25 Януари, 2023 09:10 3 004 21

Иван Христанов пред ФАКТИ: Договорът с „Евролаб“ подлежи на задължително прекратяване и това е държавният интерес

  • иван-
  • христанов-
  • евролаб-
  • капитан андреево-
  • контрол-
  • граница-
  • договори

ГЕРБ, БСП и ДПС се прегърнаха миналия петък и си казаха, че след изборите ще управляват заедно, казва депутатът

Иван Христанов пред ФАКТИ: Договорът с „Евролаб“ подлежи на задължително прекратяване и това е държавният интерес - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не е внесла в срок дължимата държавна такса за касационно обжалване по решение на Административния съд в София, което касае наетите от "Евролаб 2011" ЕООД помещения на ГКПП "Капитан Андреево". Със свое определение Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд - София град, с което бе спряно искане за анулиране на договора за наем с държавата. Какво се случва на границата? Пред ФАКТИ говори Иван Христанов, депутат от „Продължаваме промяната“.

- Г-н Христанов, кой кой е на ГКПП "Капитан Андреево". Заради невнесена навреме такса БАБХ не може да обжалва съдебно решение за наетите от дружеството "Евролаб 2011", а шефът на Агенцията Иван Шиков твърди, че това касае само помещенията. Пробите се взимат от държавата…
- Наистина буди безпокойство работата на бившия директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Вълчанов, защото той не е изпълнил служебните си задължения да защити интересът на държавата. Ние, от „Продължаваме промяната“, подадохме още в началото на декември сигнал към ДАНС, че се създават предпоставки, ако продължава това поведение на БАБХ, в един момент просто да бъде блокирано извършването на дейността по контрола на границата. Така ще бъдат поставени под риск, искам да подчертая дебело, всички дейности на граничния пункт. Бившият директор е наясно, че неговите предходни действия, когато той създава предпоставки за подписване на този договор, отваряйки тръжната процедура, ще предизвикат огромен скандал. Просто държавата е влязла в конфликт с конкретни частни субекти. Този конфликт, разбира се, стига и досъдебна фаза. Наистина буди безпокойство това, че той е бездействал. В действията на Христо Вълчанов ние не можем да видим никакво логично обяснение и никакво оправдание. Нещо повече, самата процедура още от самото начало е напълно опорочена. Документите, които Вълчанов подписва при предното служебно правителство, просто създават предпоставки за монополизиране на делегирани дейности на границата. В смисъл такъв, че там се твърди, че лицата, отговорни за товаро-разтоварната дейност, имат нужда от помещение, за да извършват физически тази дейност. В това разсъждение има някаква логика. Но какво се оказва! Договорът предоставя само на едно лице всички помещения, включително и тоалетните. Когато едно лице владее всички помещения, то притежава ексклузивното право да забрани на всички останали да осъществяват тази дейност и да влизат там, защото останалите вече няма как да придобият право на достъп. И по този начин няма как да се извършва и ще се пречи на товаро-разтоварната дейност, на лабораторната дейност. Респективно, това противоречи на цялото антимонополно законодателство в България и на това в Европейския съюз. Нарушенията продължават и по-нататък с подписването на договора. Особено тежко е това - след като е подписан този договор,

тази фирма отива и започва да променя функционалните потребности на помещенията.

Всичко това е в толкова остро нарушение на Закона за държавната собственост, че незабавно, според нас, води до безусловно прекратяване на договорите с тази фирма. А това е нещо, което ние се опитахме да направим. Съответно това е поводът, за да се водят тези съдебни дела.

- Договорът с "Евролаб" за помещенията на границата е от 31 декември 2021 г. и е с 10-годишен срок… Какво следва?
- Този договор е подписан в нарушение и той не съществува в правния мир. Но дори и да съществува в правния мир, при неговото изпълнение има толкова тежки нарушения по Закона за държавната собственост, че трябва държавата да го прекрати незабавно. Договорът с „Евролаб“ подлежи на задължително прекратяване и това е държавният интерес, защото иначе държавата става съучастник.

