Отидете към основна версия

7 123 66

Кирил Петков да не вика неволята за Балканите

  • северна македония-
  • босна и херцеговина-
  • сърбия-
  • албания-
  • балкани-
  • западни балкани

Да не забравяме и дипломацията, за да не плачем после

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да започваш работа като премиер на държава - членка на ЕС на 13 декември може да изглежда като джакпот от лотарията, но не, ако тази държава е България.

Най-бедната и най-корумпираната е нейната визитна картичка.

В разгара на високите цени на енергията на тока, галопиращи цени, заплахата от развихрянето на варианта на коронавируса "Омикрон" всичко сочи, че премиерът Кирил Петков трябва да се съсредоточи върху вътрешните проблеми.

Стратегически обаче Кирил Петков трябва да заложи и на външната политика.

България вече получи ясни сигнали от ЕС, че Общността очаква новия премиер.

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел поздравиха Кирил Петков.

Очаквам да се срещнем скоро, написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той изрази също очакване двамата да работят заедно по общите въпроси на ЕС за стабилност в региона и съседните страни.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също приветства в своя профил в „Туитър“ избирането на Кирил Петков.

„Поздравления за избирането Ви за министър-председател на България, Кирил Петков“, написа тя.

„Нека започнем да работим заедно за бързото стартиране на #NextGenerationEU в България, за да осъществим успешно зелено и цифрово възстановяване“, призова Урсула фон дер Лайен.

Посланието от Шарл Мишел е ясно. България трябва да се завърне на дипломатическата карта на Балканите.

В региона проблемите не са един и два.

Четвърт век мир на Балканите е заложен на карта. Призракът на разпада надвисва над Босна и Херцеговина. Парламентът на Република Сръбска гласува за отделяне от централното управление в балканската страна. Това трябва да стане в рамките на шест месеца, припомня "Дойче веле".

Още в началото на миналия ноември върховният представител на международната общност за Босна и Херцеговина - Кристиан Шмит, предупреди в доклад до ООН, че намеренията на Додик "приличат на отцепване, без то да бъде изрично обявено".

Изявленията на Додик от миналия септември, че иска да създаде собствена армия, предизвикаха тревога в САЩ, припомня "Дойче веле". През последните седмици американското правителство изпрати множество дипломати в Босна, за да подчертае подкрепата на Вашингтон за единството на държавата.

Ситуацията в Босна и Херцеговина предлага на България възможността да излезе с ясна инициатива за запазване на границите. Ако Република Сръбска излезе от федерацията, то нямаме гаранции, че тази политика няма да се разпростре като домино в Западните Балкани.

Българската икономика има горчив опит от 90-те години на миналия ХХ век. По тази причина новият кабинет трябва да води активна политика за европейската перспектива на Балканите.

Скептиците ще кажат, че това е мираж спрямо сърбите, с които сме воювали във Втората Балканска война ( известна и като Междусъюзническата), Първата световна война, а и да не забравяме и Втората световна война.

България от почти 15 години е член на ЕС, а хиляди сърби жадуват Европа. Това е уникална ситуация, която дава шанс на България.

Безпросветното патриотарство е не по-малко вредно от националния нихилизъм.

За това предупреди преди седмици във "Фейсбук" бившият ни посланик в Сърбия Георги Димитров. Според него Ньойският договор е бил урок, който си останал ненаучен.

В същата ситуация се намира днес българското общество за въпроса дали да пуснем Македония (известна с признато си име Северна Македония) в ЕС. Само припомням, че Скопие е вързана със столицата на Албания - Тирана по своя път към членство в Общността. В същата процедура Румъния и България бяха приети в ЕС през 2007 година.

Магарешкият инат на България да не прояви креативност в преговорите с Македония, си прави мечешка услуга в двустранните отношения с Албания.

С ината си към Македония, ние наказваме Албания.

Време е да вдигнем очи и да потърсим нови решения на спора, който изглежда влиза във все по-тъмна и тясна улица без изход.

Новият министър-председател на България даде пред "Файненшъл таймс" знак, че София ще прекрати възпрепятстването на кандидатурата на Северна Македония за членство в ЕС, след като правителството заработи през следващите седмици.

"Ще предложим нов процес за Северна Македония, много бърз, с ограничена времева рамка, само шест месеца",

разкри Кирил Петков.

Премиерът обещава, че новото правителство ще постави дискусиите със Северна Македония на нова основа. "Ще използваме работни групи..., за да търсим решения по въпроси като съвместна икономическа дейност, инфраструктура, култура и история", обобщи Кирил Петков. В същото време външният ни министър Теодора Генчовска потвърди, че няма да има промяна в позицията на България за Република Северна Македония. „На този етап няма да има промяна в позицията, придържаме се към договора и към декларацията Народното събрание“, Теодора Генчовска. Очаквано на провелия се вчера в Брюксел Съвет „Общи въпроси“ България препотвърди позицията си относно началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз.

Не е ли крайно време да прочетем отново библейската притча за цар Соломон и двете жени.

И в заключение да си припомним думите на Мечо Пух:
"Когато не знаеш къде отиваш, винаги отиваш другаде."

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 61 гласа.

Свързани новини