Last news in Fakti

19 Февруари, 2022 10:00 3 516 35

На Западния COVID фронт нещо ново

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • омикрон

Жалко, че междувременно платихме високата цена на над 34 хиляди погубени живота

На Западния COVID фронт нещо ново - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните дни редица европейски държави облекчиха ограничителните мерки, свързани с пандемията от коронавирус. Гърция отмени изискването за ковид тест при влизане в страната, Испания премахна задължителното носене на маски на открито, в Швеция отпаднаха и последните ограничителни мерки, Чехия започна да облекчава досегашните ограничения, Норвегия премахва почти всички оставащи мерки, Италия възстанови провеждането на карнавала във Венеция, Германия планира да отмени повечето ковид ограничения през март... Примерът им е последван и от отделни провинции в Канада. Изглежда, че Западът е на път да преодолее пандемията, която през последните две години промени начина на живот по целия свят.

Тук се налага едно важно уточнение: геополитическите понятия "Запад" и "Изток" са много по-стари от "Студената война" и имат по-различно значение от популярното. В действителност те означават "на запад и на изток от Константинопол". Тоест, Европа (плюс нейното цивилизационно продължение в Америка) е "Запад", а Азия или "Ориента" е "Изток".

Добре е да се припомни, че след първоначалния почти всеобщ световен локдаун от пролетта на 2020 година, отделните държави поеха по различни пътища за борба с пандемията. Като в повечето европейски страни ограничителните мерки бяха и по-строги, и по-продължителни в сравнение с България. Например, ние никога не стигнахме до задължително носене на маски на открито, за да се налага такова премахване. Така че, някои актове на "разхлабване" на мерките са всъщност преминаване от драстични към не толкова драстични форми на рестрикция.

Не са за подценяване и успехите, които немалко държави постигнаха в борбата с пандемията. Високите нива на ваксинация доведоха до намаляване на смъртните случаи. Кошмарът, който застигна Италия и Испания преди две години, сега е само черен спомен, а натискът над здравните системи е далеч от критичните нива. Това също обяснява либерализацията, макар щамът Омикрон да е сред най-заразните до момента.

В Западна и Централна Европа "петата вълна" вече отминава, докато у нас все още е в разгара си. Което е от съществено, ако не и от първостепенно значение.

Може също да се смята, че обществената съпротива срещу ограниченията влияе на взетите решения. В края на януари в Канада стартира явлението "Конвои на свободата" и вече постигна някакви резултати. Сега на дневен ред са аналогични акции на Стария континент - противници на ковид ограниченията се насочиха към Париж, Хага, Брюксел... Две години по-късно обществата са уморени, а подкрепата за ковид политиките ерозира.

Големият въпрос месеци наред беше кое ще ускори края на пандемията - масовата ваксинация или естественият имунитет? В началото на 2022 година отговорът сякаш е "комбинация от двете". Високата степен на заразяемост на щама Омикрон предполага, че огромното мнозинство от населението вече се е срещнало с вируса. Разбира се, не бива да се изключват и следващи мутации, но можем да предполагаме, че краят не е толкова далеч.

Само преди месец западните общества изглеждаха в състояние на позиционна "Студена ковид война". Два лагера, които не успяват (а най-вероятно и не искат) да намерят общ език. Правителства, които налагат все по-сурови мерки срещу обществена опозиция, която се противи на абсолютно всичко, свързано с ковид политиките.

Заблуда е да се смята, че тази остра конфронтация е смекчена. Достатъчно е да видим твърдия курс, поет от полицията в Париж и Брюксел спрямо местните "конвои на свободата". Но в същото време облекченията в други страни показват, че рестрикциите наистина са били с цел овладяване на пандемията, а не "ограничения заради самите ограничения".

Немалко хора вярват, че през последните две години се провежда мащабен експеримент за социален контрол. Определени "елити" (включително наднационални) използват (а дали не са и предизвикали?) пандемията, за да пробват дали и доколко могат да бъдат ограничени гражданските свободи. И ако номерът мине, да налагат нови и нови ограничения, независимо дали съществува необходимост от медицинска гледна точка.

Е, поне що се отнася до Европа, събитията от последните дни по-скоро опровергават тази теза. Ковид-19 е сезонен вирус и в края на зимата все още продължава да се вихри. Обикновено разхлабването на мерките идва със затоплянето на времето, а сега е факт още през февруари. Дано скоро да не станем свидетели на обратния процес.

В никакъв случай не съм привърженик на конспиративните теории. Но ако бях такъв, щях да заподозра глобална конспирация за намаляване на световното население. Прокарвана именно от онези, които насаждат недоверие към всички форми на борба с коронавируса - ваксини, маски, социална дистанция, тестове... И все пак, за Европа се вижда светлина в тунела. Респективно, и за България - у нас процесите идват с около месец-два закъснение. Жалко, че междувременно платихме високата цена на над 34 хиляди погубени живота...


