Last news in Fakti

14 Март, 2023 08:28 5 939 71

Във Виена наричат монумента на Червената армия "паметник на незнайния мародер"

  • паметник на съветската армия-
  • ссср-
  • виена-
  • паметник-
  • австрия-
  • русия-
  • война-
  • мародер-
  • червената армия

Периодично паметникът става обект на вандалски актове

Във Виена наричат монумента на Червената армия "паметник на незнайния мародер" - 1
Снимка: Shutterstock

На мнозина е известно, че на централен площад в австрийската столица се издига "Паметникът на героите на Червената армия", но вероятно са малко онези, са запознати с фактите около създаването и историята на монумента, построен в памет на загиналите в битката за Виена близо 17 000 войници на Червената армия. Например, че той е първият строеж във Втората австрийска република. "Това е в идеологически и в интерпретационен смисъл много разнопосочна структура", пише в публикацията си "Руснаците във Виена" журналистът Ерих Клайн, познавач на историята от онези години. Този паметник въплъщава победата над и освобождението от националсоциализма, от друга страна обаче отразява и обладаните от страх спомени от времето на окупацията, се казва в пространен материал на списание, печатен орган на Виенския музей, пише БТА.

Още преди да завземе Виена, Червената армия планира да изгради паметник. За място е избран площадът "Шварценберг" , 450-метров площад, на който стои паметникът на фелдмаршал Шварценберг, водил заедно с руския цар успешна битка срещу Наполеон, което създава връзка с руската военна история. В дъното на площада, който от 1946 до 1956 е преименуван на "Сталин", е бароковата сграда на двореца "Шварценберг" - красив фон на руския паметник.

През май 1945 година започват строителните работи под ръководството на военния инженер М. Шенфелд, архитекта С. Г. Яковлев и скулптора М. А. Интисарян. Още в окопите Интисарян моделира скулптурите, но поради липса на глина, използва за статуята на войника шише, хляб и сланина, се казва в историческия материал. Петнадесеттонната фигура с височина 12 метра е излята във Виена от бронз, складиран в леярната за поръчки на Вермахта. В рекордно темпо, за малко повече от три месеца паметникът е построен от австрийски работници и военнопленници. Като престижен обект той е трябвало да демонстрира съветската организация и способност още преди съюзническите войски да влязат в града, да впечатли и съюзници, и победени, коментира статията.

В сравнение с по-късните съветски паметници виенският "социалистическо-реалистичен куриоз", както го нарича Ерих Клайн, е доста скромен, такова е мнението на архитектурния теоретик Ян Табор, според когото паметникът е уникален "по своята фина интелектуална концепция". Руският войник е свалил оръжие и щит, така че паметникът на победата може да се тълкува и като паметник на мира, но преди всичко се разбира като паметник на освобождението, свързан с подразбиращата се като освободителка, а не като завоевателка Червена армия. Но точно обратното записва в своя дневник през юни 1945 година дипломатът Йозеф Шьонер: "Населението вече го нарича с насмешка "паметник на незнайния мародер". Известни са и други подигравателни определения като "грахов паметник" или "грахов принц", тъй като през май 1945 година по нареждане на Сталин пристигат тонове грах - помощ за гладуващото население. Но най-често хората го наричат "паметник на руснаците", въпреки че Червената армия е съставена от войници от всички нации на Съветския съюз.

След разпадането на Съветския съюз в Австрия се появяват отделни дискусии за премахване на този "сталинистки паметник", но те бързо заглъхват. Причината затова е, Австрия е задължена да пази и поддържа този и други подобни паметници по силата на параграф от Държавния договор, с който през май 1955 година се обявява нейната независимост.

Австрийската страна изпълнява това свое задължение и тъй като периодично паметникът е обект на вандалски актове, са поставени наблюдателни камери, които да предотвратяват подобни постъпки. Въпреки това паметникът нееднократно е заливан с черна или червена боя. След нападението на Русия над Украйна стената на двореца Шварценберг, намираща се непосредствено зад монумента, беше боядисана в цветовете на украинското знаме по лична инициатива на собственика на двореца Йоханес Шварценберг и понеже тя не е част от паметника, а от двореца, остана непокътната.

Автор: ЦВЕТАНА ДЕЛИБАЛТОВА


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен на сидеров

    64 26 Отговор
    добрите австрийци да си припомнят , какви са ги вършили дядовците им на изток.....

