ГЕРБ
6 Отговор
И с кого се сби боец?-С НИКОЙ!!....... ха ха ха ха ха ха ха ...................

Оценка:
-3 +11

Биби Долапчиев
7 Отговор
Едно време кога бехме млади демократи и свежи граждански општественици ка това младо моме имаше в општественото просранцтво следниа лаф- "И я сам бил новобранец"! Давайте борете се ма да знаете каде мускули и мртви мозачни клетки друг келепир нема да фанете с борба! Е го я се борим трийсе годин с тапотиата на матреала ма не сам воопште поомнел,напртив на по зле варвиме деа!

Оценка:
-2 +5

намери си приятел
8 Отговор
Не си погубвй най-хубавите години, момиче.
Не си цапай името, някога ще се чувстваш гадно, че си била в подобна организация.

Оценка:
-4 +15

малкия
9 Отговор
Тия геройчета на гражданското общество да хващат влака за Беларус.Там да лепят смело листчета А4 на стените на сградите!

Оценка:
-5 +9

ЧОБАНИН
10 Отговор
МНОЗИНСТВОТО ОПРЕДЕЛЯ ДНЕВНИЯТ РЕД НА ПОЛИТИЦИТЕ А НЕ ШЕПА ВРЯКАЩИ ПРОТЕСТЪРИ ВЛЮБЕНИ В СОБСТВЕННИТЕ СИ ИДЕЙ И СЧИТАЩИ ЧЕ САМО ТЕ СА ПРАВИ. ИЗБОРИТЕ ПОКАЗВАТ ОБРАТНОТО ТОВА Е ТОЧКА

Оценка:
-3 +10

Това мило
11 Отговор

До коментар #4 от "Госпожица Венкова":


младо момиче е още доста наивничко - явно не е наясно, че няма по-манипулируеми маси от хора, които са удостоени с емблемата "представители на гражданско общество". Политиката ТРЯБВА да се прави от професионалисти, многолетната традиция /няма да припомням максимата за демокрацията, знаете я/ е определила ,че изборите са връзката между общността и нейните ръководители... а ходенето на тълпи с викоме "за", "против", "долу" и каквото още се сетите е начин за създаване на колективна психоза, насочвана от можещите и знаещите в желана от тях посока... Хайде да си спочним "Кой не скача е челвен" - повече от половината скачащи тогава днес се срамуват от себе си ...

Оценка:
-0 +8

Някой
12 Отговор

До коментар #4 от "Госпожица Венкова":


Слагайте от време на време по някоя запетая, има нужда!

Оценка:
-0 +1

13
Този коментар е премахнат от модератор.
АНОНИМЕН
14 Отговор

До коментар #1 от "Последния Софиянец":


ПО- ДОБРЕ БОЙКО БОРИСОВ НА ВЛАСТ, ОТКОЛКОТО КОВВРА - КУPBA КАТО ТАЯ НА СНИМКАТА, АМАН ОТ ПАТИЦИ В ПАРЛАМЕНТА!

Коментиран от #16, #18


Оценка:
-7 +9

НИКОГА ГЕРБ
15 Отговор
ВЕНКОВА, ТЪПА, ПРОТИВНА ПАТИЦО, ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ, ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ, КОЛКОТО И ДА МИ Е ПРОТИВНА ТАЯ ПАРТИЯ, ПО- ДОБРЕ ГЕРБ, ОТКОЛКОТО ТАКИВА ПАТКИ И ПСЕВДОРОДОЛЮБИВИ ПРОСТИТУТКИ КАТО ТЕБЕ В ПАРЛАМЕНТА, ОТКАКТО ЖЕНИТЕ СА В ПАРЛАМЕНТА, БЪЛГАРИЯ Е НА ДЪНОТО! И НЕ ГОВОРИ ОТ ИМЕТО НА НАРОДА, И ОТ ИМЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ!

Оценка:
-7 +7

На патиците
16 Отговор

До коментар #14 от "АНОНИМЕН":


У нашто село им викаме вирдечки

Оценка:
-2 +5

меги
17 Отговор
Малко ми е мъчно за това момиче. Използват я. Друга би трябвало да е посоката, в която е насочена енергията и.Моля Ви не я ругайте!

Оценка:
-2 +7

Въпрос на
18 Отговор

До коментар #14 от "АНОНИМЕН":


възпитание е да наречеш някого с доста обидно название. Всъщност това издава безсилие и липса на доводи. А как бихте нарекли човек, който днес "работи" за едни, а после се оказва "винаги верен 4 на техните противници? Така че нека гербаджиите запазят квалификациите за своята парламентарна зам.председателка.

Коментиран от #19


Оценка:
-3 +3

НИКОГА ГЕРБ
19 Отговор

До коментар #18 от "Въпрос на":


И тая на снимката не е по - различна от п.к.п по манталитет, само разликата е в годините. Проклятие е за народа, когато бива управляван от жени!

Оценка:
-2 +4

НИКОГА ГЕРБ
20 Отговор
САМО ЕДНОЛИЧНА ВЛАСТ ЩЕ ОПРАВИ ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ! ТАКИВА КАТО ТАЯ ВОДЯТ БЪЛГАРИЯ КЪМ ПРОПАСТТА. АКО НАПИРАТ ТАКИВА КЪМ ВЛАСТТА, ТО ПО - ДОБРЕ БОЙКО БОРИСОВ ДА УПРАВЛЯВА! СТИГА ВЕЧЕ ПАРТИИ!

Оценка:
-1 +4

Анонимен
21 Отговор
Венкова да насочи силите си другаде, да допринася за българската демография, а не да развява кухи политически лозунги.

Оценка:
-1 +7

Машала
22 Отговор
Мацката става и за креватчето. Тъй де от всичко което каза разбрах сам, че ще има секс.

Оценка:
-0 +1

Каката
23 Отговор
Ще се мадърсаме ли Симонче?

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Михаил Константинов
Михаил Константинов с коментар за вота
Няма да има нови предсрочни избори, политиците се охарчиха"

Още бисери
ТОП 5