Отидете към основна версия

13 358 56

Виолета Комитова пред ФАКТИ: За „Хемус“ бяха дали на 10 фирми по 100 млн. лева без състезание и конкурс

  • виолета-
  • комитова-
  • мррб-
  • караджов-
  • брокер-
  • министър-
  • български възход

Щом някой е определил министър Караджов като „брокер“, значи към него е имало поставена такава задача, казва тя

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Като служебен регионален министър арх. Виолета Комитова се сблъска с редица казуси – пътно почистване, пътни строежи, пари по „инхаус“ за магистрала „Хемус“. Как гледа на „брокерството“, какво наследство е оставила на Гроздан Караджов. Ето какво сподели тя пред ФАКТИ.

- Г-жо Комитова, как гледате на всичко, което се случи в МРРБ. Регионалното министерство се превърна в ябълката на раздора и събори коалицията. Защо стана така...
- Вече цялото общество е запознато със случващото се в регионалното министерство. Знаете, че там се управляват много сериозни средства. Изпълняват се между 2000 и 3000 строителни обекта. Половината са по оперативна програма „Региони в растеж“, която е с европейско финансиране, а другата половина са с национално финансиране. Тези всичките строежи понякога имат проблеми с финансирането, вече се говори и за индексация на цените, свързана с инфлацията. Но част от проблемите ние ги заварихме още миналата година, а аз съм запознавала обществото с тях. Те бяха наследство от управлението на ГЕРБ. По темата текущ ремонт и поддръжка на пътищата

заварихме възлагания за повече от 1 милиард лева, а бюджетът на АПИ беше 200-300 милиона лева.

И този недостиг на пари създаде много напрежение сред строителните фирми, които бяха започнали работа, а не им бяха планирани бюджетни средства през 2020 година от ГЕРБ. Това напрежение още продължава. Част от проблемите се изчистват и се надявам, че ще се изчистят всички пари към фирмите, които са работили коректно в полза на държавата.

- Какво завещахте на наследника си Гроздан Караджов като програми и проекти и какво от тях бе свършено?
- По темата ремонт и поддръжка на пътища му завещах няколко неща. Прекратих договорите, които бяха за по 5 години, за текущ ремонт и поддръжка, защото в тази дейност бяха ангажирани много малък брой фирми.

Става въпрос за 0,01% от всички строителни фирми в България.

Те имаха задача в рамките на година да поддържат пътищата на стойност около 1,5-2 млрд. лева. Тези договори бяха отдавна надвишили размера на обществените поръчки, по които са участвали преди това. В този смисъл договорите бяха доста спорни. Друго, което оставих на министър Караджов, бяха 100 млн. лева за зимно почистване на пътищата. Самото почистване струва между 60 и 80 млн. лева. Също така завещахме на министър Караджов до юни месец тази година да се изчистят нещата на фирмите по поддръжка и ремонт, които се отнасяха за миналата зима, да им се гласува нов бюджет в парламента, за да се изплатят задълженията към тях. Завещах му и готова обществена поръчка, която да стартира на 1 януари 2022 година за нови договори за текущ ремонт и поддръжка от юни нататък. Като целта бе дотогава да се изчистят нещата към фирмите по старите им договори.

Тази обществена поръчка беше забавена, беше пусната едва през април, а след това бе обжалвана.

За да има нова обществена поръчка за текущ ремонт и поддръжка, трябва да са прекратени поръчките със същия предмет на дейност. Аз създадох условия Караджов да започне новите поръчки веднага от 1 януари 2022-а. Имаше прекратени 5-годишни договори, споразумения да извършват текущ ремонт и поддръжка до юни 2022, готова обществена поръчка. Той не успя да оползотвори времето от 6 месеца, което му осигурих с усилията на целия ми екип. Защо, не мога да кажа.

- Как гледате на факта, че ръководството на АПИ сега прекрати обществените поръчки. Какво развитие следва…
- Зимното почистване бе изпълнено. Сега предстоят нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка през лятото и после през зимата. Едни и същи фирми изпълняват тези дейности. Истината е, че чух реплики на министър Караджов, който каза, че много иска да се промени Законът за обществените поръчки така, че докато не мине нова поръчка с нови изпълнители,

старите фирми да си работят по старите договори, които аз прекратих.

Това изречение представлява капан, който визира следното - фирмите по текущ ремонт винаги да работят по старите договори, заварени от времето на ГЕРБ, които прекратих, защото винаги има обжалване. Е, какво е това?

