Отидете към основна версия

4 605 79

България гони 70 руски дипломати: Какво Путин и Митрофанова така и не разбраха

  • елеонора митрофанова-
  • българия-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • руски посланик-
  • дипломати-
  • шпионаж-
  • кирил петков-
  • владимир путин

Москва е убедена, че "българските туземци" трябва да се управляват с пропаганда

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Евроатлантическите подлоги" изгониха 70 руски дипломати от България. Ако си спомняте, тъкмо това просташко словосъчетание беше използвано на сайта на руското посолство в София – явно с идеята, че то „остроумно“ характеризира вражеска (според официална Москва) България. В същото време руската посланичка г-жа Митрофанова (която произхожда от антисемитската и полуфашистка партия на покойния Жириновски) без колебание говореше от името на българския народ срещу същите тези „подлоги“.

И пак в същото време български „патриоти“ в потури и беневреци демонстрираха по софийските улици с неграмотни лозунги за „мощна подкрепа на братскияТ руски народ“. И пак в същото време руски дипломати бодро шпионираха срещу вражеска България. Да не говорим за безпримерно арогантния призив към българите на г-жа Митрофанова и подопечния ѝ персонал да даряват в подкрепа на войната срещу Украйна. Призив, който явно е замислен като подигравка към хората в страната.

Какво не забелязаха Путин и неговите сподвижници

Какво се разбира от целия този миш-маш? Няма нужда да си особен гений, за да сглобиш картината. Както си е от времената на император Александър Втори и генерал Ернрот, Москва без нито капка съмнение е убедена, че "българските туземци" трябва да бъдат направлявани и управлявани с всички налични средства: пропаганда, военен и икономически шантаж, шпионаж, подривна дейност.

Госпожа Митрофанова и нейният патрон г-н Лавров наистина от сърце вярват, че така е правилно за България, а те самите достойно изпълняват патриотичния си дълг. Единствената грешка, която допуска днешното управление в Москва по отношение на България: залисани във великите си световни дела, Путин и сподвижници просто не забелязаха, че за трийсетина години България стана демократична страна (макар и с много дефекти), че българите свободно избират кой да ги управлява и с кого да се съюзяват.

Впрочем, същата грешка В.В. Путин допусна и по отношение на Украйна. Неговите посещения в Туркменистан и Таджикистан тези дни (първо излизане в чужбина след началото на агресивната война срещу Украйна) косвено онагледяват този начин на мислене, тази мирогледна грешка: Кремъл и до ден-днешен не може да разбере, защо в Туркменистан и Таджикистан „нещата“ могат с едно щракване с пръсти да се случват според московския вкус, но в София или Киев това вече не е така. Да не говорим за Вилнюс, Талин или Рига.

В обобщение: изгонването на 70 руски дипломати е правилно както заради търсената реципрочност между дипломатическите персонали в двете страни, така и заради „неспецифичните“ дейности на руските дипломати в България. А и заради престъпната агресия на Русия срещу Украйна.

Игра ва банк

Но решението на премиера в оставка Кирил Петков има, разбира се, и важно вътрешнополитическо измерение. След като си заложи главата, за да се реши проблемът с българското вето върху старта на европреговорите с Македония – и по този начин съзнателно или не предизвика г-н Трифонов да напусне коалицията, сега Петков (явно вече съвсем съзнателно) скъсва тънката копринена нишка, на която се държеше връзката с БСП и Корнелия Нинова. С други думи ПП и Петков играят ва банк с идеята: отиваме на нови избори, за да получим стабилно мнозинство!

Една идея, която е напълно разбираема, но доста рискована. Защото общественото мнение в България в мнозинството си сякаш не гори от желание за нови избори, а надеждата за стабилно мнозинство на ПП и ДБ в един следващ парламент е прекалено оптимистична.

В България явно отново предстои едно горещо политическо лято, в което ще се разбере дали евроатлантиците са „подлоги“ - или пък тъкмо те са истинските български патриоти. Едно горещо политическо лято, което г-жа Митрофанова ще прекара в нарастваща самота сред каменните зидове на посолството си.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.

Автор: Александър Андреев

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 116 гласа.

Свързани новини