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 45 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    101 3 Отговор
    Две загубени години от живота...

    Коментиран от #33

  • 3 Директно:

    89 7 Отговор
    Колко парици взе за тоя жалък пасквил, аФторе?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Майна

    85 5 Отговор

    До коментар #1 от "Споко":

    Точно така е, Гейтс заяви ,че вероятно се ЗАДАВА НОВ ВИРУС и в момента ,,разработват,, УДАРНО ,,ваксина,, ,която ще е готова до шест месеца..ТРЯБВА НЕЗАБАВЕН ОТПОР ..ТЕЗИ НИЩОЖЕСТВА СА РЕШИЛИ ДА ОТНЕМАТ ЖИВОТА НИ
  • 6 КРА

    91 0 Отговор
    Ковид истерията постигна целта си, шепа психопати станаха безумно богати, а се разбра и че овчедушното население е готово да предаде свободите си без съпротива. Горете в Ада изроди.
  • 7 До кога

    85 1 Отговор
    Не знам кой си и кой ти плаща. Не разбрахте ли че платените статии вонят и се разпознават от хората вече. Всичко било приключило заради ваксинацията. Първо не е приключило а е част от плана и второ има естествени процеси които за голямо щастие човека все още не владее. Не ка да не се лъжем че на световния елит или на някое правителството му пука за здравето на хората
  • 8 Чичо

    81 4 Отговор
    Ако пандемията изчезне напълно в България,хората ще продължават да умират със същото темпо.Отговор не искам.
  • 9 Майна

    62 2 Отговор
    На тези не им трябват концлагери..Те превърнаха държавите ни в такива...Вижте какво става по света , който не иска да приеме ,,ДУША,, , инжекторането на тези отрови, се лишава от възможност да живее, буквално-АВСТРИЯ, КАНАДА , ДЪЛЪГ Е ЦЕЛИЯ СПИСЪК...В КАНАДА ОБЯВИХА ЗА ТЕРОРИСТИ И ВЪВЕДОХА ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ, АРЕСТИ, ИЗЗЕМАНЕ ЛИЦЕНЗИ ЗА РАБОТА -ЗАЩО???? Защото не искат да иде ,,ИНЖЕКТИРАТ,, като условие за съществуване!!!! Няма СМЪРТОНОСНА ЗАПЛАХА ОТ ВИРУС, ДОКАЗАНО Е!?!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Комон Сенс

    16 1 Отговор
    Да, някога Анатолия е била "запад". Когато остров Великобритания е имал под 0.5м жители, а Германия е била описвана като неприветлив, студен и неплодороден пущинак. А 90% от България се е намирала на изток от Черно море.
    Няма да споменаваме колко далече във времето е било създаването на големи държави като САЩ, Канада, Австралия. Че то още Западна Европа я няма.

    По-късно обаче си има едно доста важно разделение изток-запад и това е Западната Римска империя (заместена от Свещената римска империя на гемранските императори) и Византия, заместена от Османската империя. И това разделение го правят по обективни причини самите обединителите и съ-създатели на Средиземономорско-черноморската цивилизация, която създава Европа и запада и изтока такива каквито са и днес....


    Геополитическите реланости се променят те не са единнствено географски. То затова му се вика геополитика, а не география, аопропо.
    Не бива да бъркаме класификациите.Например:
    а) Разделението на Средиземноморката цивилизация на Изток и запад от една страна и б) с разделение между тази цивилизация и останалите цивилизации по света от друга.

    След това можем да си поговорим за разделението, което се формира в актуалната ни съвременост.
  • 12 Някой

    57 1 Отговор
    Тази статия за възхвала подхода на Запада ли е? И как сега махат вредните мерки. И това се представя като геройско постижение, и в следствие на ваксинацията.
    Ми, не е така. Запада яко залитна към тоталитаризъм. На управляващите им хареса.
    Източна Европа стана пи-свободна от Западна - факт.
    И не ми говорете, че сме били първи по смъртност. Последните 10 години все сме били на първо мястои без КОВИД.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 тарикату

    29 2 Отговор
    Този "журналист" вероятно по образУвание е шлосер-матричар.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Естествен произход ли има вирусът?!

