Отидете към основна версия

3 036 21

Иван Христанов пред ФАКТИ: Договорът с „Евролаб“ подлежи на задължително прекратяване и това е държавният интерес

  • иван-
  • христанов-
  • евролаб-
  • капитан андреево-
  • контрол-
  • граница-
  • договори

ГЕРБ, БСП и ДПС се прегърнаха миналия петък и си казаха, че след изборите ще управляват заедно, казва депутатът

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не е внесла в срок дължимата държавна такса за касационно обжалване по решение на Административния съд в София, което касае наетите от "Евролаб 2011" ЕООД помещения на ГКПП "Капитан Андреево". Със свое определение Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд - София град, с което бе спряно искане за анулиране на договора за наем с държавата. Какво се случва на границата? Пред ФАКТИ говори Иван Христанов, депутат от „Продължаваме промяната“.

- Г-н Христанов, кой кой е на ГКПП "Капитан Андреево". Заради невнесена навреме такса БАБХ не може да обжалва съдебно решение за наетите от дружеството "Евролаб 2011", а шефът на Агенцията Иван Шиков твърди, че това касае само помещенията. Пробите се взимат от държавата…
- Наистина буди безпокойство работата на бившия директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Вълчанов, защото той не е изпълнил служебните си задължения да защити интересът на държавата. Ние, от „Продължаваме промяната“, подадохме още в началото на декември сигнал към ДАНС, че се създават предпоставки, ако продължава това поведение на БАБХ, в един момент просто да бъде блокирано извършването на дейността по контрола на границата. Така ще бъдат поставени под риск, искам да подчертая дебело, всички дейности на граничния пункт. Бившият директор е наясно, че неговите предходни действия, когато той създава предпоставки за подписване на този договор, отваряйки тръжната процедура, ще предизвикат огромен скандал. Просто държавата е влязла в конфликт с конкретни частни субекти. Този конфликт, разбира се, стига и досъдебна фаза. Наистина буди безпокойство това, че той е бездействал. В действията на Христо Вълчанов ние не можем да видим никакво логично обяснение и никакво оправдание. Нещо повече, самата процедура още от самото начало е напълно опорочена. Документите, които Вълчанов подписва при предното служебно правителство, просто създават предпоставки за монополизиране на делегирани дейности на границата. В смисъл такъв, че там се твърди, че лицата, отговорни за товаро-разтоварната дейност, имат нужда от помещение, за да извършват физически тази дейност. В това разсъждение има някаква логика. Но какво се оказва! Договорът предоставя само на едно лице всички помещения, включително и тоалетните. Когато едно лице владее всички помещения, то притежава ексклузивното право да забрани на всички останали да осъществяват тази дейност и да влизат там, защото останалите вече няма как да придобият право на достъп. И по този начин няма как да се извършва и ще се пречи на товаро-разтоварната дейност, на лабораторната дейност. Респективно, това противоречи на цялото антимонополно законодателство в България и на това в Европейския съюз. Нарушенията продължават и по-нататък с подписването на договора. Особено тежко е това - след като е подписан този договор,

тази фирма отива и започва да променя функционалните потребности на помещенията.

Всичко това е в толкова остро нарушение на Закона за държавната собственост, че незабавно, според нас, води до безусловно прекратяване на договорите с тази фирма. А това е нещо, което ние се опитахме да направим. Съответно това е поводът, за да се водят тези съдебни дела.

- Договорът с "Евролаб" за помещенията на границата е от 31 декември 2021 г. и е с 10-годишен срок… Какво следва?
- Този договор е подписан в нарушение и той не съществува в правния мир. Но дори и да съществува в правния мир, при неговото изпълнение има толкова тежки нарушения по Закона за държавната собственост, че трябва държавата да го прекрати незабавно. Договорът с „Евролаб“ подлежи на задължително прекратяване и това е държавният интерес, защото иначе държавата става съучастник.

- Контролът на границата е изцяло в ръцете на държавата. Това заяви настоящият изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност на храните д-р Иван Шиков. Фирмата просто е наемател на помещенията…
- Това е така, защото продължават пробите да се извършват в лабораторията в София. Ние имахме разговори с министъра на земеделието и вече е разширен капацитетът на лабораторията или е пред пускане разширеният капацитет на тази лаборатория. Това е нещо, което също ние започнахме съвместно със „София техпарк“, защото те имат хроматографи. В това отношение няма отстъпление. Но пак казвам, че владеенето на помещенията в нарушение на Закона за държавната собственост е напълно достатъчно, за да се развали договорът. И ние изпитваме изключително безпокойство какви са истинските намерения на управляващите от служебния кабинет и защо това не се случва.

- Отиваме на избори. Какво ще е новото… Изобщо очаквате ли нещо ново?
- За съжаление, заявката за изборите е такава, че те са напълно обезсмислени от ГЕРБ, БСП и ДПС. Трите партии миналия петък се прегърнаха, казаха си, че след изборите ще управляват заедно и оставиха всички българи с озадачени физиономии, защото ние наистина не знаем защо са ни изобщо избори, след като още сега можеха да си направят правителство и да си управляват. Когато си задаваме въпроса: "И все пак защо идват избори?" Отговорът вече е прост – хартиената бюлетина. Това са трите партии, които подкрепиха връщането на хартията при гласуването. Явно ни очакват огромни злоупотреби, подмяна на вот и увеличаване на тяхното представителство в парламента. Това е крайната им цел.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.

Свързани новини