Last news in Fakti

26 Ноември, 2021 14:37 7 143 68

Анна Бекчиева, БОЕЦ, за ФАКТИ: Йорданка Фандъкова e символ на Борисовщината на местно ниво

  • анна бекчиева-
  • боец-
  • протести-
  • йорданка фандъкова-
  • оставка

"В момента БОЕЦ водим разговори с различни граждански организации за организиране на активни протестни действия в средата на декември с една-единствена цел: незабавна оставка на Фандъкова", каза ни г-жа Бекчиева от гражданско сдружение БОЕЦ

Анна Бекчиева, БОЕЦ, за ФАКТИ: Йорданка Фандъкова e символ на Борисовщината на местно ниво - 1
Анна Бекчиева, кадър: "Алтернативата"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди дни от гражданско сдружение БОЕЦ поискаха оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова, като в същото време обявиха, че са стартирали разговори и подготовка за протести с цел свалянето ѝ от власт в Столична община.

За да научим повече за мотивите на гражданското сдружение, както и кога да очакваме протестите срещу Фандъкова, от ФАКТИ потърсихме за разговор члена на БОЕЦ Анна Бекчиева, която е културолог.

Интервюто ни с нея четете в следващите редове:

- Г-жо Бекчиева, защо за БОЕЦ, а и в лично качество Ви е важно Йорданка Фандъкова да напусне поста си кмет на София веднага, без да завърши мандата си?

- Най-краткият отговор на този въпрос е, че Йорданка Фандъкова e символ на Борисовщината на местно ниво, символ на корупция, зависимости, безотговорност и немарливост. Всички граждани на България, без значение дали са жители на София, заслужаваме красиво, представително и уредено лице на държавата ни, прозрачно и смислено изразходване на данъците, които и ние, и Европейските данъкоплатци внасят.

- Кои проблеми на София бихте извели на преден план като такива, които Фандъкова не е способна да реши, а тяхното решение е много належащо?

- Цялостното управление на г-жа Фандъкова е белязано с пълна липса на визия и стратегия за развитие на столицата и превръщането на един античен, красив град в гето, в което липсва инфраструктура, паметници на културата се разрушат, общински здравни заведения за доболнична помощ се затварят по време на пандемия, а боклуци затрупват кварталите и града като цяло. Около 10000 деца са извън детските градини, Топлофикация е потънала в дългове и съвсем скоро ще бъде придобита от БЕХ, а вече имаме и решение на Софийски градски съд, което задължава Столична община да изчисти въздуха в следващите 12 месеца. Разбира се, фактът, че имаме най-мръсния въздух в Европа и липсата на мерки ще доведе и до санкции от 10 млн. евро от Европейската комисия.

Всеки един от нас се сблъсква ежедневно с тези проблеми и въпреки множеството сигнали, жалби, протести и съдебни дела, г-жа Фандъкова не желае по никакъв начин да ги разреши. Това налага единствения възможен изход - оставка и предсрочни местни избори.

- Смятате ли, че кметът Фандъкова, както твърдят от Спаси София, в момента "залага бомби" с неизгодни за столичани договори, които да са огромна трудност и за следващата администрация в Столична община?

- За съжаление последните години сме свидетели на тази порочна практика за сключване на компрометирани договори, които задълбочават кризата на столицата. Абсолютно недопустимо е рекордният бюджет на София от близо 2 млрд. лв да бъде усвояван чрез фиктивни договори, чрез доказани тежки корупционни схеми, чрез назначения на свързани хора. Ограничаването на ГЕРБ от достъпа до власт ограничи и достъпа му до обществените ресурси, но захранването на партийните каси продължава чрез Столичния общински съвет. Това е един и от начините за контролиране на купен вот, което може да бъде наблюдавано в управляваните от ГЕРБ райони. Нека не забравяме, че за г-жа Фандъкова през 2019 година гласуваха над 90% от жителите на Филиповци.

- Бихте ли ни доверили БОЕЦ с кого преговаряте за протести, целящи оставката на текущия столичен кмет и кога да ги очакваме?

- БОЕЦ е изразявала нееднократно критичната си позиция спрямо управлението на София и беше организатор и на последния протест пред Столична Община, свързан с позорното назначение на Ивайло Иванов за директор на Столичния инспекторат. Въпросният Иванов бе отстранен от служебния вътрешен министър Бойко Рашков поради полицейското насилие на протестите от лятото на 2020 година. В момента БОЕЦ водим разговори с различни граждански организации за организиране на активни протестни действия в средата на декември с една-единствена цел: незабавна оставка на Фандъкова.

