Отидете към основна версия

13 299 46

Адв. Иван Демерджиев за ФАКТИ: ВСС трябва да обяснят защо не са прочели правилно Конституцията

  • иван демерджиев-
  • всс-
  • висш съдебен съвет-
  • главен прокурор-
  • конституционен съд-
  • решение-
  • министър на правосъдието

"Надявам се в мотивите на решението на Конституционния съд да открия малко по-сериозен коментар върху самата процедура, за да не се оставя отворена врата Висшият съдебен съвет отново да намери процедурна причина да не разгледа искането с някакво друго основание", коментира бившият правосъден министър

Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В правомощията на министъра на правосъдието е да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор. Това се казва в приетия днес диспозитив на решението на Конституционния съд по жалбата на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

Припомняме, че проф. Стоилов, като служебен министър на правосъдието, внесе във ВСС предложение за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев, което предложение обаче беше отхвърлено като недопустимо. Последва въпрос от правосъдния министър към Конституционния съд за допустимостта на искането. Цялото решение на Конституционния съд все още не е достъпно, но от диспозитива става ясно, че според съда искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор категорично е в правомощията на министър на правосъдието - нещо, в което юридическата общност у нас масово не се съмняваше.

На 18 януари 2022 година в интервю за ФАКТИ, наследникът на проф. Стоилов - адв. Иван Демерджиев, служебен министър на правосъдието във втория служебен кабинет на президента Радев и заместник-министър на проф. Стоилов в първия служебен кабинет на държавния глава през миналата година, посочи, че това правомощие на министъра на правосъдието е “много ясно разписано както в конституционната, така и в законовата уредба”.

“Становищата, които са постъпили по делото до момента, с много редки изключения - тези на прокуратурата и Висшия съдебен съвет, са в посока, че министърът на правосъдието безспорно има правомощие да внесе искане за прекратяването на мандата на главния прокурор”, посочи тогава той.

От ФАКТИ разговаряхме с адв. Демерджиев днес - след решението на съда, по въпроса загуби ли се време в чакане на решение, което до голяма степен беше предизвестено и какво следва оттук насетне.

“Очевидно целта на мнозинството във Висшия съдебен съвет беше да се загуби време. Сега те трябва да обяснят защо не могат да прочетат Конституцията, макар че са на върха на пирамидата на магистратурата”, посочи адв. Демерджиев.

“Очевидно този орган - ВСС, в случая е прочел неправилно Конституцията. Какви са подбудите му, има две възможности - или нямат необходимите качества като юристи, или върху волята им има някакво влияние. И двете възможности са не никак добри”, коментира той.

“Много ми се иска да се запозная с мотивите на решението на Конституционния съд. Надявам се там да открия малко по-сериозен коментар върху самата процедура, за да не се оставя отворена врата Висшият съдебен съвет отново да намери процедурна причина да не разгледа искането с някакво друго основание. Това е напълно възможно”, посочи още бившият правосъден министър.

“Линията на поведение вече доста време е такава - да се бяга от решения по същество, защото решението по същество предполага коментари на информацията, която се съдържа в искането на министъра, а тази информация не е много лицеприятна, за да се коментира публично часове наред”, завърши той.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 114 гласа.

Свързани новини