Отидете към основна версия

3 525 35

На Западния COVID фронт нещо ново

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • омикрон

Жалко, че междувременно платихме високата цена на над 34 хиляди погубени живота

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните дни редица европейски държави облекчиха ограничителните мерки, свързани с пандемията от коронавирус. Гърция отмени изискването за ковид тест при влизане в страната, Испания премахна задължителното носене на маски на открито, в Швеция отпаднаха и последните ограничителни мерки, Чехия започна да облекчава досегашните ограничения, Норвегия премахва почти всички оставащи мерки, Италия възстанови провеждането на карнавала във Венеция, Германия планира да отмени повечето ковид ограничения през март... Примерът им е последван и от отделни провинции в Канада. Изглежда, че Западът е на път да преодолее пандемията, която през последните две години промени начина на живот по целия свят.

Тук се налага едно важно уточнение: геополитическите понятия "Запад" и "Изток" са много по-стари от "Студената война" и имат по-различно значение от популярното. В действителност те означават "на запад и на изток от Константинопол". Тоест, Европа (плюс нейното цивилизационно продължение в Америка) е "Запад", а Азия или "Ориента" е "Изток".

Добре е да се припомни, че след първоначалния почти всеобщ световен локдаун от пролетта на 2020 година, отделните държави поеха по различни пътища за борба с пандемията. Като в повечето европейски страни ограничителните мерки бяха и по-строги, и по-продължителни в сравнение с България. Например, ние никога не стигнахме до задължително носене на маски на открито, за да се налага такова премахване. Така че, някои актове на "разхлабване" на мерките са всъщност преминаване от драстични към не толкова драстични форми на рестрикция.

Не са за подценяване и успехите, които немалко държави постигнаха в борбата с пандемията. Високите нива на ваксинация доведоха до намаляване на смъртните случаи. Кошмарът, който застигна Италия и Испания преди две години, сега е само черен спомен, а натискът над здравните системи е далеч от критичните нива. Това също обяснява либерализацията, макар щамът Омикрон да е сред най-заразните до момента.

В Западна и Централна Европа "петата вълна" вече отминава, докато у нас все още е в разгара си. Което е от съществено, ако не и от първостепенно значение.

Може също да се смята, че обществената съпротива срещу ограниченията влияе на взетите решения. В края на януари в Канада стартира явлението "Конвои на свободата" и вече постигна някакви резултати. Сега на дневен ред са аналогични акции на Стария континент - противници на ковид ограниченията се насочиха към Париж, Хага, Брюксел... Две години по-късно обществата са уморени, а подкрепата за ковид политиките ерозира.

Големият въпрос месеци наред беше кое ще ускори края на пандемията - масовата ваксинация или естественият имунитет? В началото на 2022 година отговорът сякаш е "комбинация от двете". Високата степен на заразяемост на щама Омикрон предполага, че огромното мнозинство от населението вече се е срещнало с вируса. Разбира се, не бива да се изключват и следващи мутации, но можем да предполагаме, че краят не е толкова далеч.

Само преди месец западните общества изглеждаха в състояние на позиционна "Студена ковид война". Два лагера, които не успяват (а най-вероятно и не искат) да намерят общ език. Правителства, които налагат все по-сурови мерки срещу обществена опозиция, която се противи на абсолютно всичко, свързано с ковид политиките.

Заблуда е да се смята, че тази остра конфронтация е смекчена. Достатъчно е да видим твърдия курс, поет от полицията в Париж и Брюксел спрямо местните "конвои на свободата". Но в същото време облекченията в други страни показват, че рестрикциите наистина са били с цел овладяване на пандемията, а не "ограничения заради самите ограничения".

Немалко хора вярват, че през последните две години се провежда мащабен експеримент за социален контрол. Определени "елити" (включително наднационални) използват (а дали не са и предизвикали?) пандемията, за да пробват дали и доколко могат да бъдат ограничени гражданските свободи. И ако номерът мине, да налагат нови и нови ограничения, независимо дали съществува необходимост от медицинска гледна точка.

Е, поне що се отнася до Европа, събитията от последните дни по-скоро опровергават тази теза. Ковид-19 е сезонен вирус и в края на зимата все още продължава да се вихри. Обикновено разхлабването на мерките идва със затоплянето на времето, а сега е факт още през февруари. Дано скоро да не станем свидетели на обратния процес.

В никакъв случай не съм привърженик на конспиративните теории. Но ако бях такъв, щях да заподозра глобална конспирация за намаляване на световното население. Прокарвана именно от онези, които насаждат недоверие към всички форми на борба с коронавируса - ваксини, маски, социална дистанция, тестове... И все пак, за Европа се вижда светлина в тунела. Респективно, и за България - у нас процесите идват с около месец-два закъснение. Жалко, че междувременно платихме високата цена на над 34 хиляди погубени живота...

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 45 гласа.

Свързани новини