- Намирате ли за възможна хипотезата, при която Йорданка Фандъкова демонстрира достойнство и си тръгва, след като види недоволството срещу себе си?

- Фъндъкова достатъчно дълго демонстрира и доказва чрез политиките и действията си некомпетентност за качествено управление на една европейска столица. Подаването на оставка би била най-достойната и логична позиция и е напълно възможна при активиране на силен обществен отзвук и твърда гражданска позиция. Разбира се, предвид силните финансови зависимости, ще е необходим интензивен натиск, но само така ще можем да си върнем и възстановим толкова обичания и красив град.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 52 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    97 23 Отговор
    Сега Йорданка краде като за световно.Трябва да храни целия ГЕРБ.Не и е лесно.

    Коментиран от #34, #61

  • 2 бачо

    89 20 Отговор
    Софиянци сте си виновни че сте мързеливи и вместо да си замъкнете зад,ниците да гласувате сега си я търпете,лошото е че цяла България работи за тази измислена столица
  • 3 сигурно

    72 18 Отговор
    Виждам как Фандъкова ще шие скъсаните чорапи на боко в затвора ,за много години !
  • 4 Откъде си моме

    20 45 Отговор
    Ани Бикчията ха ха ха.Яка фамилия

    Коментиран от #7

  • 5 Директора

    69 15 Отговор
    Права е жената. София е страшна кочина. Ако не другото, поне тротоарите и боклуците да се оправят. Само това и ще се промени облика на града генерално. Но не. 15 години ГРОБ за София.
  • 6 Опа

    20 8 Отговор
    До 2.Източно ромелец ами подобни на теб в региона гласуват за Мустафа .Пали трендафорите и бегом към анадолу.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българка

    55 17 Отговор
    Фандъкова отдавна трябваше да бъде отстранена от кметското кресло, разследвана, съдена и осъдена!

    Коментиран от #11

  • 9 Стига бе

    24 36 Отговор
    Почвате противни да ставате.Като дойдат избори хората ще решат дали да остане или не.
  • 10 YUI

    46 9 Отговор
    Добър ден, че Йорданката Фандъкова е Борисов в местната власт, това си го говорим от години, но излизат едни платени тролове като Васко Василев Цигуларчето преди избори да кажат как София вървяла в правилния път, бил неузнаваема, променена и как всичко било шес, само дето такива като цигуларчето не искат да живеят в София, искат на по-хубаво място и са там ...а вие цървулета си живейте в гетото София, както и аз, цървул съм се родил в тоя град, цървул ще умрА в него.
  • 11 Да уточня

    4 9 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Само че в обратния ред.
  • 12 Просто човек

    39 14 Отговор
    Оставка на циганската кметица!
  • 13 ХАХАХАХА

    18 28 Отговор
    И ПО КОЙ РЕД ЩЕ Я СВАЛИТЕ, ПО ТОЧНО, ЧЕ НЕ СЕ СЕЩАМ????

    Коментиран от #22

  • 14 Рачко Пръдлето

    14 31 Отговор
    Госпожо,Бойко беше този,който нареди вожда ви и неговата съпруга лекувани от Ковид-19 във видинската болница да ги преведат във Военна болница и там се излекуваха. Вие нямате ли капчица благодарност когато "плюете" ГЕРБ и Бойко?

    Коментиран от #30

  • 15 Тредстоун

    19 12 Отговор
    Куци коне са тия бойчета , и те за малко зоб почнаха да квичат покрай целия хаос с харвардските пингвини , верни на принципа "бебето цуца когато реве" , се наредиха на опашката и те.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гошо

    22 8 Отговор
    Тъпото няма да определя кой ще управлява София.Търпението ни се изчерпва
  • 18 Рачко Пръдлето

    16 17 Отговор
    Госпожо Бекчиева, вие като ляв БЕК, може ли да коментирате как така след 90 % гласували за Фандъкова във Факултета , как 70% роми гласуваха за Радев.
  • 19 Що не Ви

    10 8 Отговор
    Остави Бойко да пукнете
  • 20 Нормален

    18 9 Отговор
    Абе то за Фандъкова хубаво, но фашия вожд Гошо тъпото е известен като боеца на Цветан Василев е бил в ГЕРБ от където са го изгонили за кражби.Това как ще го коментираш?
  • 21 Бико

    12 24 Отговор
    За времето на ГЕРБ беше построено метрото (три лъча) в София. Това е най-големия обект строен някога в България като мащаб и средства. Ако управляваха БСП щяха с тези пари да построят АЕЦ "Белене" и да поставят България в зависимост на 100% на ел.енергията от Русия. Това е другари. Няма отърване от вас.