    Коментиран от #9

  • 2 Това е идея

    67 27 Отговор
    И тук трябва заради вандалски актове да се поставят наблюдателни камери.. и затвор една година за нарушителите вандали

    Коментиран от #4, #21, #41

  • 3 Невярващ

    40 50 Отговор
    "За място е избран площадът "Шварценберг" , 450-метров площад, на който стои паметникът на фелдмаршал Шварценберг, водил заедно с руския цар успешна битка срещу Наполеон" Това не може да е вярно. Аз знам от русофилите в България, че рашките сами са победили Наполеон и Хитлер.

    Коментиран от #20, #49, #58

  • 4 Ф. Дзержински

    27 19 Отговор

    До коментар #2 от "Това е идея":

    Снайперисти на Наблюдателен пункт трябват. Пригожин ще помогне човекът.

    Коментиран от #5

  • 5 Ейбрахам Линкълн

    40 11 Отговор

    До коментар #4 от "Ф. Дзержински":

    Що не, гей парада как го охраняват, все едно златни кокошки се разхождат..

    Коментиран от #6, #11

  • 6 Даааааааа

    16 12 Отговор

    До коментар #5 от "Ейбрахам Линкълн":

    Охраняват го от такива като вас!!
  • 7 Сух

    22 21 Отговор
    Нормално е нацистите да го наричат така..
  • 8 Иван Вазов

    23 18 Отговор
    "...стената на двореца Шварценберг, намираща се непосредствено зад монумента, беше боядисана в цветовете на украинското знаме по лична инициатива на собственика на двореца Йоханес Шварценберг и понеже тя не е част от паметника...."
    =====================
    Много правилно и логично. Мястото на украинското знаме е до съветския паметник, защото без СССР нямаше да има Украйна.
    Поне не в тези граници.

    Коментиран от #14

  • 9 Художникът

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "фен на сидеров":

    С мустачките нали е австриец...
  • 10 Гъдю Коча

    13 6 Отговор
    . "Известни са и други подигравателни определения като "грахов паметник" или "грахов принц", тъй като през май 1945 година по нареждане на Сталин пристигат тонове грах - помощ за гладуващото население."................

    Коментиран от #19

  • 11 Феликс Дзерджински

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "Ейбрахам Линкълн":

    Какво против имаш охраната?

    Коментиран от #32

  • 12 Мнение

    25 23 Отговор
    В паметникът на Червената армия във Виена, "руският войник е Свалил оръжие и щит, така че паметникът на победата може да се тълкува и като паметник на мира", докато в София руският войник Размахва автомата си, което се тълкува като Заплаха!!!
  • 13 НО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ГО РУШИ

    24 20 Отговор
    нито да го мести

    Коментиран от #17

  • 14 Добре запознат

    26 23 Отговор

    До коментар #8 от "Иван Вазов":

    Със ссср ,Русия или без ссср, Русия, Украйна я има и ЩЕ Я ИМА!!
  • 15 дядото

    26 21 Отговор
    там е така,но при нас -съвсем друго.както са тръгнали нашите евро подлоги,идва време да поискат да се премахне и паметника на шипка,и при плевен и т.н.не са сетили да започнат да изхвърлят иконите в църквите ни,подарени от русия,да започнат аутодафе на руската литература и култура.като ги слушам и гледам се обхваща срам,

    Коментиран от #28, #64

  • 16 българин

    26 18 Отговор
    Автор на статията -ст.пр. Цветана Делибалтова-Толева, преподавател по английски език в център по приложна лингвистика в Архитектурния университет в София.
    Публикувала тази статия в доста български издания.
    Явно недолюбва Русия и я е яд, че във Виена все още се издига паметник на съветската армия от времето на ВСВ.

    Коментиран от #68

  • 17 Мнение

    25 14 Отговор

    До коментар #13 от "НО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ГО РУШИ":

    Австрия не е била окупирана страна от ссср, нито е била в соцлагера им, затова са по-толерантни, докато у нас има една болка от 45-те години тоталитарен режим, който ни беше наложен от ссср!
  • 18 Асоциация

    17 14 Отговор
    Фигурата на руският войник в София размахва там високо над главите ни своя автомат, за да напомни кой е над България със своето оръжие!!!
  • 19 Мъжа на урсула

    20 18 Отговор

    До коментар #10 от "Гъдю Коча":

    Нападнахте Сталин, победи ви.
    Гладувахте от собствената си алчност да налапате Русия - човека ви прати грах да не гладувате и пак недоволни
    Това прословуто западно лицемерие, неблагодарност и измамно чувство за превъзходство. То пак ще ви изяде главата ма тоя път грах може и да няма...

