Last news in Fakti

11 Август, 2022 09:10 13 344 56

Виолета Комитова пред ФАКТИ: За „Хемус“ бяха дали на 10 фирми по 100 млн. лева без състезание и конкурс

  • виолета-
  • комитова-
  • мррб-
  • караджов-
  • брокер-
  • министър-
  • български възход

Щом някой е определил министър Караджов като „брокер“, значи към него е имало поставена такава задача, казва тя

Виолета Комитова пред ФАКТИ: За „Хемус“ бяха дали на 10 фирми по 100 млн. лева без състезание и конкурс - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Като служебен регионален министър арх. Виолета Комитова се сблъска с редица казуси – пътно почистване, пътни строежи, пари по „инхаус“ за магистрала „Хемус“. Как гледа на „брокерството“, какво наследство е оставила на Гроздан Караджов. Ето какво сподели тя пред ФАКТИ.

- Г-жо Комитова, как гледате на всичко, което се случи в МРРБ. Регионалното министерство се превърна в ябълката на раздора и събори коалицията. Защо стана така...
- Вече цялото общество е запознато със случващото се в регионалното министерство. Знаете, че там се управляват много сериозни средства. Изпълняват се между 2000 и 3000 строителни обекта. Половината са по оперативна програма „Региони в растеж“, която е с европейско финансиране, а другата половина са с национално финансиране. Тези всичките строежи понякога имат проблеми с финансирането, вече се говори и за индексация на цените, свързана с инфлацията. Но част от проблемите ние ги заварихме още миналата година, а аз съм запознавала обществото с тях. Те бяха наследство от управлението на ГЕРБ. По темата текущ ремонт и поддръжка на пътищата

заварихме възлагания за повече от 1 милиард лева, а бюджетът на АПИ беше 200-300 милиона лева.

И този недостиг на пари създаде много напрежение сред строителните фирми, които бяха започнали работа, а не им бяха планирани бюджетни средства през 2020 година от ГЕРБ. Това напрежение още продължава. Част от проблемите се изчистват и се надявам, че ще се изчистят всички пари към фирмите, които са работили коректно в полза на държавата.

- Какво завещахте на наследника си Гроздан Караджов като програми и проекти и какво от тях бе свършено?
- По темата ремонт и поддръжка на пътища му завещах няколко неща. Прекратих договорите, които бяха за по 5 години, за текущ ремонт и поддръжка, защото в тази дейност бяха ангажирани много малък брой фирми.

Става въпрос за 0,01% от всички строителни фирми в България.

Те имаха задача в рамките на година да поддържат пътищата на стойност около 1,5-2 млрд. лева. Тези договори бяха отдавна надвишили размера на обществените поръчки, по които са участвали преди това. В този смисъл договорите бяха доста спорни. Друго, което оставих на министър Караджов, бяха 100 млн. лева за зимно почистване на пътищата. Самото почистване струва между 60 и 80 млн. лева. Също така завещахме на министър Караджов до юни месец тази година да се изчистят нещата на фирмите по поддръжка и ремонт, които се отнасяха за миналата зима, да им се гласува нов бюджет в парламента, за да се изплатят задълженията към тях. Завещах му и готова обществена поръчка, която да стартира на 1 януари 2022 година за нови договори за текущ ремонт и поддръжка от юни нататък. Като целта бе дотогава да се изчистят нещата към фирмите по старите им договори.

Тази обществена поръчка беше забавена, беше пусната едва през април, а след това бе обжалвана.

За да има нова обществена поръчка за текущ ремонт и поддръжка, трябва да са прекратени поръчките със същия предмет на дейност. Аз създадох условия Караджов да започне новите поръчки веднага от 1 януари 2022-а. Имаше прекратени 5-годишни договори, споразумения да извършват текущ ремонт и поддръжка до юни 2022, готова обществена поръчка. Той не успя да оползотвори времето от 6 месеца, което му осигурих с усилията на целия ми екип. Защо, не мога да кажа.

