Отидете към основна версия

4 753 10

Проф. Мая Аргирова пред ФАКТИ: При силен удар от мълния сърцето на човек спира

  • мая-
  • аргирова-
  • мълни-
  • поражения-
  • изгаряния

Поразяват се сериозно сърдечната, дихателната и нервната система, казва медикът

Снимка: УМБАЛ "Пирогов"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Трима души починаха, след като бяха ударени от мълния в градинката на ул. „Пиротска” в София, преди дни. Четвърти пострадал бе откаран в „Пирогов” в тежко състояние, но вече е без опасност за живота. Какво се случва с тялото на човек, когато е поразен от мълния? По темата пред ФАКТИ говори проф. д-р Мая Аргирова, д.м. началник на Клиника по изгаряния и пластична хирургия, Специалист пластично-възстановителна и естетична хирургия и Специалист по обща хирургия в УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов".

- Проф. Аргирова, зачестиха трагичните инциденти с хора, ударени от мълнии. Нека обясним какво се случва с тялото на човек, когато бъде поразен?
- Учудена съм от зачестилите случаи на поразени хора от мълнии в градски условия, включително и през миналата година. При моята дълга практика мога да кажа, че такива случаи на хора, поразени в града, преди бяха много рядко. А сега не е така. Това поставя много въпроси дали сме защитени в градска среда.

- Какво се случва, когато се образува мълния, а тя ни удари…
- Енергията отделена от мълнията е около 10 на 10-а степен джаула и при тези чисто физични параметри на мълниите те най-често са линейни. Линейната мълния има средна дължина около 2,5 км, но може да достигне и до 20 км. Развива се температура около 30 000 градуса и протича електрически ток до 30 кА при положителните мълнии. Скоростта на разпространение може да достигне 220 000 км/ч. Мълнията може да порази човек по четири различни начини: на открито или директно, чрез предаване от близък обект - дърво, сграда, телефонна жица или дори друг човек. Третият начин е, когато гръмотевицата е ударила земята и влиза през единия крак и излиза през другия и последно, когато се запалват дрехите на пострадалия. Увредите, които се получават в организма на човека, са в резултат и от освободената топлинна енергия от разряда на мълнията. В дълбочината на тъканите прониква малко топлинна енергия и затова често пациентите имат малки пръснати рани. Пораженията са повърхностни. Най-често, когато сме на открито, може мълнията да порази човек директно. Може и индиректно, когато сме под дърво, до сграда, в сграда, където има метал. Това поражение може да стане и в случай, когато сме далеч от центъра, където пада мълнията. Ударила земята, мълнията се разпространява циркулярно. Представете си камък като падне във вода какви кръгове образува. При мълнията е по същия начин.

- Какво да правим, ако буря ни застигне внезапно…
- Ако сме на открито, да сме далеч от дърво. Трябва да заемем т.н. ембрионална поза – клекнали и със свити крака и ръце, максимално близо до земята. Най-често пораженията, които получава човек, са повърхностни - линеарни изгаряния (резултат от вода по повърхността на тялото) и точковидни рани и оформят различни фигури – като дърво, папрат по тялото. Изгарянията по-често не са проблем, защото обикновено са малки и ограничени. Поразяват се сериозно сърдечната, дихателната и нервната система, имаме спиране на дишане и сърдечна дейност - асистолия. Може да има вегетативни нарушения, очни промени, дори руптура на тъпанчевата мембрана. Изключително важно е в първите минути да се осигури адекватна първа помощ на пострадалите и да се възстановят жизнено важните функции - да се върне сърдечният ритъм и да се възстанови нормалното дишане. Може да има нараняване на коремни органи, като резултат на падане от високо при инцидента.

- Какво се случва със сърдечната система…
- Поразеният от мълния получава сърдечен арест – сърцето спира. И затова в този момент е много важно да се окаже адекватна първа помощ. Сърдечен масаж, комбиниран с дишане уста в уста.

- Изгарянията колко са опасни…
- В повечето случаи става въпрос за малки дълбоки изгаряния, които се лекуват оперативно, но приоритетно е възстановяването и поддържането на основните жизнени функции. Такъв вид са и изгарянията при пострадалия чужд гражданин преди дни в центъра на София.

- Заговорихме за него. Той бе докаран в „Пирогов“ и в какво състояние е в момента?
- Той е в стабилно състояние и без опасност за живота.

- А какви са пораженията му?
- Има повърхностни изгаряния по тялото и крайниците с малки пръснати рани от дълбоко изгаряне. По гръб и седалище има линеарни изгаряния. Той е бил мокър от дъжда. Влажната среда става проводник. При него първоначално е имало нарушения на сърдечния ритъм и сърдечните ензими са били увеличени 4 пъти над нормалните стойности.
По-тежки са изгарянията, когато се запалят дрехите на пострадалия. Тогава те обхващат голяма част от телесната повърхност, обикновено са дълбоки и протичат като термичните пламъкови изгаряния.

- Колко други такива пациенти сте имали. Казахте, че зачестяват случаите?
- Имахме скоро едно момиче, което не помнеше нищо от инцидента. Тя е била на плаж късно следобед. Изведнъж се извива буря, пада светкавица и тя губи спомен какво е станало с нея. Интересно е друго, което съобщават наши пациенти, след като са преживели подобен инцидент. Те казват, че са усетили ефекта на статичното електричество - настръхване на кожата, косата се изправя, това е силно казано, но корените в скалпа стават силно чувствителни, както и повишена сензитивност. Това се обяснява с повишаване на електростатичното поле, а миг след това е и ударът от мълнията. Реално, човек няма как да реагира.

- И за пореден път да дадем съвети какво трябва да правим по време на гръмотевична буря?
- Най-простото нещо е да следим прогнозата за времето. Когато кажат, че ще има гръмотевична буря, да не ходим в планината, да не седим на открито, а селскостопанските работници, които са на открито, да се приберат по-рано. Ако са в постройка, е добре да изчакат 20-30 минути да отмине бурята и тогава да тръгнат да се прибират. Ако човек се скрие в тунел, добре е да стои в средата, а не до стените, където има арматура. Пещерата също може да се използва като подслон. Не трябва да се тича или да се застава под самотно стоящи дървета. Ако човек е във вода, трябва незабавно да излезе и да потърси подслон. Най-безопасно място е кола или сграда. Не трябва да се пипат метални предмети и да се говори по телефона. Не трябва да се кара велосипед. Но за мен е много интересно как зачестиха тези случаи на поразени хора в градска среда. Нещо не е наред, след като се случва това. Какво е състоянието на гръмоотводите? Нека някой да обследва и обясни. Имали сме случаи и с поразени алпинисти, но те са били в планински условия. При тях е разбираемо, но да зачестят инцидентите в градска среда е смущаващо.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини