Отидете към основна версия

1 849 2

ГЕРБ: Изборът на шеф на НЗОК е като назначението на Пеевски

  • герб-
  • избор-
  • нзок-
  • десислава атанасова-
  • димитър главчев-
  • д-р румяна тодорова
Бившият здравен министър от ГЕРБ Десислава Атанасова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Днешният избор на председател на Националната здравно-осигурителна каса  показва затвърдяващ се стил на цялото управление – стила, срещу който се обявиха посланиците на водещи европейски страни, президентът и протестиращите по улиците. Стил на задкулисие и непрозрачност. Аналогията с назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС и днешното решение се налага от само себе си“.

Това заяви Димитър Главеч от ГЕРБ на специален брифинг на партията във връзка с избора на д-р Румяна Тодорова за шеф на НЗОК. Главчев коментира, че този избор е станал „скоростно“ и това ще тежи на съвестта на законодателната власт.

Бившият здравен министър от кабинета на Борисов - Десислава Атанасова изтъкна: „Вероятно днешното решение не е изненада за никого, включително за ЕНП и очаквам реакции оттам“.

Според нея, при БСП и ДПС има само задкулисие, уговорки за постове и едни послушни 100 души, които натискат копчетата в парламента. Атанасова сподели, че очаква скоро да започнат да сменят и директорите на регионалните каси, за да си „уредят не само роднините по права линия, но и братовчедите до девето коляно“.

Десислава Атанасова припомни какво е представлявало управлението на Тодорова назад във времето – 3 години с неподписване на рамкови договори, изолиране на съсловните организации и стачки на всички работещи в здравеопазването. Предполагам, че не са забравили как нямаха заплати и болниците затъваха, каза Атанасова.

Тя предположи още, че ако има връщане на всички дейности от НЗОК към Министерството на здравеопазването, ще излязат на улицата да протестират и всички пациенти с онкологични заболявания. Прехвърлянето на отговорности от НЗОК към МЗ и обратно бившият здравен министър характеризира като „игра със съдбата на много хора, лишаване от шанс за живот и дори престъпление“.

Атанасова каза, че й е жал за кандидата на ДПС за поста, който е изложил програмата си. Според нея, на него вероятно ще се падне да бъде подуправител на Касата и това ще бъде поредната договорка между БСП и ДПС с подкрепата на „Атака“. Нищо добро в здравеопазването няма да се случи в следващите няколко месеца, кризата ще се задълбочи, защото няма мерки и идеи, а само уволнения на директори на болници.

Атанасова подчерта, че новата тройна коалиция е излъгала и ресторантьорите, че ще отмени забраната за пушене на закрито, излъгали са също за построяването на „Белене“ и 250-те хиляди нови работни места.

Всъщност те изпълняват програмата на ГЕРБ, защото е по-разумна, обобщи на финала Десислава Атанасова.


 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини