Отидете към основна версия

1 974 43

Неточните ракетни удари на руските войски водят до цивилни жертви

  • руски войски-
  • удари-
  • жертви-
  • цивилни-
  • украйна

Случаите, когато руски ракети поразяват цивилна инфраструктура вместо стратегически цели, далеч не са малко

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 8 юни Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че руските войски са поразили бронетанков завод в Харков, но истината е, че ракетата е ударила супермаркета "Востторг". Това в никакъв случай не е първият път, когато руски ракети поразяват цивилна инфраструктура вместо стратегически цели.

Към момента продължава да се установява броят на жертвите. Според неофициални източници сред тях има и деца. Вчера окупаторите обстрелваха около 20 населени места в Донецка и Луганска области, унищожиха и повредиха 28 цивилни сгради, включително: 21 жилищни сгради, 2 училища, заведение за изтърпяване на наказания, земеделско предприятие, пчеларска ферма и електрически трансформатор на жп гара. В резултат на тези атаки четирима души загинаха, а 6 бяха ранени.

Към сутринта на 8 юни 2022 г. официалният брой на загиналите деца не се е променил - 263. Броят на ранените се е увеличил - 478. Най-много са пострадалите деца в Донецка област - 190, Харков - 122, Киев - 116, Чернигов - 68, Луганск - 53, Херсон - 52, Николаев - 47, Запорожие - 30, Суми - 17, в Киев - 16, Житомирска област - 15.

Руската федерация отново стреля по Сумска област. Около обяд руснаците стреляха с артилерия по населените места Великописаревская и Юнаковская. След 15:00 часа имаше попадения от минохвъргачки в квартал Краснополски. По-близо до полунощ руснаците започнаха да стрелят с минохвъргачки и по територията на район Шостка. Няма данни за щети или жертви.

В Северодонецк украинските военни задържат щурма, боевете продължават.

Тежко е положението и в Лисичанск - там е опасно дори в централните райони. На една от централните улици вчера след обстрел загина местен жител. Пострадали са няколко високи сгради. По-голямата част от разрушенията, обаче, са във Врубовка и Золоте. Там са пострадали 25 къщи.

В Черниговска област са регистрирани 4 нападения на граничните райони. Няма загинали.

В окупирания Мариупол руснаците устроиха "хуманитарен ад" за местните жители. Мариуполците нямат други източници на храна освен хуманитарна помощ, но получаването ѝ не е лесна задача. Първо трябва да се запишете за опашка два или три дни предварително, но опашката не е гаранция. За един ден трябва да сте сред първите 300 късметлии, които вече са се подредили на опашката и след това да стоите на жегата без вода и без възможност да я получите. След това, ако имате късмет, ще попаднете на нещо, което не е много добро като качество и бързо ще се развали без хладилник.

Руснаците крадат и украински прокат от пристанището в Мариупол. Руските военни товарят метал на кораб от клас PM3 под руски флаг с крайно пристанище Ростов на Дон. Също така градът продължава да разчиства развалините от разрушените къщи. Между 50 и 100 тела на цивилни са открити под всяка втора от петте високи сгради. Повечето от труповете са в мазета и входове на стари къщи. Ако трупът не е в мумифицирано състояние, той се откарва директно в едно от двете депа. Останалите отиват в моргата.

Източник: Fürge Hír

Поставете оценка:
Оценка 2 от 22 гласа.

Свързани новини