Отидете към основна версия

9 683 72

Антон Гицов: Някои въпроси около доктората на Пламен Николов

  • пламен николов-
  • образование-
  • докторат

Свободна Европа пише още, и че в личния профил на Николов в социалната мрежа за бизнес контакти Linkedin е отбелязана само магистърската му степен в Софийския университет

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какви въпроси, ще попита някои. Човекът си показа дипломата пред всички да я видят-документ от ВАК, че защитил дисертация в Софийския университет и е станал Доктор по философия на културата на политиката, правото и икономиката. Всичко е ясно нали?
Но не е точно така, не всичко е ясно. Ето защо.

Преди да се стигне до деня, когато Пламен Николов извади документа, нещата стояха по друг начин, а именно че той има докторат не от Софийския, а от престижния Австрийски университет в Клагенфурт. Преди няколко дни Свободна Европа, задавайки въпроса „Откъде идва докторската степен на Николов, коментира профила на Пламен Николов в Уикипедия , и спомена, че там е посочен сайтът Swimming world (Плувен свят), в който има съобщение от 2013г., че Пламен Николов е назначен за представител на компанията за плувни принадлежности FINIS Europe, и че той е е "магистър от Софийския университет и има докторска степен от университета в Клагенфурт".

Свободна Европа пише още, и че в личния профил на Николов в социалната мрежа за бизнес контакти Linkedin е отбелязана само магистърската му степен в Софийския университет ("История и философия на науката и технологията") и докторска степен (PhD) по "Философия на правото, политиката и икономиката". в университета в Клагенфурт.

Същата информация Николов е посочил и в профила си във Фейсбук.

Нещо не се връзва нали? Освен ако Николов има два доктората- близнаци, един от Софийския и друг от Клагенфуртския университет. Но когато той показа дипломите си, той показа само един докторат, този от Софийския университет.

Това налага и проверка на информацията от Свободна Европа. И следва изненада. Профилът му в Уикипедия, създаден на 26 юли, два дни преди да бъде издигнат като кандидат на премиер на „Има Такъв Народ“ с днешна дата вече го няма- има само един на друг Пламен Николов- футболист.

В сайта Linkedin вече се говори, че Николов работил върху някакъв проект в университета в Клагенфурт, но там едновременно се е подготвял и за докторската си дисертация в България по "Философия на правото, политиката и икономиката". Информацията за него по линия на Swiming world липсва.

Но пък тя се намира в издание на сайта от 2013г. на сайта на компанията, https://www.swimmingworldmagazine.com/news/industry-news-finis-welcomes-plamen-nikolov-as-new-general-manager-to-the-european-office, където той е представен така:"Nikolov, a native of Bulgaria, earned his master's degree from Sofia University and doctorate degree from University of Klagenfurt"- потвърждение, че Николов е получил магистърска степен от Софийския университет и докторска степен от университета в Клагенфурт.

Така, противоречието в това, откъде има докткорската си титла, като че е изгладено. Но не съвсем. Защото непроменен засега остава профила на Николов във Фейсбук, в който той свърза обучението си в университета в Клагенфурт с титлата „ Доктор по философия в областта на политиката, правото и икономиката“, а Софийския университет просто с обучение във факултета по философия.

Тези противоречия пораждат съмнението дали Николов още от 2013г. не се представя като притежател на докторат от австрийския университет и така, до преди няколко дни, когато са предприети някакви мерки за изчистване на това противоречие.

И още нещо, странна е тази мъглява докторска титла, присъдена му от ВАК през 2004 г, в която като в тюрлю гювеч са забъркани философия, култура, политика, право и икономика.

По този въпрос бившият ректор на Софиййския университет приф. Илчев коментира пред „Факти.бг“: „ Кaзвaт, чe тoй e дoктoр пo филocoфия, икoнoмикa и прaвo. Въпрocът e, чe в бългaрcкa държaвнa нoмeнклaтурa тaкoвa живoтнo нямa. Имa дoктoр пo филocoфия и крaй . Сaмaтa тeмa зa диceртaциятa му, дoкoлкoтo видях, e cтрoгo oгрaничeнa във филocoфиятa. Нямa нищo oбщo c икoнoмикaтa, нямa нищo oбщo c пoлитикaтa“.

Г-н Пламен Николов е длъжен за обясни тези противоречия. Защото той вече не е никому неизвестният довчера философ и бизнесмен, а претендент за най- важният държавен пост в България- премиерският.

Източник: Епицентър

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 86 гласа.

Свързани новини