Отидете към основна версия

5 325 42

Еленко Божков пред ФАКТИ: Няма да оставим следващия кабинет в същия хаос, който ние заварихме с газа

  • еленко божков-
  • енергетика-
  • газ-
  • служебен кабинет

Резултатите от търга за септември надминаха очакванията ни, казва служебният енергиен зам.-министър

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една от основните задачи пред служебния кабинет е решаването на газовата криза и гарантирането на достатъчно гориво за зимата. По темата пред ФАКТИ говори зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков.

- Г-н Божков, как върви работата по създаването на оздравителен план за „Булгаргаз”. Какви стъпки предприехте?
- Процесът включва спешна и краткосрочна фаза. По първата вече са предприети няколко конкретни действия - предоставянето на оборотни средства в размер на 800 млн. лева, провеждането на успешни търгове за газ през септември и промяна в ръководството на дружеството. Моето лично мнение е, че досегашното ръководство е трябвало доста по-активно да работи още от пролетта за осигуряване на нужните на страната ни количества природен газ. Ако това бе свършено, сега нямаше да се намираме в толкова напрегната ситуация, в която се налага да работим денонощно.

- Държавата ще отпусне 800 млн. лева, за да може дружеството да има възможност да плаща необходимите количества природен газ. Ще стигнат ли?
- Тези средства са предназначени за оперативни разходи, най-вече за закупуване на природен газ. Повечето сделки изискват авансово плащане, което налага дружеството да разполага с оборотни финансови средства. За средносрочното финансово стабилизиране на дружеството министър Христов проведе редица срещи с представители на финансови институции с цел проучване на възможностите за осигуряване на допълнителни средства. Работим по този вариант и сме оптимисти.

- Заради газовата криза в страната е обявен търг за краткосрочни доставки на втечнен газ. Какво означава краткосрочни… За какъв срок ни са нужни количества?
- Заварихме нерешен въпроса с обезпечаване на значителна част от нужните обеми газ до края на годината. Обявихме търгове за доставка - публични и прозрачни за всички участници на пазара - нещо, което през последните месеци не беше правено. Резултатите от търга за септември надминаха очакванията ни и доказват, че при активна и експертна работа, има варианти за изход от ситуацията, колкото и сложна да е тя.

- Защо поискахте удължаване на срока за вече договорените количества газ от САЩ от кабинета “Петков”, който изтича днес - 19 август?
- Удължаването бе поискано с цел проучване на възможностите за осигуряване на слот на регазикафикационен терминал (място, времеви прозорец и обем за разтоварване) на възможно най-добра и приемлива цена. Това проучване изисква време, а то не беше и осъществено от „Булгаргаз“ до момента на назначаването на служебното правителство, като се изключи изразеното устно уверение от изпълнителния директор г-н Йоцов, че за разтоварването на първият танкер с LNG има възможност да ни бъде преотстъпен резервиран от друга фирма слот на терминал Ревитуса,

като заплащането трябвало да се състои в една част количество разтоварен LNG и втора част парична сума,

като и за двете не беше посочено количество и парична сума.

- Темата с “Газпром” как се развива. Какви са шансовете до поискаме преговори?
- Подходът ни е да не изключваме нито една възможност за доставка на природен газ. Водещи за нас са условията, сред които цена, техническа възможност, надеждност.

- Извън Азербайджан какви опции имаме за дългосрочни договори?
- Приоритет на служебното правителство е да осъществи и гарантира доставките на пълните количества азерски газ по съществуващия дългосрочен договор на възможно най-ниска цена, както и да осигури краткосрочни доставки на тръбопроводен и втечнен газ за централизираното топлоснабдяване, бита, бизнеса и публичния сектор до края на зимата и отоплителния сезон в достатъчни количества и на приемливи цени. Ще се съобразим с рамките на функциониране на служебното правителство, които не предполагат сключване на дългосрочни договори, но няма да оставим следващия кабинет в същия хаос, който ние заварихме с газта.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 31 гласа.

Свързани новини