Last news in Fakti

19 Декември, 2021 19:00 6 944 46

Суматоха в Босна: Ще напуснат ли сърбите общата държава

  • босна и херцеговина-
  • балкани-
  • милорад додик

Тегленето на въже продължава, Европа все още здраво държи своя край – и просто трябва по-яко да дръпне

Суматоха в Босна: Ще напуснат ли сърбите общата държава - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сърбите в Босна поставят ултиматум. И отново цари суматоха, а мнозина се питат дали не се задава нова ескалация или дори война. От двете страни на въжето теглят различни играчи. А най-силният от тях изглежда е Путин.

Остават само шест месеца. След това Република Сръбска възнамерява да се оттегли от институциите на общата държава Босна и Херцеговина и да напусне дори общата армия. Реши го парламентът на босненските сърби. И оттогава насам цари голяма суматоха: Дали Милорад Додик, предводителят на сръбските националисти в Босна и Херцеговина, наистина смята да пристъпи към дела? Каква точно е целта му? Задава ли се нова ескалация? Нима пак ще има война?

За страничен човек тези въпроси звучат логично, но в Босна и Херцеговина нещата открай време не следват обичайната логика. Там открай време се разиграва едно политическо теглене на въже, където главната цел не е да се постигне някакъв напредък, а да не мръднеш нито сантиметър от мястото, със здраво забити пети в земята.

Едно състезание, което изобщо не свършва

При спортното теглене на въже все пак има маркировка, по която се разбира кой отбор е победителят. В Босна и Херцеговина няма такава отметка – и затова състезанието си продължава до безкрай. Но също както при спортния вариант, и тук в двата отбора най-отпред са поставени най-големите слабаци, чиято главна задача е да гледат страшно и с оголени зъби към противника. Милорад Додик, сръбският представител в тричленния държавен президиум, е идеален за тази роля: той няма нито политическа, нито икономическа тежест, затова пък открай време му е излязло лошо име на провокатор и краен националист.

От другата страна на въжето очи в очи с него се гледа новият Върховен представител на международната общност за Босна и Херцеговина, германецът Кристиан Шмид. Той не притежава никакъв опит, не познава страната и няма кой знае каква подкрепа – нито от Съвета по омиротворяването на Босна и Херцеговина, нито от Съвета за сигурност на ООН, нито дори от германското Външно министерство, където в момента всичко се променя след смяната на властта.

Като втори човек зад гърба на Додик въжето тегли Александър Вучич, президентът на съседна Сърбия. Без неговата сериозна подкрепа босненските сърби изобщо не биха тръгнали на това целенасочено или само привидно отцепване. От другата страна на въжето на същата позиция е Европейската комисия, която съвсем изгуби ориентация какво се случва в региона на Западните Балкани и непрекъснато се лута между противоречивите предложения от Брюксел, Берлин, Париж или Будапеща.

Най-силният от двата отбора е Путин

Най-силният мъж във всеки от двата отбора при тегленето на въже, е последният – човекът, който „закотвя“ своите хора. В случая в тази роля е ангажиран руският президент Владимир Путин, който е с отлични шансове да спечели. Той може не само да изложи на присмех Евросъюза, който вече от години търпи пълен провал в региона, а и реално да го отслаби. Заради Украйна Путин може да претърпи някакви западни санкции, но заради Босна нищо такова няма да му се случи. Намесата му в полза на босненските сърби дори не му коства престиж, както стана с подкрепата му за Лукашенко.

От другата страна на въжето за закотвянето трябва да се грижи президентът на САЩ Джо Байдън, който все още няма стабилна позиция в Югоизточна Европа. САЩ в момента са се концентрирали върху Китай, а скоро ще бъдат принудени да се концентрират и върху Украйна. И едва ли можем да си представим, че след Афганистанския позор Вашингтон ще тръгне да пилее външнополитическите си сили и по други географски направления.

Според ултиматума на босненските сърби Западът сега разполага с шест месеца, през които да се стегне, да обедини сили и да се противопостави. Може би на първо време без активната подкрепа на Вашингтон, но поне ЕС е длъжен да се активизира.