- Защо регионалният министър е „брокер“... С какви интереси се сблъскахте вие, когато ръководихте министерството...
- Не бих използвала такива думи, когато говоря за поста на регионалния министър. Визирате думи на наш политик, който го каза, но аз ви гарантирам и не смятам, че съм била „брокер“ като регионален министър. Но да ви кажа и за думата „брокер“. Това е човек, който свързва продавач и купувач и взима комисионна за тази услуга. Щом някой е определил министър Караджов като „брокер“, значи към него е имало поставена такава задача. В случая държавата възлага, а изпълнителите получават парите, а той трябва да седи по средата и да получава комисионни. Но аз смятам, че регионалният министър не може да бъде брокер – категорично. Той трябва да следи за изпълнението на строежите, които се финансират от ЕС или от бюджета за време, за качество, за срокове, за гаранционното обслужване. И най-вече трябва да пази парите на хората.

- Служебният кабинет, защото добре познавате арх. Иван Шишков, който беше ваш заместник в предишния служебен кабинет, ще има ли време да въведе ред…
- Архитект Иван Шишков е запознат с работата в МРРБ. Той, като мой заместник, не е участвал пряко в прекратяването на 5-годишните договори, в подготовката на обществената поръчка, която оставихме на министър Караджов. Но се надявам, че той ще извърши необходимите проверки, ще се разплати с фирмите, където това е възможно, и ще направи така, че да осигури зимното почистване на пътищата. Това е труден въпрос за решаване.

- Станахте част от партията на г-н Стефан Янев. Защо предприехте тази стъпка?
- Партията на г-н Янев даде една много сериозна заявка да работи в полза на хората. Това е клише, но в „Български възход“ има нещо друго. Говоря за концепцията, която е наречена „Национален консерватизъм“, в която основна ценност е защита на националните интереси и консерватизъм, който е свързан със защита на нашите български традиции. Аз споделям това отпреди да бъда министър. И вярвам, че има почва тази концепция да бъде възприета от българските граждани. Вярвам, че нашето общество, което в момента е разпиляно, може да се мобилизира, да концентрира талантите си, за да вървим към по-бърз просперитет на нашата държава.

- Отиваме към избори. Какво ще е различното след тях?
- След тези избори очаквам отново много партии да влязат в парламента. Пак ще има коалиционно правителство. Надявам се и очаквам в предизборните кампании партиите по-ясно да дефинират националните си интереси. И на тази база после партиите да могат да се обединяват, за да ги защитават. В момента забелязваме много тежко разделение сред хората. Една партия внася предложение за промени в Закона за обществените поръчки по отношение на инженеринга в строителството, много съм говорила по темата. Ако това се приеме, ще имаме една много по-точна цена на строителството и няма да има възможност за надписване и

съществено ще се намали корупцията в тази сфера.

Тази промяна не изисква да се прави рокади в съдебната власт, не изисква да се сменя главният прокурор и т.н. Предложението бе внесено от „Демократична България“, а аз съм работила по тези текстове и дълбоко споделям това мнение. Но другите партии не приеха концепцията. Друг пример за разделение. Йордан Цонев от ДПС внесе предложение за промени в Закона за обществените поръчки в частта „инхаус“. Какво е „инхаус“? Раздаване на пари на избрани фирми. За „Хемус“ бяха раздали 1 млрд. лева. На 10 фирми по 100 млн. лева без състезание и конкурс.

Това на мен ми прилича на следното: “Господа, назначавам ви за капиталисти!“

Аз смятам, че този период сме го минали преди 30 години и не е необходимо, когато нещо не е спешно, да даваме пари за строителство без разрешение и да не се знае дали след 5 г. ще бъде започнато. Ако се коригират текстовете, ще се намалят и корупционните практики. Но в народното събрание това не бе подкрепено. Това мен ме дразни. В парламента хората трябва да работят в полза на хората, а не да си правят пиар. Това разединение не съм го създала аз, то се е създавало постепенно в годините, в които сме живели.

- „Български възход“ с кого би се коалирал. Има ли партии, с които няма как да говорите и работите?
- За коалиция преди избори нямам как да говорим. Ние сме съвсем млада партия. Като минат изборите ще се преценява. Тогава и генерал Янев ще коментира.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 48 гласа.

Свързани новини