Отидете към основна версия

11 129 76

Цецка Бачкова, ДБ за ФАКТИ: Няма смисъл да преосмисляме нашите червени линии относно БСП, без ИТН да са дали мнението си

  • цецка бачкова-
  • демократична българия-
  • бсп-
  • трети мандат-
  • правителство-
  • 46-то народно събрание

"Ако Нинова предложи ревизиран състав на служебното правителство, бихме могли да помислим", каза Бачкова

Цецка Бачкова; Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Решихме, че от среща с БСП има смисъл едва когато те вече са си осигурили подкрепата на “Има такъв народ”. На всички ни е ясно, че без подкрепата на ИТН няма как да се сформира правителство. Срещата с нас на този етап - докато няма ясна заявка за подкрепа от страна на ИТН, губи смисъл”.

Това каза заместник-председател на парламентарната група на “Демократична България” и заместник-председател на ПП "Демократи за силна България" Цецка Бачкова в интервю за ФАКТИ.

По-рано днес стана ясно, че “Демократична България” се отказва от срещата си с БСП, на която трябваше да се обсъдят възможностите за съставяне на правителство с третия мандат.

Разговаряхме с г-жа Цецка Бачкова по темата.

“Математически погледнато, няма как само с нас и с “Изправи се.БГ! Ние идваме!” да бъде създадено правителство. И ген. Атанас Атанасов вчера каза, че първата среща на Корнелия Нинова би следвало да бъде с ИТН и тогава, когато тяхната подкрепа вече е осигурена, ние бихме говорили”, обясни Бачкова.

За момента срещата ни с БСП е безпредметна. Ние видяхме, че и на срещата в ИБГНИ се говореше повече за бюджета, отколкото за съставяне на правителство. Темата за съставяне на правителство изисква разговорите да се започнат с най-голямата политическа сила. От тази гледна точна, ние сметнахме, че на този етап няма смисъл от среща - преди да е говорено с ИТН. Да се срещнем сега и да говорим за бюджета, при положение, че темата в момента е създаване на редовно правителство, е безсмислено. Всяка от партиите си има позиции по бюджета и не това е темата на разговора”, каза още Цецка Бачкова.

Относно актуализацията на бюджета, тя допълни: “Бюджетът е гласуван на първо четене и много се надявам партиите да се започнат предизборна кампания и едно наддаване какво още да се добави към тази актуализация. Това е огромен риск да се спъне гласуването на второ четене. Заиграването с актуализацията на бюджета е много опасно, когато хоризонтът е, че скоро ще има нови избори”.

На въпроса дали според нея ИТН все пак ще даде подкрепата си за редовно правителство с мандата на БСП, Цецка Бачкова отговори: “Слави Трифонов вече направи заявка, че няма да дадат подкрепата си. Възможно е да преосмислят позициите си, затова и за нас е важно да изчакаме тяхното окончателно становище в рамките на тези официални разговори. Не бих могла да кажа дали ИТН биха променили позицията си, защото не познавам ИТН - те отскоро са в политическото пространство. По-скоро се съмнявам, това е и причината да заемем тази изчаквателна позиция”.

“Ние обаче изначално имаме много сериозни червени линии относно БСП. В коалиционното ни споразумение е заложено, че ние няма да подкрепим управление с мандат на БСП и ДПС. Би било наистина голям компромис от наша страна в името на държавата, ако има събрана подкрепа и от нас зависи това дали ще се сформира управление, ние евентуално да преосмислим тези червени линии. Това обаче не може да стане на този етап, когато най-голямата партия, от която зависи управлението, не е дала мнението си. Няма смисъл ние да преосмисляме нашите червени линии на този етап”, категорична беше Цецка Бачкова.

“От самото начало казваме, че това, което бихме подкрепили, е експертно правителство в рамките на третия мандат, като най-реалистично беше това да се случи с мандата на ИБГНИ. В случай, че Корнелия Нинова предложи ревизиран състав на служебното правителство, бихме могли да помислим. Естествено, трябва да се вземат решения в партиите от нашата коалиция, защото това са позиции, които ние сме заложили и нашите избиратели следват от много години неотменно. Няма как това решение да се вземе еднолично”, заяви Бачкова.

Предвид предварителната заявка на “Демократична България”, че няма да подкрепят редовно правителство с мандата на БСП, на въпроса дали можем да приемем като провокация от страна на президента Румен Радев връчването на третия мандат именно на БСП, тя отговори: “Показателно е това, че Корнелия Нинова и БСП отказаха да разговарят преди връчването на мандата. Показателно е и това, че президентът Радев за втори пореден път връчи третият мандат на БСП, въпреки че в 45-тото Народно събрание БСП не успя да състави правителство с третия мандат. Ако имаше желание за съставяне на правителство, и БСП, и президентът Радев може би щяха да се замислят в посока търсене на консенсус. За съжаление не се забеляза такова нещо”.

Цецка Бачкова коментира още нагласата на “Демократична България” за нови избори. “И хората се измориха от избори, разбира се, и ние сме изморени. Ние обаче сме коалицията, която би спечелила от едни нови избори. Ние сме свикнали да правим кампании, имаме енергията, имаме и вече зададени от социологическите агенции възможности за постигане на по-голямо представителство. Ако отиваме на нови избори, готови сме. Очакваше се”, каза тя.

“Наскоро гледах социологическите проучвания в Германия и каква патова ситуация е там в момента - три големи партии получават много сходни проценти. Явно навлизаме в такъв етап на политическия живот, в който трябва да се търсят разговори не само след изборите, но и преди изборите. Трябва да се говори повече, защото не бива да стигаме дотам един следващ парламент отново да е в същата ситуация. Това би се отразило много зле и на вота - на избирателната активност, и на доверието в политическата система”, каза още Бачкова.

В края на разговора Цецка Бачкова отговори на въпроса дали предложението на гражданско сдружение “БОЕЦ” партиите да обявяват своите състави на Министерски съвет преди изборите, би било крачка в посока разговори преди избори: “Демократична България” може да обяви състав на Министерски съвет. Имаме този експертен капацитет. Въпросът е, че все пак трябва да се търси и консенсус. До нас не стигна мандат, за да можем да обявим нашия екип. Мисля, че нито една партия няма да има възможност да управлява самостоятелно и в следващия парламент. По-скоро трябва да се говори повече между партиите, да се търси консенсус”.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 26 гласа.

Свързани новини