- Как гледате на факта, че ръководството на АПИ сега прекрати обществените поръчки. Какво развитие следва…
- Зимното почистване бе изпълнено. Сега предстоят нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка през лятото и после през зимата. Едни и същи фирми изпълняват тези дейности. Истината е, че чух реплики на министър Караджов, който каза, че много иска да се промени Законът за обществените поръчки така, че докато не мине нова поръчка с нови изпълнители,

старите фирми да си работят по старите договори, които аз прекратих.

Това изречение представлява капан, който визира следното - фирмите по текущ ремонт винаги да работят по старите договори, заварени от времето на ГЕРБ, които прекратих, защото винаги има обжалване. Е, какво е това?

- Защо регионалният министър е „брокер“... С какви интереси се сблъскахте вие, когато ръководихте министерството...
- Не бих използвала такива думи, когато говоря за поста на регионалния министър. Визирате думи на наш политик, който го каза, но аз ви гарантирам и не смятам, че съм била „брокер“ като регионален министър. Но да ви кажа и за думата „брокер“. Това е човек, който свързва продавач и купувач и взима комисионна за тази услуга. Щом някой е определил министър Караджов като „брокер“, значи към него е имало поставена такава задача. В случая държавата възлага, а изпълнителите получават парите, а той трябва да седи по средата и да получава комисионни. Но аз смятам, че регионалният министър не може да бъде брокер – категорично. Той трябва да следи за изпълнението на строежите, които се финансират от ЕС или от бюджета за време, за качество, за срокове, за гаранционното обслужване. И най-вече трябва да пази парите на хората.

- Служебният кабинет, защото добре познавате арх. Иван Шишков, който беше ваш заместник в предишния служебен кабинет, ще има ли време да въведе ред…
- Архитект Иван Шишков е запознат с работата в МРРБ. Той, като мой заместник, не е участвал пряко в прекратяването на 5-годишните договори, в подготовката на обществената поръчка, която оставихме на министър Караджов. Но се надявам, че той ще извърши необходимите проверки, ще се разплати с фирмите, където това е възможно, и ще направи така, че да осигури зимното почистване на пътищата. Това е труден въпрос за решаване.

- Станахте част от партията на г-н Стефан Янев. Защо предприехте тази стъпка?
- Партията на г-н Янев даде една много сериозна заявка да работи в полза на хората. Това е клише, но в „Български възход“ има нещо друго. Говоря за концепцията, която е наречена „Национален консерватизъм“, в която основна ценност е защита на националните интереси и консерватизъм, който е свързан със защита на нашите български традиции. Аз споделям това отпреди да бъда министър. И вярвам, че има почва тази концепция да бъде възприета от българските граждани. Вярвам, че нашето общество, което в момента е разпиляно, може да се мобилизира, да концентрира талантите си, за да вървим към по-бърз просперитет на нашата държава.

- Отиваме към избори. Какво ще е различното след тях?
- След тези избори очаквам отново много партии да влязат в парламента. Пак ще има коалиционно правителство. Надявам се и очаквам в предизборните кампании партиите по-ясно да дефинират националните си интереси. И на тази база после партиите да могат да се обединяват, за да ги защитават. В момента забелязваме много тежко разделение сред хората. Една партия внася предложение за промени в Закона за обществените поръчки по отношение на инженеринга в строителството, много съм говорила по темата. Ако това се приеме, ще имаме една много по-точна цена на строителството и няма да има възможност за надписване и

съществено ще се намали корупцията в тази сфера.

Тази промяна не изисква да се прави рокади в съдебната власт, не изисква да се сменя главният прокурор и т.н. Предложението бе внесено от „Демократична България“, а аз съм работила по тези текстове и дълбоко споделям това мнение. Но другите партии не приеха концепцията. Друг пример за разделение. Йордан Цонев от ДПС внесе предложение за промени в Закона за обществените поръчки в частта „инхаус“. Какво е „инхаус“? Раздаване на пари на избрани фирми. За „Хемус“ бяха раздали 1 млрд. лева. На 10 фирми по 100 млн. лева без състезание и конкурс.

Това на мен ми прилича на следното: “Господа, назначавам ви за капиталисти!“

Аз смятам, че този период сме го минали преди 30 години и не е необходимо, когато нещо не е спешно, да даваме пари за строителство без разрешение и да не се знае дали след 5 г. ще бъде започнато. Ако се коригират текстовете, ще се намалят и корупционните практики. Но в народното събрание това не бе подкрепено. Това мен ме дразни. В парламента хората трябва да работят в полза на хората, а не да си правят пиар. Това разединение не съм го създала аз, то се е създавало постепенно в годините, в които сме живели.

