Отидете към основна версия

4 580 270

Как един мъж с чук успя да задвижи преместването на окупаторския паметник

  • паметник на съветската армия-
  • моча-
  • софия-
  • русия-
  • украйна-
  • българия-
  • война-
  • ссср-
  • окупаторски паметник-
  • окупатори-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • светлозар раянов-
  • трайчо трайков

Мнозина искат монументът да изчезне от Княжеската градина и да бъде преместен в музей

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След десетилетия дебати и акции с протестни рисунки и графити по Паметника на Съветската армия в София, акцията на един човек и няколко удара с чук изглежда може да доведат до окончателно решение монументът да бъде преместен от центъра на София. Дали този път ще се случи?, пише "Свободна Европа" (бел. ред. заглавието е на ФАКТИ).

Паметникът на Съветската армия в центъра на София (ПСА) от години служи като платно, върху което с различни цветове, форми, думи и образи граждани отправят послания срещу окупаторските действия на СССР в България, наследството на комунистическия режим и действията на режима в Русия до днес. Мнозина искат монументът да изчезне от Княжеската градина и да бъде преместен в музей на социалистическото изкуство. Дебатите по темата се ожесточават периодично. В края на февруари един гражданин избра да използва чук вместо боя и четка. Става дума за 61-годишния учен Светлозар Раянов, който счупи паметната плоча с надписа на монумента, посветен на "съветската армия освободителка". След акцията му за първи път сякаш се вижда шанс въпросът с преместването на монумента да бъде придвижен.

"Първият ефект, на който се надявах, за радост вече е налице. Принудих управляващите и политическите партии, властите в тази държава да заемат становище по този въпрос", каза Раянов пред Свободна Европа. Изненадващото по негови думи е реакцията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който "този път застана ясно и категорично за премахването на паметника". До този момент Борисов и партията му пазеха монумента - най-вече с бездействие, и не заемаха позиция. В последните над 15 години София се управлява от ГЕРБ.

Освен политическа реакция на думи, близо две седмици по-късно вече има реални действия от страна на Столичната община. Във вторник комисията по образованието и културата към Столичния общински съвет реши монументът да бъде преместен. Докладът за това е внесен от "Демократична България" още през 2020 г. Мнозинството в местната власт в продължение на три години отказваше да го придвижи към обсъждане и гласуване. За да се осъществи преместването на ПСА обаче, не е достатъчно да има политическо мнозинство на ниво местна власт. Свободна Европа се свърза с представители на общината, които да кажат какво следва от промяната в позицията на ГЕРБ и кога може да бъде преместен паметникът.

Какви са пречките

Основната пречка пред преместването на ПСА, която обикновено се посочва като аргумент то да не се случи, включително и от ГЕРБ, е собствеността на обекта. Земята, на която се намира паметникът, е общинска, а самият той е държавна собственост. Кметът на район "Средец", на територията на който се намира ПСА - Трайчо Трайков, припомня, че след решението на Столичния общинския съвет (СОС) от 1993 г. паметникът да бъде преместен следва поредица от съдебни процедури, при които е взето решение, че СОС няма право да възложи преместването на кмета на София, както е записано във въпросното решение, тъй като паметникът е държавна собственост.

"Това, разбира се, не би било проблем за което и да е правителство да го направи", казва още Трайков. Двете държавни институции, които имат отношение към паметника, са Министерството на културата (МК) и Областната администрация на София. Общинската съветничка Марта Георгиева от "Демократична България" каза пред Свободна Европа, че в СОС е постъпило становище на МК от 2022 г., което гласи, че министерството не разполага с акт за държавна собственост и представени права на управление.

"Министерството не е в правото си да дава съгласие на собственик за извършване на дейности, свързани с гореописания обект", пише още в цитирания от Георгиева документ. Свободна Европа изпрати запитване до министерството, за да потвърди информацията, но не получи отговор. Георгиева цитира и писмо от областния управител Митко Михайлов от 2021 г. до Столичната община, в което по думите ѝ пише, че "може да се счита, че паметникът е собственост на Столична община, тъй като е трайно прикрепен към столична общинска собственост, каквато е земята отдолу". Свободна Европа изпрати запитване и към г-н Михайлов за собствеността, но също не получи отговор.

Какви са начините

По думите на Трайчо Трайков една от възможните процедури, с които може да се извърши преместване на паметника, е първо да се прехвърли собствеността му от държавата на общината. В тази връзка в четвъртък той е изпратил на областния управител "искане за деактуване на това пропагандно съоръжение като собственост на държавата и актуването му като общинско". Районният кмет добави, че администрацията му е направила "доста обстойно проучване" в рамките на няколко месеца, за да намери законов аргумент за прехвърлянето на собствеността. Намира го в Закона за общинската собственост (ЗОС), където е описано кои обекти и при какви условия да се прехвърлят от държавата на общините след края на социализма. Законът предвижда да преминат към общините "обектите, изградени с държавни средства, предоставени на бившите народни съвети, или с доброволен труд и средства на населението".

Проверката на районния кмет установява, че ПСА е изграден със средства на населението. "Изпратили сме постановлението на Министерския съвет по доклад на Георги Димитров (генерален секретар на Централния комитет на БКП и министър-председател до 1949 г.)… включително описание на документите, установяващи събирането на средства от населението, които показват, че с такива средства е построен", каза още Трайков. "По този начин областният управител има законово основание не да взема някакво решение, а просто да приложи закона. Защото би могло това съоръжение да бъде прехвърлено на общината и с решение на Министерския съвет (МС)... Това изисква някаква воля от страна на МС", добави той.

Според Трайков, ако областният управител вземе това решение, прехвърлянето може да стане "много бързо" и това да отпуши процедурата за преместването на паметника. Областният управител е част от изпълнителната власт и се назначава със заповед на Министерския съвет. Той няма мандат и може да бъде сменян по всяко време. Митко Михайлов заемаше поста от май 2021 г. до януари 2022 г. и по-късно през август беше назначен отново от служебния кабинет на президента Румен Радев. В случай че общината придобие собствеността върху монумента, СОС ще може да вземе самостоятелно решение за преместването му, без да е необходимо такова от държавата.

Какви са мотивите

Историческите причини граждани и политици да искат премахването на паметника от 1993 г. насам са свързани основно с това, че той е построен с пропагандни цели от комунистическия режим през 1954 г., десет години след нахлуването на Червената армия по време на Втората световна война, когато СССР обявява война на България, и последвалия деветосептемврийски преврат.

"Комунистическият режим е дошъл само и единствено с помощта на Съветската армия. И е наложен в България с много кръв", казва Светлозар Раянов. Също така преди две години Трайков съобщи, че паметникът се нуждае от ремонт и застрашава безопасността на хората, които минават около него. "Смятам, че от всяка гледна точка е добре отговорността да е на общината", каза той пред Свободна Европа преди дни.

"Първо държавата не успява да го поддържа в състояние, което да не е опасно за хората, второ в обществен аспект това е възпалена точка, която постоянно създава напрежение по всякакъв повод". Трайков е избран за кмет от "Демократична България" (ДБ), която през 2020 г. внесе проект за решение, с което да се възложи на кмета на Столичната община да поиска от държавата да премести монумента.

През 2022 г. нахлуването на Русия в Украйна отново събуди 30-годишния спор за мястото на паметника. От началото на руската пълномащабна война в Украйна на 24 февруари се навърши една година и едва след акцията на Светлозар Раянов на този ден управляващата партия в София и нейният лидер заявиха позиция по темата. С аргумент, че сега "ситуацията е различна" - по думите на Бойко Борисов. ГЕРБ не за пръв път декларира на думи подкрепа за преместването на ПСА. Досега обаче никога не е демонстрирала тази позиция в гласувания. През март 2022 г. общинските съветници от партията, които са мнозинство в СОС, отхвърлиха предложението съветът да разгледа доклада от 2020 г. по темата за преместването на ПСА с обяснението, че не е спазена процедура.

Автор: Диляна Теохарова

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 86 гласа.

Свързани новини