    Коментиран от #31, #33, #36

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Антикомунист

    15 14 Отговор

    До коментар #2 от "Това е идея":

    Тъкмо обратното на хората,които трошат тези мегаломански диктаторскии бетони трябва да се дават орден за граждански заслуги
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Протест

    14 4 Отговор
    На руския паметник на Шварценбергплац във Виена е поставено ясно изявление. Стената към двореца Шварценберг е боядисана в украинските национални цветове покрай „Паметника на героите на Червената армия“ и представлява синьо-жълта протестна нота срещу руската война в Украйна.
  • 24 Механик

    22 17 Отговор
    Ама в Австрия, ако идеш с чука и удариш по паметника, ще си полежиш добре в затвора, а и таква глоба ще сти изтръскат, че няма да си стъпиш на краката никога. А тук на оня лумпен, даже и ефирно време му дадоха.

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Напротив

    15 2 Отговор

    До коментар #24 от "Механик":

    В Австрия паметникът също е бил обект на посегателства, заливан е с черна и с червена боя, докато сложат камери за наблюдение.
  • 27 Смех 😆🤡🤣

    8 11 Отговор
    А ма купуват руска газ
  • 28 стоян

    17 8 Отговор

    До коментар #15 от "дядото":

    До 15 ком - другар там в Австрия е друго казваш - да друго е защото има убити 17000 съветски войници а в България има само 24 умряли от пиене на метилов спирт и нито един убит в битка
  • 29 Стоева

    1 5 Отговор
    дебилатова
  • 30 Да ама не

    14 5 Отговор
    Ооо, не си мислете, че и в Австрия не вървят дискусии около паметника на Червената армия. Откакто Путин започна война в Украйна и там лежи "сянка" върху паметника. В социалните мрежи потребителите питат защо паметника не се събаря.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ейбрахам Линкълн

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Феликс Дзерджински":

    Коя охрана, на паметника или на гей парада?
  • 33 фифи

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Мъжа на урсула":

    без грах, само прах
  • 34 Ето затова

    12 3 Отговор
    И в Австрия се разгаря дискусията около паметника и причината е в Балтийските държави Литва, Латвия и Естония, които "десъветизират" своите страни и събарят паметниците от съветската епоха.
  • 35 Е па да я

    10 6 Отговор
    Бяха оставили Виена на Хитлер
    Сега щеше да е един прекрасен и чист град от третия райх или…..
    И колко австрийци са загинали за освобождението на Виена май николко….
  • 36 Българин

    12 6 Отговор

    До коментар #19 от "Мъжа на урсула":

    Ми ,че много ги разбираш нещата бре.Забравяш ли ,че Сталин си раздели Полша с Хитлер разстреля армията в Катин,обяви война на Финландия и я окупира.И тук наложи ком.режим който изби и интернира всички по умни от тях.И за това на останалото простолюдие му беше хубаво да го управлява Правешкия необразован простопед.И за това още ще си плащаме за комунизъма.
  • 37 Историк

    10 7 Отговор
    Рано или късно западноевропейците ще разберат, че и при тях тези паметници са напавени СПЕЦИФИЧНО с целта да се поддържа историческата лъжа, че СССР е бил жертва, а не агресор. Десетилетия им държа влага внушаваната вина, защото Хитлер е австриец, но Сталин е дори по-голям убиец, и то не само във войната ами далеч извън нея Неслучайно едно то условията за изтеглянето на съветските войски от Австрия е било запазването на тези паметници - ултиматовно важно е да поддържат маската, зад която да ПРОДЪЛЖАВАТ да извършват същите престъпления.
  • 38 Само едно изречение характеризира всичко

    12 5 Отговор
    ......"Австрия е задължена да пази и поддържа този и други подобни паметници по силата на параграф от Държавния договор, с който през май 1955 година се обявява нейната независимост."...Дотук с "признателното" местно население и с "паметта и културата"
  • 39 Ихбин Айнберлинер

    13 5 Отговор
    В Берлин на паметника на съветската армия му казват "Паметник на незнайния изнасилвач". Историческа препратка на това какво са вършили "осовободителите" в Берлин.