- „Български възход“ с кого би се коалирал. Има ли партии, с които няма как да говорите и работите?
- За коалиция преди избори нямам как да говорим. Ние сме съвсем млада партия. Като минат изборите ще се преценява. Тогава и генерал Янев ще коментира.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Българоубиец

    45 26 Отговор
    А аз прибирах по 30% комисион за барцелона хехе ГЕРБ ПОБЕЖДАВА!
  • 2 Да бе да

    70 31 Отговор
    "За „Хемус“ бяха дали на 10 фирми по 100 млн. лева без състезание и конкурс"


    Бокоооо , къде си бе дебел пъпеш 😁😘

    Коментиран от #46

  • 3 Джон Толкинов

    32 8 Отговор
    Властелинът на далаверите Джон Толкинов - разкази Глаголица Гала: България се промени… усещам го във вкуса на чешмяната вода, виждам го по морето, подушвам го в софийския въздух. Много от това, което някога беше е загубено, защото не остана кой да си го спомни. Всичко започна с изковаването на Пръстените - 3 бяха дадени на елфите, безсмъртни и най-честни от всички живи същества. Седем на джуджетата, велики миньори и майстори на планинските зали. И девет… девет бяха дарени на българите, които повече от всичко желаят далавери - Боко Тиквата, Сокола, Маджо, Таки, Черепа, Шиши, Брендо, Баретата, Очите. Но те всички бяха подведени… защото още един пръстен беше направен. В Американската земя от лекциите на либерализма в университета Бъркли, тъмният лорд Соурос изкова Еврейски Пръстен, който да да контролира всички други. И в този Пръстен, той изля всичките схеми, измами, далавери и воля да контролира целия живот. Един Пръстен да ги управлява всички…
  • 4 ТаУмВзе

    36 18 Отговор
    Няма да има герберасти в панделата! Знаеме си.

    Коментиран от #47

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Браво !

    47 34 Отговор
    А ти какво направи? Спря всичко и магистралата ще стане друг път ! А другото е картофена нива с дупки като автобуси. Що не си е.... ....та!
  • 7 шефа

    64 34 Отговор
    Защо българоубиеца Боко не е в затвора,защо престъпника Цв.Цв. е на свобода,защо!

    Коментиран от #15

  • 8 един

    58 19 Отговор
    Комитова,докато си в партията на Стефан Янев,никой няма да те вземе на сериозно!Може и да си голям професионалист,но да правиш компания на Стефан Янев,показва че имаш комунистическа зависимост,същата каквато имаше и Румяна Ченалова!

    Коментиран от #24

  • 9 Арест

    55 13 Отговор
    и ревизия до грош ! Не напразно политик в ЕП директно каза , че парите от ЕС за България и нейните граждани отиват в ръцете на мафията !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българка

    44 45 Отговор
    Харесвам Комитова и работата й като служебен министър. Тя осветли безобразията с инхаус поръчките и в пъти увеличени отново без конкурс възлагания за уж текущ ремонт от Бойовата шайка и то при положени, че няма пари за разплащане. С тези разкрития тя удари мастите строителни мафиоти не само по джоба, а директно в сърцето. И до днес прокуратурата не разследва корупционните схеми и безобразия. В същото време мутрите продължават със саботажи и са против законно строителство. Те искат мноооого пари срещу нищо или лошо качество след като окрадат половината пари

    Коментиран от #14, #43, #52, #55

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българин

    46 41 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Това беше най-мързеливия и некомпетентен министър при който се спряха строежите на нови пътища!
  • 15 Шефа на шефчето

    38 8 Отговор

    До коментар #7 от "шефа":

    Защото тези преди Боко и тези след Боко също са на свобода.
  • 16 Бай Танас

    35 6 Отговор
    Оставка на всички алчни комунисти ! Парламент няма да видите никога вече камоли власт !!! Вечна оставка за вас.
  • 17 РадеВ

