Отидете към основна версия

3 525 21

Скандалът в Народния театър изяде главата на проф. Велислав Минеков

  • минеков-
  • дпс-
  • народен театър

Той стана единственият сменен министър, след като беше и единственият, който предизвика остро противопоставяне срещу ДПС неговата дългогодишна говорителка Кръстева

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скандалът в Народния театър очевидно изяде главата на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков. Той си позволи да застане на страната на Александър Морфов и част от състава на театъра и се обяви срещу решението на директора да не отстрани Велислава Кръстева, дългогодишен говорител на ДПС, бивш депутат и член на Комисията по култура и медии и бивш зам.-министър на културата.

Последната размяна на реплики между Минеков и Кръстева бе по повод негово изявление, че Народния театър работи с фирма на дъщерята на Кръстева. Само преди дни в предаването на bTV "120 минути" професорът призна:

"Ситуацията в Народния театър започва да придобива значение на политически натиск. Включително и към мен".

„Има много нови назначения. Интересни са назначения, които са по някакъв начин свързани с партията на самият Василев. Тези дни излезе в няколко сайта информация за неговата партия - алтернативна лява партия, която беше поведена от Красимир Янков? Много страни партийни назначения се получават. Че има в театъра и да ви кажа честно, аз усещам някакъв политически натиск. Вероятно и в театъра, но вече го усещам, че след като всичко това се случва по този начин, този политически натиск е и към мен“, каза той.

С решението си да освободи Минеков президентът Радев показа на всички, че не желае конфликти и противопоставяния, включително с ДПС. Нещо съвсем различно от първия служебен кабинет на Стефан Янев, когато разкритията за управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов бяха очевидно желани. Явно сега подобно несъгласувано поведение на служебен министър е раздразнило Румен Радев.

Междувременно, от ГЕРБ също изразиха задоволството си от смяната на Минеков. Така се оформя и бъдещата коалиция за управление на страната- партиите, свързани с Радев, които ще успеят да влязат в следващия парламент, ДПС и ГЕРБ.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.

Свързани новини