Отидете към основна версия

12 992 41

Протестиращите искат да убият ламята, но ще се уцелят в крака

  • протестиращите-
  • искат-
  • да убият-
  • уцелят-
  • крака
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протестиращите искат да убият ламята, но ще се уцелят в крака, заяви в интервю за Факти.бг социологът Андрей Райчев по повод исканията за мажоритарен вот. 

Г-н Райчев, кои избори за България са най-подходящите в момента, протестиращите поискаха мажоритарен вот ?

Мога да ви кажа, че те целят хубаво нещо, но ще улучат много лошо нещо. Те искат да убият ламята, но ще се ударят в крака себе си. Причината е следната – мажоритарният вот звучи много добре като лозунг, но на практика всички страни, където е въведен мажоритарен вот има двупартиен модел, и тук ще стане така. Мажоритарността води до двупартийност. Това е аксиома на нашата наука. Ще извадят очи, защото вместо мажоритарен вот ще има само две клики, както в Гърция, където вечно си разменят властта. Към това те добавят и още едно искане отзоваване на депутати, което вече ще осигури еднопартийна система. Защото двупартийна система с отзоваване на депутати означава, че властта може да отзове депутатите на опозицията. Така, че това ще влоши още повече нещата. Мотивацията им е положителна, но момента, в който са решили да я приложат е ужасно неподходящ за случая.

Има успешни модели като например Франция...

Там не е точно мажоритарен вот, по сложно е, и нищо успешно няма – системата е двупартийна. Англия е класическата система за мажоритарен вот, а идеалната система от гледна точка на представителството на обществото е Германия. Там системата е мислена, тя е много добре направена, това е много добре обмислена пропорционална система с преференциално гласуване. Англия е единствената страна от големите, където няма Зелена партия. Защото зелените са 10% и нищо не могат да направят. Да се направи оперативна система значи в списъка да се впише Гърция, нещо, което изобщо не ни трябва. Хората искат да кажат: Искаме по този начин да избираме по-добри личности, първо те и сега могат, няма да го правят. Второ те никога няма да поберат в главата си 240 души, това е изключено. А да избереш 240 готини хора трябва да държиш в главата си примерно четири пъти по толкова. И те ще ги запомнят ли, ще изберат ли, ще знаят ли 1000 души, това е смешно. Те не могат да възпроизведат повече от три министри в това правителство.

Но големите партии, които би следвало да са облагодетелствани, не прегръщат идеята за мажоритарен вот. Защо?

За големите партии е много изгодно. И миналия път една от големите партии взе 30 места от 240 – те. И какво избраха личности – нищо подобно и 30-те места отидоха в ГЕРБ. Ако не беше такава вълната в ГЕРБ щяха да се разделят между ГЕРБ и БСП. И край нито една друга личност нямаше да влезе във властта. Така, че това са истински некомпетентни личности, мътят главата на хората с тази глупост. Реално това значи да утвърдим в България вечно две олигархии, които вечно ще си разменят топката. Хората не искат да го разберат и за съжаление ще си докарат голяма беда. Но нали знаете голямото общество си докарва голямата беля, после взима голямата лъжица и започва да сърба голямата горчива каша.

Мажоритарния вот не парира ли така наречените харизматични личности?

Защо да ги парира обратно. Ето Бойко Борисов се състезаваше за 30 мажоритарни гласове и спечели и 30-те. Те не гласуваха за мажоритарни кандидати, а гласуваха за него. И това е вече понятно да гласуваш за Борисов, а да гласуваш за Петров, който Борисов е посочил?!. Ще дам пример с Плевнелиев. Плевнелиев не спечели президентските избори, а Бойко Борисов спечели президентските избори посочвайки Плевнелиев. Те не бяха го чували този човек или поне не всички го бяха чували. Понеже Борисов каза гласувайте те гласуваха. Това е типичен мажоритарен избор и се вижда, че Борисов го печели. Това е илюзия на хората, че те ще могат да изберат. Няма да могат и това е доказано в историята на човечеството. Но за съжаление дори като опитахме на миналите избори, не се убедихме в това и сега хората ще имат възможност да се убедят на собствения си гръб. Аз отново ще повторя, гражданите казват нещо много хубаво като мотивация: „Искаме почтени хора на власт и ще получат точно обратното”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини