Last news in Fakti

10 Февруари, 2023 10:39 1 851 14

Манол Пейков: Когато институциите не работят, държавността се разпада. И започва да действа законът на джунглата

  • манол пейков-
  • институции-
  • разпад-
  • държавност-
  • закон на джунглата

Единственият начин да не стигнем до пълна разруха и гражданска война, е да си върнем изконния смисъл на понятието "държава" – вид социален договор, при който човек жертва някои свои права, за да се чувства защитен, обгрижен, смислен. И да живее по-добре, коментира издателят 

Манол Пейков: Когато институциите не работят, държавността се разпада. И започва да действа законът на джунглата - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пловдивският издател Манол Пейков направи на страницата си във Фейсбук коментар по повод убийството на психолога Иван Владимиров- Нав. Пейков е и организаторът на кампания в помощ на Украйна. Ето какво написа той в социалната мрежа:

"Аз имам съсед, който според мен има ментално отклонение. Аз нямам уредба вкъщи, нямам телевизор, нищо не правя вкъщи, освен че работя на компютъра и между два и четири чат-пат се движа на компютърния стол.
Той ми залива вратата с машинно масло, хвърля ми яйца по прозореца, защото аз съм му вдигал шум и не можел да спи. Аз мога да се закълна във всичко свято, че съм най-тихият човек на света и по-тих от това няма как да бъда.
Ходих много пъти в полицията, казват, че нищо не може да се направи. А това е бивш полицай, който най-вероятно има и оръжие. И аз също не знам дали утре няма да съм поредният такъв случай на застрелян, просто защото на него му е превъртяло."
Това казва Иван Владимиров Нав в интервю за bTV преди два месеца.
Днес/вчера-бел.ред./ беше застрелян. В главата. От същия този съсед.
* * *
Когато институциите не работят, държавността се разпада. И започва да действа законът на джунглата – правото на по-силния, на по-кресливия, по-бруталния, по-безмилостния, по-добре въоръжения.
Единственият начин да не стигнем до пълна разруха и гражданска война, е да си върнем изконния смисъл на понятието "държава" – вид социален договор, при който човек жертва някои свои права, за да се чувства защитен, обгрижен, смислен. И да живее по-добре.
В общност от себеподобни.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    22 3 Отговор
    Най-голямата институция НС не работи!
  • 2 хъхъ

    27 9 Отговор
    Манолчо си прави предизборна кампания за кмет на Пловдив. Да не се окаже че тия големи средства, които събира в помощ на Украйна и Турция, са като онези десетки дарения от по 20 хил. лева от Нексо към Демократична България....

    Коментиран от #7

  • 3 Адам Хилтън

    23 6 Отговор
    Какво се правят на гръмнати? Нали точно те - нео-либералите пропагандираха че държавата и нейните институции трябвало да се "смалят", щото само точели пари. Пък те "предприемачите" щели да направят всичко частно, и тогава всичко магически щяло да се оправи? Сетиха се че без защитата на държавата, няма кой да пази богатите от бедните, и сега искат да я използват да установят своя плутократична диктатура, с оправданието "пазим ви."
  • 4 Слава на Евроатлантическа България

    24 8 Отговор
    Когато институциите не работят, държавността се разпада. И започва да действа законът на джунглата - либералната демокрация

    Коментиран от #14

  • 5 Българин

    15 9 Отговор
    ТОВА ДОНЕСЕ НА БЪЛГАРИЯ ВИСОКО ВДИГНАТИЯ ЮМРУК НА РАДЕВ
    ОГРОМНА ИНФЛАЦИЯ БЕЗБОЖНО СКЪПИ ХРАНИ ОБЕДНЯВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ
    В МОМЕНТА ИМАМЕ НАЙ СКЪПИТЕ ЯЙЦА В ЦЕЛИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    А БЪЛГАРИТЕ КРОТКО И ТИХИЧКО СИ ПАСАТ ТРЕВИЧКА
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 без имена

    14 1 Отговор
    Бог да прости починалия. но и тоя го видяхме да се бие ....самоуправство и от манолчо.
  • 9 Ха-ха

    15 0 Отговор
    Майн ти Маноле. На този хал сме точно, защото жертвахме много от дсвободите си.
    Колкото до разсъжденията ти, те са типично робски-овчи. Колкото повече свободи жертваш, толкова повече затъваш.
    Винаги в такива ситуации се намира някой посе да предложи още повече и повече заробване на хората под предлог сигурност.
  • 10 жълтпаветниябклук

    14 1 Отговор
    трупа активи за сметка на човешките трагедии
  • 11 ИНЖ

    1 0 Отговор
    Институциите не работят, ама за нас - "простосмъртните данъкоплатци". Защо тогава ни вземат данъци!? Щом като институциите работят за една "тънка прослойка" - те да им плащат заплатите!!!
  • 12 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    Всичко това е вярно,трагедията е пълна и повсеместна,не ми хареса само че го хвалят за съпричастността му към Украйна,все едно да хвалят доказани нацисти и серийни са-дис-ти.О т дълги години нямаме полиция,мвр с неговите управления е само регистратор на престъпления и помощник на някои чокои и думбази,когато се развилнеят и нагазят някой редови гражданин.Та ,в този смисъл,мвр трябва да се разформирова и да се основе наново с нови лица ,правилници,ред и дисциплина.
  • 13 Манол лъжеца

    4 2 Отговор
    Движението на компютърния стол при такова тегло създава шум от търкането и скърцането по пода. Вероятно съседът е прав.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.