Отидете към основна версия

6 226 43

Нека не се поддаваме на герберските мантри

  • десислава иванчева-
  • труд-
  • петьо блъсков-
  • акция-
  • редакция-
  • герб

Блъсков може да е всичко, но не е най-непорочния и почтен човек в държавата

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От вчера цял ден на стената ми вървят едни сълзливи постове в подкрепа на Петьо Блъсков - видни журналисти, анализатори, партиици се жалват и подменят фактите, прикриват некоректното отношение, неплатените сметки на този човек под гръмки лозунги като "посегателство над медия".

Сагата на "почтения" репресиран господин е от 2016 г.. Герберския министър Рашидов още тогава кани Блъсков да си плати задълженията!!!

Нека не сме късопаметни, нека не се поддаваме на герберските мантри. Блъсков може да е всичко, но не е най-непорочния и почтен човек в държавата. Благодарение на герберската шайки доста се облажи този "неЗАВИСИМ" журналист.

Аз като активен и "зелен" гражданин обаче добре си спомням някои факти и само ще цитирам стари публикации от медиите, вие си съставете картинката:

1) 149 450,59 лв. за наеми и консумативи дължи в. "Труд" на държавата. "Налични са редица докладни записки и покани за доброволно изпълнение. През 2016 министър Рашидов изпраща такава. През 2017 служебният министър Рашко Младенов изпраща такава. През 2018 министър Банов не подписва покана за доброволно изпълнение, въпреки изпратената докладна от финансов отдел. През цялото време на договора наемателят използва паркинг и охрана,които се плащат от Министерство на културата. Въпреки гореизложените факти, министър Минеков ще даде известен толеранс на редакцията на в "Труд" да се изнесе и да намери нови офиси", пише още в позицията на МК.

2) А помните ли, една скандалната заменка и как Фандъкова, с подкрепата на СОС подари на добрия Петьо един апетитен терен и замени уж кон за кокошка през 2017. Само "Зелен Дианабад" се опита да протестира срещу тази заменка - "След скандална заменка общината дари терена до 49-та ДГ "Радост" на П. Блъсков. Въпреки големия обществен натиск, той вече има разрешение за строеж! Вместо поредния жилищен блок, ние искаме повече зеленина, детски площадки".

3) А добрите жестове от ГЕРБ към почтения журналист не спират до тук: "Главният редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков е един от малцината, които могат да се похвалят, че са получили от Столичната община атрактивен парцел от 2 дка в замяна на два пъти по-малко междублоково пространство. Приличащата на "заменка" сделка под формата на дарение е от 2017 г., но сега вече има издадено разрешение за строеж на шест-етажна жилищна сграда с офиси, магазин и подземен гараж в имота на Блъсков в квартал "Дианабад", съобразно издадената виза за проектиране. Разрешението за строеж е влязло в сила на 24 септември 2020г., макар че още през юли теренът се подготвяше за застрояване."

4) А през 2020г. още Асоциацията на европейските журналисти се изказва далеч неласкаво за правената журналистика от Блъсков по повод искане на тогавашния министър на културата Банов за връчване на награда на Блъсков за журналистика: "Срамно е трудът на вдъхновяващите учители на обществото да бъде приравнен до този на издател, чийто принос за културата най-малкото заслужава сериозно обсъждане."

Европейската комисия публикува доклад за върховенството на закона в България, който съдържа констатацията, че политическият климат не е благоприятен за независимите медии и много медийни собственици предпочитат да бъдат близки до правителството. Съществен въпрос е дали държавните отличия не се използват като един от инструментите властта да държи тези собственици в близкото си обкръжение.

Асоциацията на европейските журналисти – България не е против журналисти, издатели и други медийни хора да бъдат отличавани с държавни награди, когато имат значителни заслуги пред обществото. АЕЖ обаче е на мнение, че подобни награди не би трябвало да се дават в замяна на медиен комфорт.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 116 гласа.

Свързани новини