Отидете към основна версия

1 884 62

Подвигът на Марина Овсянникова ще спомогне за отпушването на руското общество

  • марина овсянникова-
  • русия-
  • руското общество

Путин в един момент може само да се моли хората да протестират мирно и интелигентно като Овсянникова

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо самопожертвователната акция на Марина Овсянникова е толкова важна за неизбежния край на военния престъпник Путин и представлява повратна точка в неговата подла и безнравствена война срещу Украйна?

Поне по четири причини:

1. Подвигът на тази млада жена ще окаже въздействие върху съвестта, честта, достойнството и самочувствието на част мъжете в Русия. Сигурен съм, че ще се намерят мъже, които ще ги бъде срам да се скатават страхливо край полите на своите майки и сестри, съпруги и любовници. Щом такова крехко и обаятелно създание от слабия пол намери смелост и решителност да назове нещата с истинските им имена толкова публично, възможно най-публично, мъжете с гордост и храброст не могат да не съзнават, че или ще се държат като представители на силния пол, или ще докажат, че в Русия има наистина два пола - слаб и по-слаб.

2. Подвигът на тази млада жена ще окаже въздействие върху част онези хора в Русия, които имат име и авторитет, известност и популярност в обществото, заемат високи позиции в социалната йерархия, държат чрез делата и творчеството си да са пример за останалите, съзнават, че мълчанието им ще хвърли неизличима и неизлечима сянка върху всичкото онова, което са правили и говорили досега. В противен случай автоматически ще се превърнат в едни руски кнут-хамсун-ци и кнут-хамсун-чета. И ще останат в историята като такива - колаборационисти с путински нацизъм. Щом момиче с ниска социална позиция и най-обикновени лични и семейни грижи, с мънички деца, може да поеме подобен риск, то тяхното мълчание ще има измерения на подлост и страхливост.

3. Подвигът на тази млада жена ще окаже въздействие със своя пример върху немалко млади хора в Русия. Съвременният и отворен към света млад човек в Русия практически по нищо не се различава от същия млад човек в Европа - той следи и овладява новите информационни и комуникационни технологии, сърфира из мрежите, инвестира в добро образование, знае минимум английски език, бори се да направи кариера и да живее материално добре, следи спорта на Запад и си има свой любим западен клуб - футболен или баскетболен, обича да пътува до красиви градове и атрактивни места в чужбина, не иска да гине за бездарни каузи на ояли се политици. Ако под Айфеловата кула застанат синът на мой български приятел и синът на мой руски приятел, негов връстник, трудно бихте отгатнали кой е българинът и кой е руснакът. Има, има млади хора в Русия, които ще си дадат сметка, че това красиво младо момиче всъщност направи това, от което те се нуждаят и го направи и заради тях, защото те заедно с нея искат да могат да подредят държавата си такава, в каквато биха желали да живеят и не желаят един психопат и безумец в Кремъл сто години да им превръща Родината в държава-бандитка, в государство-изгой, в rogue state.

4. Подвигът на тази млада жена ще окаже въздействие и върху значим брой представители на поколението, расло и реализирало се след разпада на Съветския съюз. Това поколение е вкусило от свободата и демокрацията, то веднъж се е преборило срещу танковете именно за свободата и демокрацията си и колкото и бурни и опасни да бяха годините на неговата младост - 90-те години; годините на неговото съзряване - 00-те (нулевите) години и годините на неговата зрялост - 10-те години, колкото и мъки и разочарования да бяха преживели заедно с отстояването на себе си и своите права и свободи на индивиди, отговорни за собствените си жизнени стратегии, има, има хора от това поколение, които пробудени и мобилизирани от тази фина млада жена на възрастта на техните деца, ще си дадат сметка, че с мълчанието и апатията, смирението и покорността си, те предават поколението на децата си. И опровергават и отричат всичко, в което са възпитавали своите деца. А няма по-страшен родителски грях от този - да предадеш детето си!

Ето защо аз не само вярвам, но и не се съмнявам, че подвигът на Марина Овсянникова ще спомогне за отпушването на руското общество. Ще тръгне верижна, ядрена реакция. Най-напред 1 човек, в близките дни - още двама души, после - още 4 човека, сетне още 16, след това още32 ...

Путин в един момент може само да се моли хората да протестират мирно и интелигентно като Марина Овсянникова. Защото Русия знае и други начини на съпротива. И тогава на него му се пише много лошо. Защото ще трябва да моли животът му да свърши бързо и за един миг.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 56 гласа.

Свързани новини