Отидете към основна версия

7 156 68

Анна Бекчиева, БОЕЦ, за ФАКТИ: Йорданка Фандъкова e символ на Борисовщината на местно ниво

  • анна бекчиева-
  • боец-
  • протести-
  • йорданка фандъкова-
  • оставка

"В момента БОЕЦ водим разговори с различни граждански организации за организиране на активни протестни действия в средата на декември с една-единствена цел: незабавна оставка на Фандъкова", каза ни г-жа Бекчиева от гражданско сдружение БОЕЦ

Анна Бекчиева, кадър: "Алтернативата"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди дни от гражданско сдружение БОЕЦ поискаха оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова, като в същото време обявиха, че са стартирали разговори и подготовка за протести с цел свалянето ѝ от власт в Столична община.

За да научим повече за мотивите на гражданското сдружение, както и кога да очакваме протестите срещу Фандъкова, от ФАКТИ потърсихме за разговор члена на БОЕЦ Анна Бекчиева, която е културолог.

Интервюто ни с нея четете в следващите редове:

- Г-жо Бекчиева, защо за БОЕЦ, а и в лично качество Ви е важно Йорданка Фандъкова да напусне поста си кмет на София веднага, без да завърши мандата си?

- Най-краткият отговор на този въпрос е, че Йорданка Фандъкова e символ на Борисовщината на местно ниво, символ на корупция, зависимости, безотговорност и немарливост. Всички граждани на България, без значение дали са жители на София, заслужаваме красиво, представително и уредено лице на държавата ни, прозрачно и смислено изразходване на данъците, които и ние, и Европейските данъкоплатци внасят.

- Кои проблеми на София бихте извели на преден план като такива, които Фандъкова не е способна да реши, а тяхното решение е много належащо?

- Цялостното управление на г-жа Фандъкова е белязано с пълна липса на визия и стратегия за развитие на столицата и превръщането на един античен, красив град в гето, в което липсва инфраструктура, паметници на културата се разрушат, общински здравни заведения за доболнична помощ се затварят по време на пандемия, а боклуци затрупват кварталите и града като цяло. Около 10000 деца са извън детските градини, Топлофикация е потънала в дългове и съвсем скоро ще бъде придобита от БЕХ, а вече имаме и решение на Софийски градски съд, което задължава Столична община да изчисти въздуха в следващите 12 месеца. Разбира се, фактът, че имаме най-мръсния въздух в Европа и липсата на мерки ще доведе и до санкции от 10 млн. евро от Европейската комисия.

Всеки един от нас се сблъсква ежедневно с тези проблеми и въпреки множеството сигнали, жалби, протести и съдебни дела, г-жа Фандъкова не желае по никакъв начин да ги разреши. Това налага единствения възможен изход - оставка и предсрочни местни избори.

- Смятате ли, че кметът Фандъкова, както твърдят от Спаси София, в момента "залага бомби" с неизгодни за столичани договори, които да са огромна трудност и за следващата администрация в Столична община?

- За съжаление последните години сме свидетели на тази порочна практика за сключване на компрометирани договори, които задълбочават кризата на столицата. Абсолютно недопустимо е рекордният бюджет на София от близо 2 млрд. лв да бъде усвояван чрез фиктивни договори, чрез доказани тежки корупционни схеми, чрез назначения на свързани хора. Ограничаването на ГЕРБ от достъпа до власт ограничи и достъпа му до обществените ресурси, но захранването на партийните каси продължава чрез Столичния общински съвет. Това е един и от начините за контролиране на купен вот, което може да бъде наблюдавано в управляваните от ГЕРБ райони. Нека не забравяме, че за г-жа Фандъкова през 2019 година гласуваха над 90% от жителите на Филиповци.

- Бихте ли ни доверили БОЕЦ с кого преговаряте за протести, целящи оставката на текущия столичен кмет и кога да ги очакваме?

- БОЕЦ е изразявала нееднократно критичната си позиция спрямо управлението на София и беше организатор и на последния протест пред Столична Община, свързан с позорното назначение на Ивайло Иванов за директор на Столичния инспекторат. Въпросният Иванов бе отстранен от служебния вътрешен министър Бойко Рашков поради полицейското насилие на протестите от лятото на 2020 година. В момента БОЕЦ водим разговори с различни граждански организации за организиране на активни протестни действия в средата на декември с една-единствена цел: незабавна оставка на Фандъкова.

- Намирате ли за възможна хипотезата, при която Йорданка Фандъкова демонстрира достойнство и си тръгва, след като види недоволството срещу себе си?

- Фъндъкова достатъчно дълго демонстрира и доказва чрез политиките и действията си некомпетентност за качествено управление на една европейска столица. Подаването на оставка би била най-достойната и логична позиция и е напълно възможна при активиране на силен обществен отзвук и твърда гражданска позиция. Разбира се, предвид силните финансови зависимости, ще е необходим интензивен натиск, но само така ще можем да си върнем и възстановим толкова обичания и красив град.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 52 гласа.

Свързани новини