10 Юли, 2022 16:00 1 722 11

Юлиан Попов: Мъките на българската и британската политика

  • великобритания-
  • българия-
  • премиер-
  • политика-
  • борис джонсън-
  • оставка

Хора има, места няма

Юлиан Попов: Мъките на българската и британската политика - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мъките на българската и британската политика сякаш вървят със сходна честота. Тук криза, там криза. Тук се търси нов премиер, там се търси нов премиер. Има и разлики.

Това коментира във "Фейсбук" Юлиан Попов.

Сред тях, три са ми особено интересни. Първата е, че става традиция лидерите на политическите парти и да бъдат отстранявани от самите партии, не от опозицията. И не след съкрушително поражение, а по време на власт. Маргарет Тачър беше свалена от своите, Тони Блеър също.

Сега и Борис Джонсън го изхвърлят (макар и да има още до пълното му отстраняване) своите. Втората е, че винаги има много кандидати за лидерския пост. Историята с “няма кой” и “кой, ако не той” не съществува. Сега за мястото на Джонсън се очертава да се борят десетина кандидата.

И това става след като Борис Джонсън отстрани преди време 21 души от най-силните депутати, на практика изхвърли от партията целият и елит. И пак се намират мераклии. И третата интересна особеност е, че Великобритания е изцяло реална парламентарна демокрация. Няма как да си лидер на сериозна парламентарна партия, ако не си член на парламента, ако не си избран първо.

След като оглавиш правителство, оставаш в парламента. Повечето министри се избират сред депутатите, а след като станат министри, остават народни представители. Не е възможно някой да си седи неизбран вкъщи и да управлява от името на суверена.

И една бонус странност: в парламента има места само за 2/3 от депутатите. Останалите, ако са там, стоят прави. Хора има, места няма.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 3 Отговор
    ПП са ПАРТИЯ на ОЛИГАРСИ и слуги на СОРОС и на САЩ
    а господин ПЕТКОВ е доказан лъжец скандален
    МАЙКА му кълне по ФЕЙСБУК и по САЙТОВЕТЕ господин ТРИФОНОВ
    къде му е ВЪЗПИТАНИЕТО НА господин ПЕТКОВ нали уж завършил в ХАРВАД

    Коментиран от #8

  • 5 3.14К

    9 1 Отговор
    Егати и.СВто! Бившият министър станал блогър!
  • 6 СЕРИОЗНО

    3 0 Отговор
    Трябва нов метод на избиране, чрез метални чипове пускани между две стъкла, всеки чип е за партия или депутат. В края на изборният ден просто се фотографирва стената от чипове и се изпраща снимката на централната комисия. И всеки да се снима пред стената. Или на всеки да се даде смартфон за 200 лева и той да служи за избирателна машина и връзка с администрацията. Който гласува получава 100 лева. Парламента да е 160 човека плюс 50 по жребий избрани. По 80 човека на две години да се избират. Щом народното събрание не може да излъчи правителство, тогава го излъчва президентът докато народното събрание не реши със 100 депутати да излъчи свое правителство. Така народното събрание се избира 50% на две години по закон.
  • 7 Читател

    0 2 Отговор
    Между 2 не може да се прави съпоставка никаква абсолютно ,просто няма база на сравнение този господин не знае какво говори
  • 8 антрашпиц

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ОКОЛО ХАРВАРД! Има разлика!
  • 9 ИМА ОЩЕ

    1 4 Отговор
    Странностите продължават.И Борис и Кирил бяха заляти с помия от битово, лично и уж путински ценности като компромати.И двамата бяха лидери не само на думи, а и на действия спрямо Путин и войната.Не беше случайно когато Макрон започна да говори да не унижаваме Путин и проблемите му намаляха.Сега по същия сценарий се действа срещу Шолц.
    Общото също е, че 77% Борис има подкрепа в Обществото за управлението, Кирил няма толкова, но ПП качва рейтинг след превлата.Превратаджиите в Лондон и София ще си го получат скоро.Купили някого, направили фейк компромат.Няма да стане.Не може да се купи обществото.Няма да му стигнат парите и времето на Путин.
  • 10 Запасняк

    4 3 Отговор
    Москва е виновна за падането от власт на Джонсън - той беше свален от неговите министри русофили, повлияни от грантовете на руските олигарси и най-вече на Абрамович, докато МИ 5 се прави че няма нищо нередно! Джонсън си замина заради яростната подкрепа за Украйна!
  • 11 Рошко

    3 0 Отговор
    Нема страшно то кралицата и бай пън ще ни назначат