От юридическа гледна точка позицията на босненските сърби е съвършено неудържима. Тяхното „одобрение“ за съвместните институции в Босна и Херцеговина, което те сега искат да оттеглят, не е подпис под договор, подлежащ на прекратяване. То всъщност произтича от редица задължителни конституционни норми.

За всяко нарушение на Конституцията трябва да има санкции. Инструменти за целта има предостатъчно. Европейската инвестиционна банка може да се изтегли от сръбската част на Босна, което ще предизвика болезнен ефект. Същия ефект ще има и една евентуална забрана върху международната финансова дейност на всички босненско-сръбски банки.

ЕС има инструменти, с които може да окаже натиск

Върху правителството в Белград също може да се упражни чувствителен натиск. Защото от ЕС Сърбия получава не само пари от предприсъединителните фондове, за да провежда необходимите реформи – от ЕС идват и най-големите инвестиции в сръбската икономика. А не, примерно, от Китай или Русия. Иначе президентът Вучич сръчно лавира между Брюксел и Москва. Та ако Евросъюзът му обърне гръб, на Вучич не му остава нищо друго, освен да влезе окончателно в орбитата на Кремъл.

А това не е привлекателна перспектива за един амбициозен държавен глава. Защото по този начин Александър Вучич би изгубил най-голямото си предимство на лавиращ и би се превърнал единствено в обслужващ персонал на Москва, който на всичкото отгоре е принуден пасивно да наблюдава как близките до Путин олигарси малко по малко му изсмукват икономическата власт в Сърбия.

Да не говорим, че ако Сърбия изцяло влезе в Кремълската орбита, това ще бъде истински ужас за сръбското общество, което далеч не е толкова русофилски настроено, колкото иска да го изкара пропагандата на Вучич. Още през 2000 година Слободан Милошевич щеше политически да си изгуби главата, когато поведе страната си към тогава инициираната от Русия „Евроазиатска икономическа общност“.

Тъй че тегленето на въже продължава. Европа все още здраво държи своя край – и просто трябва по-яко да дръпне.

*Норберт Мапес Нидек от 30 години е кореспондент за Югоизточна Европа на различни германски медии. През 2005 година той издаде книгата си „Етно-клопката: Балканският конфликт и онова, което Европа може да се поучи от него“.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    41 10 Отговор
    със западните покрайнини кво правим в случая?

    Коментиран от #4, #5

  • 2 КОНТРАТА

    42 6 Отговор
    Щом Кисиво се итдели ит Сърбия и сърбите ще се отделят от Босна!
  • 3 Хаха

    64 6 Отговор
    Егати пропагандата, ние за 30 години демокрация, слушаме Европата и нещо не се сещам да сме цъфнали. Изключвам властимащите.
  • 4 Хисторик

    25 12 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Ходи вземи западните покрайнини ако можеш!

    Коментиран от #9

  • 5 Ами

    41 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Нищо, те изобщо не са на дневен ред за никого.......единствено ние се интересуваме от тях, но Сърбия никога няма да ни ги върне просто така, а ние не можем(а предвид плачевното състояние на армията и държавата ни като цяло)не трябва и да правим опити за връщането им по какъвто и да било начин.......поне засега, за по-нататък вече според зависи ама точно сега не бива много да се ежим(освен на РСМ) щото сме гола вода отвсякъде!

    Коментиран от #36

  • 6 Rampage

    46 7 Отговор
    Този път натoвците се наиграха, сърбите са вече модерно въоръже , а имат и силен гръб в лицето на РФ и Китай!

    Коментиран от #40

  • 7 Професора

    37 6 Отговор
    Германия е съставена от 13 провинции (държави) вече Бавария е предявила претенции за независимост!

    Коментиран от #17, #19

  • 8 Сесесере

    32 7 Отговор
    Като в Крим едно референдумче и ай чао хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха
  • 9 КОТарАК

    20 19 Отговор

    До коментар #4 от "Хисторик":

    защо си мислиш , че само с война се връща територия ? пък и теоретично при война е голяма вероятността да направим парад в Белград отново , нищо че привидно изглеждаме слаби

    Коментиран от #10, #28, #38

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ще напуснат ли общата държава

    11 8 Отговор
    Ами прав им път, тъкмо ще освободят територия

    Коментиран от #23

  • 16 Челастрене идвало от чело....хахаха

    12 4 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен Язовец":