    35 24 Отговор
    Тая защо не я съдят за терори-зъм, че спря ВСИЧКИ строежи в страната. По-несъстоятелна и разгонена ба-ба не съм виждал.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Комитова - АнтиХемус

    38 20 Отговор
    Кокошкатаа комитова, Кирчо простия и Кокорчо спряха строежа на Хемус
  • 21 Дани

    13 21 Отговор
    И защо фотмака не я назначи Комитова отново ами защото видя че тя не се потдава на мофията а фотмока не допуска такива хора а верни подлоги
  • 22 Кажете си го,

    13 24 Отговор
    голяма част от парите идващи от EU по инфраструктурни проекти,отиваха в Москва!Болшевиките прикриваха това,със множеството строителни фирми участващи в тази измама!
  • 23 5577

    18 4 Отговор
    При всяка друга власт не спечелилите фирми така биха говорили.
  • 24 пффф

    31 15 Отговор

    До коментар #8 от "един":

    Къв професионалист е тая бе?Нали я гледах по телевизията като разправяше как гърмяло брашното.Те я питата за катастрофата с рейса и защо не се поддържат пътищата а тя разтягаше локуми ка гърмяло брашното.Жална ни майка с професионалисти като тая.

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Чобанин

    9 18 Отговор
    Айде, айде загрижената софиянка. Всичко отива за София и южна Бг, тая магистрала никога няма да я направите.
    Така беше и при Тиквун.
  • 28 Имбецили сте

    16 4 Отговор

    До коментар #24 от "пффф":

    Брашнян прах или даже пудра захар във въздуха при определена концентрация наистина създават взривоопасна среда и има не един и два случаи на взривили се мелници и цехове. Друг е въпросът, че това няма нищо общо с пътното строителство.
  • 29 Ужас е

    21 13 Отговор
    Злобна лелка
  • 30 Сарматов

    11 4 Отговор
    Генерал в политиката е като поет лирик с автомат в окопите...
  • 31 Абсурдистан

    15 7 Отговор
    Ако някой незаконно е раздавал пари, дайте доказателствата на съда, МА! Честито защитаване на националните интереси на Русия, в новата партия на марионетката Янев!

    Коментиран от #45

  • 32 КомАтова

    20 7 Отговор
    Чертожничката на аграрни сгради разбирала от всичко. Национален консерватизъм и български традиции било да си разтваряш краката и да растеш в кариерата...
  • 33 Фффффф

    6 17 Отговор
    Бандите на тиквата крадоха, крадоха, изядоха парите и излязоха на протест вероятно ще отидат да гласуват за спонсора си за да крадат отново и отново

    Коментиран от #39

  • 34 КОМИТОВА..ДАВАЙ КРАДЦИТЕ НА СЪД

    12 4 Отговор
    Защо си траеше докато беше министър....
  • 35 Не разбрах

    20 5 Отговор
    Някой на някой бил дал едни милиони . А точно тази некадърница на кого хариза 500 милиона, отделени за магистрала Хемус?
  • 36 байгън с колелото

    8 16 Отговор
    На всякъде е пълно с калинки,мисирки и тулупи гербераски подлоги на мутрата
  • 37 Не се правете на умрели лисици

    19 4 Отговор
    Комитова,ка па ги сметна 10 фирми по 100 милиона???!!! Тва и Витанов го не може! Браво! Да ти е..... м..... и комундек!
  • 38 Ддд

    18 4 Отговор
    КОмитова,откакто дойдохте на власт,съсипахте каквото можахте в пътното строителство.Пренасочихте едни пари от АПи и ги откраднахте през бюджета.
  • 39 Да питам

    19 5 Отговор

    До коментар #33 от "Фффффф":

    Как така предишните крадяли,но и се строяха магистрали и то пред очите на хората,а не да се отчита дейност на хартия.Сега всичко ЗАБАТАЧЕНО.И пари няма.Борисов беше оставил 500милиона за пътища.И тях прибраха.Сега как така няма пари,даже за поддръжка на пътищата.Жал му става на човек,когато пътува и гледа зарязаните строежи.Аман от "дървени философи",които само дрънкат,а никаква работа не вършат.

