Отидете към основна версия

1 749 11

Юлиан Попов: Мъките на българската и британската политика

  • великобритания-
  • българия-
  • премиер-
  • политика-
  • борис джонсън-
  • оставка

Хора има, места няма

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мъките на българската и британската политика сякаш вървят със сходна честота. Тук криза, там криза. Тук се търси нов премиер, там се търси нов премиер. Има и разлики.

Това коментира във "Фейсбук" Юлиан Попов.

Сред тях, три са ми особено интересни. Първата е, че става традиция лидерите на политическите парти и да бъдат отстранявани от самите партии, не от опозицията. И не след съкрушително поражение, а по време на власт. Маргарет Тачър беше свалена от своите, Тони Блеър също.

Сега и Борис Джонсън го изхвърлят (макар и да има още до пълното му отстраняване) своите. Втората е, че винаги има много кандидати за лидерския пост. Историята с “няма кой” и “кой, ако не той” не съществува. Сега за мястото на Джонсън се очертава да се борят десетина кандидата.

И това става след като Борис Джонсън отстрани преди време 21 души от най-силните депутати, на практика изхвърли от партията целият и елит. И пак се намират мераклии. И третата интересна особеност е, че Великобритания е изцяло реална парламентарна демокрация. Няма как да си лидер на сериозна парламентарна партия, ако не си член на парламента, ако не си избран първо.

След като оглавиш правителство, оставаш в парламента. Повечето министри се избират сред депутатите, а след като станат министри, остават народни представители. Не е възможно някой да си седи неизбран вкъщи и да управлява от името на суверена.

И една бонус странност: в парламента има места само за 2/3 от депутатите. Останалите, ако са там, стоят прави. Хора има, места няма.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.

Свързани новини