Отидете към основна версия

4 454 100

Орхан Исмаилов за ФАКТИ: Можем да простим, но никога да не забравяме Тюркян чешма

  • орхан исмаилов-
  • тюркян чешма-
  • имена-
  • турци

Смяната на имената на етническите турци е едно от най големите престъпления в новата ни история, заяви лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство"

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"На 26 декември се навършват тридесет и осем години от събитията в с. Могиляне, където при протест срещу насилствената смяна на имената е простреляно осемнадесет месечното момиченце Тюркян, майка му е ранена, а други двама са убити".

Това припомни пред ФАКТИ лидерът на партия "Свобода и достойнство" Орхан Исмаилов.

"В памет на най малката жертва е изградена Тюркян чешма, а името на Тюркян се е превърнало в символ на борбата за човешките права.

Това събитие от преди тридесет и осем години разкрива най добре антихуманната и нечовешка същност на комунисческия режим по това време, който ще остане завинаги в историята със своята реакционна същност.

Насилствената смяна на имената на етническите турци е едно от най големите престъпления в съвременната история, то принуди стотици хиляди хора да напуснат бащините си къщи и да търсят нова родина. Образовани и възпитани хора с потенциал бяха принудени да се скитат немили недраги.

Сега от дистанцията на времето може да простим, но никога да не забравяме Тюркян чешма. Защото това не бива никога да се повтаря.

А хората трябва даси подадат ръце и да вървят заедно напред, без значение от различията. За една съвременна и европейска България", заяви Исмаилов.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 28 гласа.

Свързани новини