    Къде ви копат такива охлювофрени бре..😂😂😂😂

    Коментиран от #27

  • 17 Да добавя

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "Професора":

    Забелязали ли сте че на табелката на посолството на Германия пише
    Bundes Republic Deutschland und Bavarien
  • 18 Матей

    23 8 Отговор
    Хъм,нещата тук се представят едностранчиво,пак ли вината се хвърля върху Путин,той ги дърпал и сърбите изпълнявали някаква нечестива задача.А байдън и сащ само се споменават все пак като страна,и разбира се ЕС.Не е ттрудно да се досетим как стоят нещата на самом деле,че това е затея на чичо Сам, да разнищят съюзника на Русия на Балканите--Сърбия,като използват босненците.Междуособици,това е основния инструмент на американския империализъм,спомена се за възможна война.Путин този път би трябвало да вземе мерки,за да не му разбият и унищожат верния съюзник,каквото предначертание се долавя от страна на американската военщина.

    Коментиран от #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 смях

    24 1 Отговор
    Само не разбрах това политически коментар ли е или коментар на спортно събитие - като се започна с теглене на въже, отбори, играчи. Много нескопосано. Говорете точно и ясно за тези сериозни неща.
  • 22 Виктор браво

    20 1 Отговор
    Нали им внесоха демокрация.Не им ли стига.?Подариха им и европейски ценности.Още от същото,по много.Белким се прегърнат православните с мусулманите.Ядец.
  • 23 Петър

    12 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ще напуснат ли общата държава":

    Коя територия ще освободят? Стана ми любопитно.

    Коментиран от #24

  • 24 Ами питай тях

    0 3 Отговор

    До коментар #23 от "Петър":

    Нали искат да напуснат БиХ.
  • 25 Кирие Елейсон

    9 15 Отговор
    Тука само влюбени втайгата михлюзи драскат неграмотни коментари ! Сърбе на върбе! Да живее България!
  • 26 Не ти минава пропагандата

    8 22 Отговор

    До коментар #18 от "Матей":

    Не САЩ, а точно русия раздухва огъня там. Защото напрежението го създават сърбите, а техните конци ги дърпа Путин.
  • 27 Баркас

    0 3 Отговор

    До коментар #16 от "Челастрене идвало от чело....хахаха":

    Шундурка ти прости4ка
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 черния

    10 22 Отговор
    Живеем в интересни времена, в които териториалните промени са всекидневие. Сърбия си прибира територии, Русия си взема обратно беларус и Украйна, а Турция си взема Румелия!
  • 30 Западът е мазохист

    24 2 Отговор
    Който предпочита джихадисти пред православни славяни.
  • 31 В.В.П.

    19 2 Отговор
    Путин ,ще ви разбие скоро миндерите..!!...Това е уродливия Дейтън.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Генчо

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Rampage":

    модерно какво имат? ти не прочете ли че икономически сърбия е зависима от ес на китай имат да дават пари за оня мост дето им построиха в белград на РФ имат да дават пари за тия уж нови пушки и газки , кво ше правят с тия модерните оръжия като намят пари да си купят нафта и да си изхранят армията

    Коментиран от #42

  • 41 Баш Бащицата

    1 0 Отговор
    Мес.тим да сърбите, за Босна и за Зелето
  • 42 ХХХ

    3 5 Отговор

    До коментар #40 от "Генчо":

    Ако 30 танка Т-72 и 6 самолета Миг-29 са модерни....

    Коментиран от #44

  • 43 Генчо

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "щти":

    защото изгубихме войните и понасяме наказание за което
  • 44 Генчо

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "ХХХ":

    в очите на някой с мусталгия по онова време да
  • 45 Посетител

    4 1 Отговор
    Е ми, щом за 20 и повече години не успяха да намерят общото, което да ги свързва - да се делят! Официално, БиХ са протекторат на ЕС! И в статията се споменава за Върховния представител на международната общност (генерал-губернатор, по същество). Той стои над тримата... съпрезиденти... на всяка от общностите - мюсюлмани (бошняци), хървати и сърби. Тази изкуствена формация, наложена с Дейтънското споразумение от 1995, въпреки всички усилия се оказа мъртвородено. Явно е дошло времето да се дръпне шалтера на животоподдържащата машина...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.