Отидете към основна версия

3 599 23

Бодливата сурвачка на проф. Пламен Киров

  • проф. пламен киров-
  • парламент-
  • конституционно право

В продължение на 15 минути преподавателят по конституционно право даде интервю в „Денят започва“ по БНТ от което се разбра, че народните представители или не познават конституцията, или я тълкуват всеки по своему

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В продължение на 15 минути преподавателят по конституционно право даде интервю в „Денят започва“ по БНТ от което се разбра, че народните представители или не познават конституцията, или я тълкуват всеки по своему.

Професорът цитира примери, които фактически потвърждават предчувствието на българското общество, че в парламента се взимат решения зад неговия гръб. Един от тях е начинът на ратифициране на договори, без обнародването им, под насловието „секретни“. Всички държави, които доставят оръжие на Украйна публикуват списъка на военните доставки. Ние не?! - заяви професорът. И не само това. Преди взимане на решението, украинският посланик е представил по една от българските телевизии точен списък на български бойни съоръжения, които да им бъдат доставени. Защо никой не задава въпроса - от къде знае посланика с какъв материал разполагаме? Професор Киров знае. И не само знае кой е „доносника“, но дори призовава на извършилия на „шпионска“ дейност да бъде снет депутатският имунитет и случая да бъде даден на прокурора!

За да се избегнат подобни отклонения в управлението на държавата, конституцията задължава всички обсъждания, договори и ратификации да бъдат обнародвани, преди окончателното им гласуване – припомня професорът. В противен случай, без острия поглед на обществото в работата на законодателната и изпълнителната власт, както се изисква по закон, могат да се допуснат аномалии с неизлечими последици. Такъв е примерът с „Плана за възстановяване“, подписан от министър председателят Кирил Петков, практически в оставка, на 16/07, докато правителството на „Продължаваме Промяната“ е санкционирано с Вот на недоверие на 22/6, цели 25 дни преди това! Професорът определя тази грешка като фатална за българската икономика, защото от прибързаност или от некомпетентност, Кирил Петков подписва „смъртния акт“ на топлоелектрическите ни централи „Марица Изток“.

Някои със сигурност ще кажат, че професор Пламен Киров има Зъб на „Канадския спасител“, защото с един замах успя да дисквалифицира мекушавият академик Николай Денков, настоящият кандидат за министър председател на „Продължаваме Промяната“. Пламен Киров заяви, че познава Денков и не желае да говори за него по лични съображения. Преди да се въздържи от допълнителни подробности, той обаче определи Николай Денков като най-лошия министър на образованието. От по-голяма гръмогласна „дискретност“ - здраве му кажи!

Относно безкрайното протакане на сроковете за мандатите, професор Киров също е безжалостен. Няма подобни законодателни „ластици“ в конституцията. Правителство се прави веднага след приключване на изборите. Дава се втори или трети мандат без протакане. В случай на неуспех се правят избори без да се държи сметка дали е зима, пролет или лято. В случай на нужда дори и на Нова година е възможно да гласуваме.

Водещите Симеон Иванов и Христина Христова не вярваха на ушите си. „Значи сме в конституционна криза?“ - осмелиха се да попитат те. Професорът кимна с едно кратко -да.

Последва естественият въпрос – до кога?

„Докато пристигне посланикът на една известна държава.“ С многозначителна усмивка приключи професор Киров.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 40 гласа.

Свързани новини