    37 0 Отговор
    Това е всъщност основният въпрос! И ако е естествен, то неговият живот трудно би могъл да бъде по-дълъг от година-две - с всичките му варианти и мутации.! И това е причината за премахване -засега - на мерките. Защото в противен случай ще трябва да се отговори дефинитивно на въпроса - кой създаде тоя вирус! И може ли да се вярва на тоя, който е пуснал смъртоносен вирус, че ще ти предложи наистина животоспасяваща ваксина! Иначе - вярвайте в науката! (Чия е науката, на кого служи по- точно! Ето това е въпросът!
  • 18 SPQR

    42 1 Отговор
    Maнипулативна статия! Многото жертви са ЗАРАДИ МЕРКИТЕ И ВАКСИНАЦИЯТА. И заради лошите здраве и здравна система български.
  • 19 Бат Пешо

    34 0 Отговор
    Много "фронтове" станаха нещо напоследък. Като е "фронт" обикновено има и военно полеви болници. Нека премъдрият драскач покаже на нас глупавите, къде е специализираната болница за ковид в България построена през тези три години "фронт"?Нали са загрижени за нашето здраве. Къде са ковид болниците? Построшени са несметно и непреброено количество пари за "ваксини", а три години вече затварят отделение и ги правят "ковид", а хората си умират от другите болести защото няма къде да ги приемат. Та на въпроса, къде са ковид болниците?

    Коментиран от #20

  • 20 рдг3

    36 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бат Пешо":

    Закриха белодробните болници, вместо да ги оборудват със съвременна медицинска техника, и никой не се сети, че те бяха именно за хора с поразени болни дробове.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ЛЪЖИ, ЛЪЖИ, ЛЪЖИ 😉🤐

    41 2 Отговор

    До коментар #1 от "Споко":

    "Например, ние никога не стигнахме до задължително носене на маски на открито, за да се налага такова премахване." - това е ЛЪЖА. Имахме задължително носене на маски на улицата, но беше за кратко, защото не сме безмозъчно СТАДО.
  • 23 2222w

    33 0 Отговор
    Автора е брутално глупав.
  • 24 666

    27 0 Отговор
    Димитър Петров-журналист???? Не, ти си един много лош човечец. Дано нямаш дечица, че да не се срамуват от тебе.
  • 25 КОВИД ГЕНОЦИД➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО

    34 0 Отговор

    До коментар #1 от "Споко":

    "Две години по-късно обществата са уморени, а подкрепата за ковид политиките ерозира." - защото ковид е смешен грип, който убива само хора, които вече са с повече от единия крак в гроба. Но заключиха умишлено дори децата, които не само че го карат супер леко, но и много рядко се заразяват.
  • 26 ЛЪЖИ, ЛЪЖИ, ЛЪЖИ 😉🤐

    32 0 Отговор

    До коментар #1 от "Споко":

    "Но в същото време облекченията в други страни показват, че рестрикциите наистина са били с цел овладяване на пандемията, а не "ограничения заради самите ограничения"." - това твърдение ще е вярно само когато паднат ВСИЧКИ ограничения и не се върнат НИКОГА повече. Което няма да се случи. Потрошената икономика заради ГРИП няма да се оправи ДЕСЕТИЛЕТИЯ. И това беше ЦЕЛТА.
  • 27 Защо ли?

    33 0 Отговор
    Всички ковидо-ваксърски статийки са много думи, без абсолютно никакъв смисъл, като цяло.
  • 28 Министерство на Истината

    29 4 Отговор
    Мерките бяха за ваше добро, в името на живота. Те ви спасиха. Няма фалити и кризи. Това е теория на конспирациите, разпространявани от злонамерени хора. Ваксинирвахме ви БЕЗПЛАТНО, с пари от бюджета, т. е. от ваЩе данъци. Филантропката Урсулка се нагърби с благородната задача, да накара нейния Хайко, да се заеме с тежката задача да вкарва фъксинките. Това не е конфликт на интереси. Всичко отпада, освен всички да се набождте веднъж годишо. Нищо работа! Очакваме малко признание и благодарност от вас за положените грижи.
  • 29 Мисля

    27 1 Отговор
    Днес липсва дежурната статия за умиращ антиваксър плачещ от яд,че не се е ваксинирал.Има време до довечера.
  • 30 Куку

    5 0 Отговор
    🤬🤯🤮🖕
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хе хе

    24 0 Отговор
    Разхлабвали били мерките, махнали били маските на открито, а в Италия например от 1-ви март влиза в сила т.нар. супер зелен сертификат... смешници.. и след голямото разхлабване са по-зле от нашето ниво. Добре, че тук не смеят, чак толкова да се филмират, защото ще ядат дърво.
  • 33 Кикор

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Любопитно кой ви е поставил минуси

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 некой си

    15 0 Отговор
    ДОИЧЕ ЗЕЛЕ КОПИ ПЕИСТ,ЕВРЕИСКИ ПРОПАГАНДИ КОИТО ТРЯБВА ДА ГИ ЗАБРАНЯТ СЪС ЗАКОН,СЯ ОНАЯ ЧИСТАЧКА ОТ БЕРН И МАТЕМАТИКА ДА ДОВЪРШИ ЗА ДНЕС ОБЛЪЧВАТЕТО