    Коментиран от #23

  • 22 vn12345678СССР

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "ХАХАХАХА":

    ха ха ха по каналния

    Коментиран от #25

  • 23 vn12345678СССР

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "Бико":

    браво другарю ти ни отвори очите
  • 24 След Фандъкова рано напролет предсрочни

    16 7 Отговор
    Кметски избори в държавата!! ГЕРБАВИТЕ СА СЕ ОКОПАЛИ НАВСЯКЪДЕ, ДЕРИБЕЙСТВАТ КАТО ПО ТУРСКО!!

    Коментиран от #29

  • 25 ХАХАХАХА

    3 7 Отговор

    До коментар #22 от "vn12345678СССР":

    Я ГО ПОСОЧИ, АМА ТОЧНО, НЕ С ПРАЗНИ ОБЩИ ПРИКАЗКИ!!!!
    ЩЕ МАХНЕТЕ ДЕДОВИЯ МИ!

    Коментиран от #27

  • 26 Комунист

    13 8 Отговор
    Още едно ме ке ре от женски род от контингента на Тъпото. Че,кой ви пита вас !?Нали за това има избори.Кандидатсвайте другарко за кмет на София и като ви избере народа ,управлявайте.Елементарно е.Но явно за хората на Тъпото е нещо мъгливо и не схващат.
  • 27 изрод от ГЕРБ

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "ХАХАХАХА":

    Не разбра ли бре?Като отече в канала!

    Коментиран от #35

  • 28 Нако

    12 4 Отговор
    само тя ли е а кмета на Бургас не е ли на Варна не е ли само крадци и нямат махане
  • 29 Много

    11 8 Отговор

    До коментар #24 от "След Фандъкова рано напролет предсрочни":

    Много НАГЛИ започнахте да ставате.Свършихте мръсната работа,сега чакайте да видим кой какво ще направи.Защото така ми писна от простотии,че...И не съм само аз.Работете вече и докажете,че можете по-добре,че да ви повярваме !!!И ,ако те дразни Фандъкова и не искаш да се возиш на метро,заминавай на село и си копай картофите.
  • 30 Няма

    10 8 Отговор

    До коментар #14 от "Рачко Пръдлето":

    Няма ненаказано добре.Имам чувството,че верно в България някой е отворил кутията на Пандора и всякакви гадости изпълзяват.Кой ги подкокоросва тези?Мая Манолова остана без работа,а се целеше в поста на Фандъкова.Тя ли събира вещерите?!
  • 31 Фаро

    4 3 Отговор
    Никой не пита за тулупа и Кунчев.Първо изчезна Кунчев великия ковид празноглавец а след изборите изчезна и тулупа шефа на Кунчев.Това дали е случайно?

    Коментиран от #57

  • 32 редник

    6 2 Отговор
    От години се говори за многоетажни паркинги, но досега ни един, зоните се разширяват, а парите неясно къде...

    На идващите кметски избори да гласуваме за този, който обещае премахване на зоните!
  • 33 Искам

    6 2 Отговор
    Иска ми се да кажа,че тези са големи отрепки,но само ще си го помисля.Всичко има предел,само глупостта и простотията нямат граници.Тикате българите към гражданска война.
  • 34 Ама ГЕРБ

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ГЕРБ си има субсидия,ама носачите на ковчези и вуду магьосниците на Мая Манолова останаха и без работа, и без субсидии ,и без парче от баницата,та гледам доста са ОЗВЕРЕЛИ.
  • 35 ХАХАХАХА

    5 2 Отговор

    До коментар #27 от "изрод от ГЕРБ":

    ОТНОВО: ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ!
    СЪЩОТО Е КАТО ДА Я НАКИСНЕТЕ В КАТРАН И ДА Я ОВАЛЯТЕ В ПЕРА, КОЕТО СЪЩО СА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ.
    АЗ СЪЩО СЪМ ЗА МОЩЕН ШУТ ВЪВ ВСЕКИ ГЕРБЕРАСТКИ КРАДЛИВ ЗАДНИК.
  • 36 cpv

    7 10 Отговор
    Ти сигурно си късогледа!Кога София е имала такива булеварди и паркове !Вие от измисленото "Боец" си измисляте различни поводи ,само да се намирате в приказки!Най- добре е да изчезнете и да не се показвате!