    Коментиран от #42

  • 40 виолета

    3 0 Отговор
    тези разкрития по твое време вземи ги разкажи на БОГДАН МИЛЧЕВ ДА СПРЕ С ЛЪЖИТЕ В ЕФИР НЯМА ДА ВИДИ КАТ
  • 41 КОМИТОВА..ДАВАЙ КРАДЦИТЕ НА СЪД

    5 2 Отговор
    КАТО МИНИСТЪР СИ МЪЛЧЕШЕ....СИГУРНО Е ПРИКРИВАЛА КРАДЦИТЕ....
  • 42 Нудинов

    3 3 Отговор

    До коментар #39 от "Да питам":

    Ти ьа редовни съроителни книжа чувал ли си или пълниш форума с тъпизми

    Коментиран от #44

  • 43 Слави Трифонов

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    поздравявам те лично с нежната ми авторска балада "щи сцепя гза"
  • 44 Да питам

    7 1 Отговор

    До коментар #42 от "Нудинов":

    Ти чувал ли си,че има куп процедури преди да се възложи поръчката,включително и обжалване.Последен пример --за пореден път "зелените"спряха "Струма".Не говоря празни приказки--за да се направи пътят Сливница -Брезник ,процедурите траяха пет години.Вече има и надзорен съвет,но сега пари няма.Специално за инхаус процедурите,трябваше законово да се направят подизпълнители и да довършат започнатото.Ама нямаше желание,защото явно,голяма игра става.
  • 45 Всички знаят

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Абсурдистан":

    Само ти не си разбрал, че ни крадат законно! Когато колективен управленски орган като МС, например, реши да даде пари, с които разполага, няма отговорност. Законно е. Така, с предложения на Борисов, МС приема и готово.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Болярин

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Няма как да видиш хора от ГЕРБ в затвора, защото няма причина ! Там ще видиш умнокрасивитета от ПП - водени от харвардските измамници кирО тъпотО и асанчО крадливотО !!!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Мани я

    6 1 Отговор
    Говори глупости жената,само доказва,че е сбъркана.Прекратила 5 годишни договори,е що ,ей тъй на,на какво основание,ако си вършат работата.После пуснала обществена поръчка за същата работа,тя пък се обжалва,е добрутро ,те всички обществени поръчки се обжалват и може да минат и 5 години и 10,а за ремонт на път,е на ти ремонт!Караджов правилно е казал да продължат старите договори докато мине обжалването,защото пътищата трябва да се поддържат,и ей на стана "брокер".И така една година - нищо.Затова Борисов предприе ин хаус/директно договаряне/ ,а то законно,защото строеж на магистрали и ремонт на пътища не могат да чакат 5-10 години влачене и защото е приоритетно в обществен интерес и всичко си вървеше.Дойдоха гламавите и побъркаха строителния сектор ,ни строежи,ни заплати,само и само да изкарат Борисов виновен,че си е вършил работата.А Цоцолана какво направи в обществен интерес,нищо освен безредици.Пътищата са нужни за икономика ,за туризма,за хората.Тъпаа,закостеняла,и пак се натиска за яслата и на какво отгоре?
  • 50 Не струва

    4 1 Отговор
    С Комитова и " възход",само че български.Е няма нужда!Тя не може да излезе от нафталина ,тръгнала към "възход",е то трагично.А и некомпетентна за всички времена!
  • 51 Да бе да

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "ДЯДО ПОП":

    "Питай жена си, ако си толкова любопитен !"

    Питах я , тя ми каза да говоря с кмета на Симитли 🤭😁

    Коментиран от #54

  • 52 И аз да кажа

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Тази патица с дантелките? Компетентен министър? Дето дрънкаше глупости след катастрофата с македонския автобус? Опита се да каже, че ГЕРБ са виновни за пътя, а той беше от времето на другарчвтата й от Тройната коалиция със Станишев. Дето намърда и дъщеря си в политиката! Боже! От времето на Орешарски, като министър налапацдве къщи за гости, интересно от последното министерства е какво е награбила? Защото не спря всички плащания, някои пусна...
  • 53 Истина

    0 0 Отговор
    Дърта кукумявка
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 виолето

    0 0 Отговор
    и какво ги направи????