- Контролът на границата е изцяло в ръцете на държавата. Това заяви настоящият изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност на храните д-р Иван Шиков. Фирмата просто е наемател на помещенията…
- Това е така, защото продължават пробите да се извършват в лабораторията в София. Ние имахме разговори с министъра на земеделието и вече е разширен капацитетът на лабораторията или е пред пускане разширеният капацитет на тази лаборатория. Това е нещо, което също ние започнахме съвместно със „София техпарк“, защото те имат хроматографи. В това отношение няма отстъпление. Но пак казвам, че владеенето на помещенията в нарушение на Закона за държавната собственост е напълно достатъчно, за да се развали договорът. И ние изпитваме изключително безпокойство какви са истинските намерения на управляващите от служебния кабинет и защо това не се случва.

- Отиваме на избори. Какво ще е новото… Изобщо очаквате ли нещо ново?
- За съжаление, заявката за изборите е такава, че те са напълно обезсмислени от ГЕРБ, БСП и ДПС. Трите партии миналия петък се прегърнаха, казаха си, че след изборите ще управляват заедно и оставиха всички българи с озадачени физиономии, защото ние наистина не знаем защо са ни изобщо избори, след като още сега можеха да си направят правителство и да си управляват. Когато си задаваме въпроса: "И все пак защо идват избори?" Отговорът вече е прост – хартиената бюлетина. Това са трите партии, които подкрепиха връщането на хартията при гласуването. Явно ни очакват огромни злоупотреби, подмяна на вот и увеличаване на тяхното представителство в парламента. Това е крайната им цел.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мухаха

    18 25 Отговор
    Подмяната под строй в Централния до един а кокорчо в сливенския

    Коментиран от #9

  • 2 Омръзна ми

    20 19 Отговор
    да ги слушам тези, как все са прави, а целия свят е крив и едно нещо не свършиха като хората.

    Коментиран от #3

  • 3 рашо дамаджанов

    17 18 Отговор

    До коментар #2 от "Омръзна ми":

    Много точно казано все те са светците а за нищо не стават и все прехвърлят топката към други ... лошо че сега в коалиция за оня от Дай България ще се докопат пак до кокола ... има си заблудени души които им вярват
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Демократ

    21 3 Отговор
    Мафията владее държавата. Дейността на БАБХ е подчинена на други интереси, извън закона- наркотрафик, контрабанда. Това се случва на границата на ЕС и същите,които протестират че не ни приемат в Шенген, не разрешават в България да има върховенство на закона.Това политическо лицемерие за сметка на държавата и хората е безобразно

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 един

    18 8 Отговор
    Ма@ията в лицето на Герб,ДПС,БСП,Възхода и Възраждане няма да допусне някой да им отнеме огромните средства които крадат на Капитан Андреево!Четете троловете под това интервю и ще разберете кой им плаща на същити тия защитници на ма@ията!

    Коментиран от #11

  • 9 Истината

    16 9 Отговор

    До коментар #1 от "мухаха":

    Истината има значение за мислещите хора.Немислещите повтарят това,което им е казано.Истината за хората с памет е ,че тежкият проблем с кап.Андреево беше повдигнат още в 45 парламент от ПП и беше създадена комисия,на която всички безобразия излязоха на бял свят,но статуквото и итн попречиха да има резултат. Редовното правителство прекрати присъствието на мафиотската частна фирма Евролаб и пак по инициатива на итн ,подкрепен от Герб,дпс и Възраждане го свалиха и пак доникъде не се стигна.Защо ПП трябва да са в затвора- защото почнаха тежка битка срещу мафията ли, или ти си от защитниците и.