    Коментиран от #39

  • 37 Тъжно

    4 6 Отговор
    Днес се навършват 40 дена от гибелта на Кунчев,който даде живота си на експерименталните ваксини в името на парите

    Коментиран от #40

  • 38 Защо

    4 7 Отговор
    Защо Прокоратурата не се самосезира,когато иска да се събаря законно избраната власт.Гешев така и така го мразят,поне да ги съди тези.
  • 39 1-20

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "cpv":

    Софиянци не са имали и такива сметки от Топлофикация. Но аграрите няма как да го знаят.

    Коментиран от #51

  • 40 Ама

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "Тъжно":

    Защо лъжете.От понеделник човекът е на работа.На теб ли трябва да дава отчет?! Излишно си се радвал.Само ще ти кажа да се пазиш,защото,ако те гепи вирусът,не се знае ...Кацаров вече даде златния медал.
  • 41 Ами

    7 8 Отговор
    То ако е така, значи Борисовщината наистина е хубаво нещо, защото не помня друг да е управлявал София по-добре от нея !
  • 42 Анна Б

    7 3 Отговор
    Стани ма, Йорданке, че да седнем ние !
  • 43 Иво Милчев

    10 5 Отговор
    Фандъкова трябва да си ходи. Тази жена в продължение на години изпълняваше заповедите и служеше на Борисов и фирмите около него вместо да служи на софиянци и техните интереси.
  • 44 Гробарски плач

    6 5 Отговор
    Лакейчетата на мутропожарникаря пак хленчат и предсказват ужаси, за да отработят дребните парици за пускане на смрад в нета. Само така, ако циврите още повече, това е добър признак за поне някакво нормализиране на положението, защото вашият Тиквундер малко оставаше да ни закопае вдън земя.
  • 45 Емануил

    9 5 Отговор
    Тая още ли не е подала оставка ? Жалка работа ! Подари концесиите по чистотата на вълци, мутри и редници, сумати милиони прахоса в ремонти с гербаджийски фирми, обаче продължава да пречи на столичани да се освободят от хватката на ОПГ ГЕРБ......
  • 46 Мдааа

    9 2 Отговор
    При Фандъкова София заприлича на Самоков.
  • 47 Миланов

    8 5 Отговор
    Фандупкова се оказа най-лошото решение за София. Толкова години разруха, некачествени ремонти, ремонти на ремонтите. Забатачена в дългове Топлофикация, 10 000 деца извън детските градини, отвратителния въздух, който дишаме, немиенето на улиците, уличните кучета, недостъпната среда за хора в инвалидни колички, рушащи се паметници на културата, подлези пълни с клошари, презастрояване на цяла София, липса на паркинги и гаражи. Едно метро, което направи с европейски пари и то протича всяка зима. Нито един от проблемите на София, който съществуваше преди Фандъкова да дойде не е решен, а са още повече задълбочени. Тази жена спешно трябва да си ходи, заедно с хунтата в СОС.
  • 48 Здравков

    8 7 Отговор
    Добре че все пак се появиха хора като Радев да му изкарат уродливото лице на крадеца и корумпираното му мафиотско управление.Бяс го тресе щото му секнаха далаверите ,но това не е достатъчно ,трябва да влезе в затвора заедно с прокурорите си който го покриваха.
  • 49 Филипа

    7 5 Отговор
    Няма нищо вярно в глупавите изказвания на госпожата.
    В живота няма идеално черни хора.
    Сега ще видим какво е корупция при ПП.
    С лъжи и платени протести заблуждавате народа.
  • 50 Софиянка

    7 2 Отговор
    Някой да среже конците. Но ще седи защото всички махнати и удобни гербеджий трябва да им се намери подходящо работно място.А столична община ще разтегне щатното и готово
  • 51 гост

    5 6 Отговор

    До коментар #39 от "1-20":

    Че Фандъкова какво общо има със сметките на топлофикация ,сърди се на Газпром собственост на дъртите комуняги!

