Отидете към основна версия

1 871 14

Манол Пейков: Когато институциите не работят, държавността се разпада. И започва да действа законът на джунглата

  • манол пейков-
  • институции-
  • разпад-
  • държавност-
  • закон на джунглата

Единственият начин да не стигнем до пълна разруха и гражданска война, е да си върнем изконния смисъл на понятието "държава" – вид социален договор, при който човек жертва някои свои права, за да се чувства защитен, обгрижен, смислен. И да живее по-добре, коментира издателят 

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пловдивският издател Манол Пейков направи на страницата си във Фейсбук коментар по повод убийството на психолога Иван Владимиров- Нав. Пейков е и организаторът на кампания в помощ на Украйна. Ето какво написа той в социалната мрежа:

"Аз имам съсед, който според мен има ментално отклонение. Аз нямам уредба вкъщи, нямам телевизор, нищо не правя вкъщи, освен че работя на компютъра и между два и четири чат-пат се движа на компютърния стол.
Той ми залива вратата с машинно масло, хвърля ми яйца по прозореца, защото аз съм му вдигал шум и не можел да спи. Аз мога да се закълна във всичко свято, че съм най-тихият човек на света и по-тих от това няма как да бъда.
Ходих много пъти в полицията, казват, че нищо не може да се направи. А това е бивш полицай, който най-вероятно има и оръжие. И аз също не знам дали утре няма да съм поредният такъв случай на застрелян, просто защото на него му е превъртяло."
Това казва Иван Владимиров Нав в интервю за bTV преди два месеца.
Днес/вчера-бел.ред./ беше застрелян. В главата. От същия този съсед.
* * *
Когато институциите не работят, държавността се разпада. И започва да действа законът на джунглата – правото на по-силния, на по-кресливия, по-бруталния, по-безмилостния, по-добре въоръжения.
Единственият начин да не стигнем до пълна разруха и гражданска война, е да си върнем изконния смисъл на понятието "държава" – вид социален договор, при който човек жертва някои свои права, за да се чувства защитен, обгрижен, смислен. И да живее по-добре.
В общност от себеподобни.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 38 гласа.

Свързани новини