    Коментиран от #13

  • 10 Пентагончев

    7 5 Отговор
    Докато си повече ЕС отколкото българин и докато повече те интересуват техните интереси тук оправия няма да има . При нас и с ЕС и без ЕС все такива ще са проблемите защото проблема идва от законите и от семето , т.е с такова семе трябват други закони . Ние искаме всичко да изкопираме от твоя ЕС но забравяме за манталитета и финансовото състояние което е в пъти по лошо от на средния статистически евр. , затова тук се краде и ще се краде , кой законно кой по малко законно а кой въобще без законно но ще се краде - опита набран последните 32 години показва това .
  • 11 Г образен соросоид

    3 12 Отговор

    До коментар #8 от "един":

    Ей чучело , ти да не си летаргичен сън . Твоята крипто и газова мафия са по малки измамници така ли ? Както много пъти съм го казвал ще го кажа и сега ,ГЕРБ и ПП са 2 страни на една и съща монета . Дали разбра , едва ли !

    Коментиран от #14

  • 12 Красимир Петров

    7 2 Отговор
    ГЕРБ-ДПС-БСП ще се кралицата след тези избори.Слагачите от Български възход няма да са в следващото Народно събрание.
  • 13 рада дълбоката

    5 10 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    Обяснявам , защо Пп трябва да са в затвотра. Защото няма значение че едните пипали от магистралите и Капитан Андреево а другите директно от газта ( там кацата с меда е по дълбока ) или пък са на хранилката на крипто...... и в единия и в другия случай има кражби , вярно законни но КРАЖБИ байно . Разликата е твоите са по очочорени (по изучени) а не като селския бек Бойко който директно пълни шкафчетата без да се притеснява . Докато са такива законите , докато ни "пързалят по пистата" с твоята демокрация все ще е така и някъде тази демокрация може да върви но не и в държави като България , Украйна , Русия и пр .

    Коментиран от #16, #18

  • 14 един

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "Г образен соросоид":

    От защитници на ма@ията акъл не искам!Нека хората да видят кой ходи с охрана и да си вадят поуките!Защо Ахмед Доган ходи с охрана?Защо Делян Пеевски ходи с охрана?Защо Слави Трифонов ходи с охрана?Защо Румен Радев свали на Кирил Петков охраната,а на Бойко Борисов не?Нали Герб и ПП са двете страни на една и съща монета!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Истината

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "рада дълбоката":

    Демокрацията не е за всеки,тя е за свободните хора,за тези,които искат да има върховенство на закона,разделение на властите-съдебна ,изпълнителна и законодателна, свобода на словото и печата,свобода на човека да избира живота си,да има правила ,които да се спазват от всички и т.н.Демокрацията е измислена от древните гърци,произлиза от думата демос,което значи народ ,демокрацията е участие на народа в управлението на държавата и до днес е световна система на управление..Който разбрал,разбрал.
  • 17 АнтиМафия!

    6 1 Отговор
    Не мога да разбера как има хора да харесват тази коалиция ГЕРБ - ДПС - БСП. Та те години наред казваха,че са смъртни врагове и бяха опозиция. ПП , ДБ , ИТН и Възраждане ви казваха,че те са статуквото и мафията и въпреки,че се правят на опоненти реално крадат заедно и накрая излизат прави, като сега даже не го крият и има хора, които биха гласували за тях, казвайки,че са бъдещето. Вие ненормални ли сте или купени!? Защото друго обяснение няма!
  • 18 Истината

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "рада дълбоката":

    Забравих да питам ,обаче факти,какво откраднаха ПП за 7 месеца, че трябва да са в затвора, защото кражбите на Герб от 12 години са хиляди и са доказани, но си имат прикриватура начело с каскета гешев.
  • 19 Ти да видиш

    2 2 Отговор
    А ти, Христанов, далаверке измамническа, като какъв изразяваш държавния интерес?
  • 20 Алооо

    2 1 Отговор
    Ами така ще е, щом Радев стана ортак на Тиквата за няколко пачки и няколко кюлчета....
  • 21 Гандалф

    2 0 Отговор
    Къде е заровено кучето..дали Евролаб наистина ощетява държавата..или е поредната апетита хапка, която някои се опитва да прилага..