    Коментиран от #52

  • 52 Цветков

    5 1 Отговор

    До коментар #51 от "гост":

    Ама ти сериозно ли питаш какво общо има Фандъкова с Топлофикация. Ами тя е принципал на дружеството, което е Общинско, а тя е шеф (кмет) на Столична община. Слабо ви образова тая Пи Ар Севи. Само ви спуска смешни опорки да се излагате публично.
  • 53 Искам

    3 4 Отговор
    Искам да кажа на тази госпожа от Боец,че тя и другите ,ако са били деветата дупка на кавала, да сменят и всички хора на ръководни постове,пак ще си останат деветата дупка на кавала.Там им е мястото.
  • 54 ало

    3 2 Отговор
    бекчиева ти откри америка на картата внука ми е на 5 и като гази в дупките и калта казва ех данче, данче ти пак ни оправи!

    Коментиран от #62

  • 55 браво бе

    2 2 Отговор
    лалов само фандъкова ли та 99 процента от общините в БГ са с такива герберски изцепки като тая тя ли само ти пречи или другите не ги броиш или не знаеш и не те интересе
  • 56 СТИГА Фандъци!

    6 1 Отговор
    Оставка,без пазарлъци!
    Да не се измъкне по тарлъци!
    И да не ни прави на балъци!
  • 57 С АТ А Н А !!!!!!

    3 4 Отговор

    До коментар #31 от "Фаро":

    Плювайте клеветете. Пускайте фалшиви новини. Вече трима от лайнохвъргачите ги осдих и ХИЧ не им весело! Тая леля дали има къща на село ?!
  • 58 Хан Аспарух

    5 2 Отговор
    А кметовете от ГЕРБ в местата власт,кога ще бъдат пропъдени и престанат далаверите за милиони

    Коментиран от #60

  • 59 С А Т А Н А !!!!!!

    3 3 Отговор
    Мина времето, когато един "тарикат"съветваше младежката група на . . . да оплюват и клеветят ВСЕКИ УСПЯЛ човек който НЕ Е от тяхната черга! Ама мина това време и сега ще си плащате тъпотията! Като оплювате "някой си" мислите, че укриватв своето нищожество! Това време мина и нищо няма скрито! Интересно, че БългарскияТ Съд не се подаде на нищожествата и ги поставя на място! ХА ХА ХА. Досега вИ плащаха да осир.те, А сега ще плащате за алчноста и простотията си! Огледайте се и вижте кои от редовните плювалници ги няма ЩО. ЛИ. А ?!
  • 60 С АТ А Н А !!!!!!

    3 3 Отговор

    До коментар #58 от "Хан Аспарух":

    Откъде бе хАНЧО знаеш за "далаверите" я дай документи и чАти !
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 С АТ А Н А !!!!!!

    5 3 Отговор

    До коментар #54 от "ало":

    А ти "дано" имаш внуче сега, че преди ГЕРБ дупките бяха цели пропасти, питай някой от старите таксиджии! Камиони пропадаха! Нали си "стар" дори с "внуче" или си бил от тия в чужбина на разноски на Българските данъкоплатци?! Като един, без образование, който отпътувал в САЩ 1988 година, а за да останеш там са ти трябвали най-малко 40000 $ на човек!? Как е станало?! И сега пише злобно срещу ГЕРБ, като теб, седящ до басейна на къщата си в Чикаго !?!? Не се е прибирал никога в България ! КОЙ И Колко лошо се краде в РОДИНАТА. МУУУУУУУ! !
  • 63 Бай Гошо

    3 3 Отговор
    А ти, Анче, си ТПЗ.
  • 64 Късно е

    3 2 Отговор
    Вече продаде топлофикация на американците без търг
  • 65 Късно е

    3 2 Отговор
    Вече продаде топлофикация на американците без търг
  • 66 Мало и големо

    2 3 Отговор
    Я у парламента влезло, я не, па все знае да продължава дава акъл.
  • 67 ОШипка радефф

    1 1 Отговор
    АКО си "боец " НЕМА ДА ДРЪНКАШ Г Л У П О С Т И !
  • 68 тая е само

    1 0 Отговор
    старша тиквена мисирка /пуйка/....