Отидете към основна версия

10 538 164

Лъчезар Томов за ФАКТИ: Сериозни мерки и тестване два пъти на ден в училище, за да имаме някакъв контрол над “Омикрон”

  • лъчезар томов-
  • коронавирус-
  • омикрон-
  • вълна-
  • covid-19-
  • covid вълна

"Не виждам как България ще излезе от пандемията без пълна ваксинация. Рано или късно ще има нови варианти", посочи той

Лъчезар Томов; Кадър: bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“В момента има 117 хиляди активни случая, което е рекорд. Минахме рекорда от първата вълна през първата есен, която беше “свежа” вълна сред имуноподатливо население. Сега може да се стигне до 300-400 хиляди активни случая, ако РЗИ успее да ги регистрира”.

Това посочи в интервю за ФАКТИ гл. ас. д-р Лъчезар Томов, математик и преподавател.

“Самите служители на РЗИ ще бъдат заразени, така че не знаем какво ще се случи и със самата система”, смята още той.

Според него основната разлика между развитието на вируса у нас и в останалите части на света ще бъде нивото на смъртността.

Какви са математическите прогнози за разпространението на COVID-19 и новия щам “Омикрон” в следващите седмици - от ФАКТИ разговаряхме с гл. ас. д-р Лъчезар Томов.

Целия разговор четете в следващите редове:

- “Псевдомерките ще издържат до вторник (04.01.2022 г.)”, пишете във Facebook и факт - и вчера, и днес виждаме, че броят на новозаразените е над 6000, като днес спрямо вчера има увеличение от около 500 души. Д-р Томов, защо мерките са псевдо такива според Вас?

- Вчерашният ден беше с акумулирани случаи от празниците. Винаги денят след ден с кумулирани случаи броят е по-нисък. Този път обаче това не е така, напротив - има значително повишение спрямо акумулиран ден. Това ясно показва колко голям е ръстът. Ефективното репродуктивно число вече е 1,5 - тоест 10 души заразяват 15.

Казах, че мерките няма да издържат, защото “Омикрон” е толкова заразен, че вече прилича на морбили. Дори стриктното спазване на тези мерки не би помогнало. Ние имаме много либерален режим спрямо зеления сертификат, а този вариант се разпространява дори сред двойно ваксинирани. При нашия либерален режим към зеления сертификат, дори хората, които го притежават, да се проверяваха стриктно, това нямаше съществено да намали разпространението. Нямаме контрол върху големите събирания, училищата са отворени без сериозни мерки. Дори и при сериозни мерки, за да имаме някакъв контрол над “Омикрон”, в училище трябва да имаме тестване два пъти на ден и истински вентилационни системи, каквито системи има в спешните отделения на болниците.

- Ако не бъдат наложени нови мерки, какъв брой на новозаразени ще стигнем?

- В момента има 117 хиляди активни случая, което е рекорд. Минахме рекорда от първата вълна през първата есен, която беше “свежа” вълна сред имуноподатливо население. Сега може да се стигне до 300-400 хиляди активни случая, което не зная дали ще се отчете в системата. Системата има капацитет, който ще бъде претоварен откъм тестване. Самите служители на РЗИ ще бъдат заразени, така че не знаем какво ще се случи и със самата система. Ще го видим обаче по нашите приятели, познати и обкръжение.

- В какъв период очаквате тези 300 хиляди активни случая?

- До 2-3 седмици. Те обаче може да не се отчетат реално, защото е възможно системата да се претовари.

- Има ли как тези случаи да се предотвратят - с локдаун например?

- Нужно е да има затваряне на училищата, затваряне на нощните заведения, ресторантите, което да се случи субсидирано - все пак хората в този бранш доста изтъняха икономически, и контрол на маските на обществени места с полиция, както правеше ген. Мутафчийски, а също и стимулиране на работата от вкъщи.

Ако не искат да наложат пълен локдаун, редно е поне да има затваряне на училищата и на заведенията за хранене, особено на нощните заведения. Дебело подчертавам, че това затваряне трябва да е субсидирано, защото те бяха много ударени.

Проверките за зелен сертификат трябва да се засилят, както и да се диференцират свободите на ваксинирани-неваксинирани. Не виждам как България ще излезе от пандемията без пълна ваксинация. Рано или късно ще има нови варианти.

- Сравнявайки цифрите у нас и в другите държави, какви са разликите в развитието на вируса?

- Основната разлика ще бъде смъртността. Ако 100% от заразените ще починат, това се определя от ваксинационния статус на населението. В Англия например има разлика в скоростта на разпространение и тя е по-голяма, отколкото в България, защото у нас трафикът е много по-слаб. У нас общуването между хората не е толкова интензивно, няма толкова големи събирания, както там. У нас вирусът се разпространява по-бавно. В Англия вирусът се разпространява по-бързо, но пък там има вече почти 80% ваксинирани с две дози и почти 50% с три, което намалява риска от смърт многократно.

Най-голямата разлика ще бъде какъв процент от заразените ще починат. Не се знае какъв ще бъде този процент, но прогнозите са, че ще има намалена тежест на този вариант. Нямаме обаче сравнение с близка до нашата популация, тъй като в Южна Африка населението е със средна възраст 28 години, ние сме със средна възраст 44 години. Рискът многократно нараства при такава средна възраст, освен това дори в Южна Африка имат повече ваксинирани, отколкото у нас.

Нямаме представа колко намалява рискът от смърт при естествено боледуване, само можем да гадаем. Имайки предвид, че 1-2 милиона души в Българи или не са се разболели, или са се разболели безсимптомно и не са образували никакъв имунитет, има достатъчно “свежо” население, върху което този вариант да върлува. Смята се, че “Омикрон” е по-лек, но лек колкото оригиналния ухански вариант, а не лек в смисъла на настинка. Има потенциал от вълна със сходен брой починали на тези от “Делта” вълната. 60% от всички починали от вируса в България са само от “Делта” вълната. Починалите от "Делта" бяха официално 12 хиляди, но пряко и косвено техният брой е реално 24 хиляди. Същият потенциал има и тази вълна - по-леко прекарване, но минаване през абсолютно всички, които нямат три дози ваксина.

Остротата на вълната пък е основен проблем за системата на здравеопазването. Когато има много тежкоболни, а кислород няма, това ще увеличи шанса повече хора да починат. Препълнените болници ще спрат и лечението на други спешни случаи и хронично болни. Точно затова вълните трябва да се контролират - колкото по-късна е вълната, толкова по-малък ефект има здравеопазването върху смъртността.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 85 гласа.

Свързани новини