    Коментиран от #42

  • 40 хахаха

    8 7 Отговор
    Каквото и да разрушиме каквото и да направиме няма как да си избягаме от историята хубава или лоша тя е наша и трябва да я помним и да направиме така че да е по добре, с паметник или без него все сме си същите и все си е същата история хахахаха пак ще сме най бедните и пак хората ще бягат от БГ вместо да изтриеме оная сган 240 човека ние си плямпаме за някакви паметници евала хахахахаха

    Коментиран от #43, #44

  • 41 Не Братчед

    12 8 Отговор

    До коментар #2 от "Това е идея":

    Добра идея е всички русофили и тези които искат да има подобна нелепост и в София(МОЧА) да дават денонощни наряди,да копаят и плевят по списък градинката около него,да лъскат и търкат камъка,като така се стремят да изтъркат и собствената си родова памет!
  • 42 Затова

    13 7 Отговор

    До коментар #39 от "Ихбин Айнберлинер":

    Защото "освобождаването" от Червената армия е съпътствоно с множество изнасилвания и убийства, за които нищо не се споменава в историята, те просто са премълчявани и остава единствено фалшивата възхвала!
  • 43 Историк

    11 6 Отговор

    До коментар #40 от "хахаха":

    "Каквото и да разрушиме каквото и да направиме няма как да си избягаме от историята хубава или лоша тя е наша и трябва да я помним " Ами, щом е така да направим един паметник и на Баязид Светкавицата, понеже кланетата и те а били "част от историята ни" , а? Може да го турнем на 50 метров постамент срещу Руското посолство, за историческа свързаност.

    Коментиран от #46

  • 44 Спорно минало

    10 6 Отговор

    До коментар #40 от "хахаха":

    Да ама реалната история не е само освобождението, има и критично минало на Грабежи, Изнасилвания и Убийства от настъпващата Червена армия, но за това се Премълчава!!! Освен това зад освобождението стои един брутален и жесток диктатор - Сталин!
  • 45 Ганьо

    13 7 Отговор
    Тези паметници са построени за да напомнят на хората които ги гледат , че ако много се репчат на поставената местна власт, ще има кой да ги смачка и да ги стъпче. Тази власт в България е васална на Съветския съюз по онова време. Тези паметници всички трябва да се изринат защото са символ на потисничество. А на обикновените войниците който са загинали , трябва да се поставят скромни паметници от уважение , а не такива помпозни.
  • 46 Истината

    13 7 Отговор

    До коментар #43 от "Историк":

    Паметниците са да ни напомнят хубави неща от историята ни, с които да се гордеем и да ни вдъхновявят и обединяват! Никой не иска да помни зверства или окупация над своя народ!

    Коментиран от #47

  • 47 Историк

    8 11 Отговор

    До коментар #46 от "Истината":

    И аз така мисля, и затова всички съветски паметници трябва да бъдат премахнати от публичните пространства на градовете и селата ни.
  • 48 Да си зададем въпроса

    8 6 Отговор
    КОЙ има нужда от тези паметници?
  • 49 Ако англо-американците

    10 7 Отговор

    До коментар #3 от "Невярващ":

    не воюваха срещу Хитлер, СССР нямаше да спечели войната. Победиха Италия, Япония, воюваха с Германия в Африка, надводния и подводен флот на Вермахта в Атлантика, Тихоокеанския японски флот, помагаха с конвои СССР и накрая - Втори фронт. Така, че СССР е победил половин Германия с англоамериканска помощ.
  • 50 Хап

    8 8 Отговор
    Червената армия възприема себе си като освободителка, а не завоевателка. Но във Виена го наричат "Паметникът на незнайния Грабител"!!!
  • 51 Мнение

    8 6 Отговор
    Реалното усещане на насилствени атаки към "освободеното" население не дава усещането за освободени, а окопирани пред лицето на грабежи, изнасилвания и отвличатия. Тези руски паметници са символ на криминалната история.

    Коментиран от #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Сталин

    2 5 Отговор
    Австрия беше пожалена като съюзник на хитлеристка Германия от идеологически съображения и финансови такива трябва да имат и мой паметник.Скоро.
  • 55 Коментар

    4 4 Отговор
    Чрез спам към прогрес и докато не стане вашето,а?Да може да си приберете подкупа от чужденците за махането на паметниците и заличаването на историята ни...Центаджии!
    Толкова години си стояха паметниците,а сега сте се сетили.Май искате да връщате нацизма с все лагерите.Напоследък и подозрително демократите изчезнаха като говорят за някакви либерали,които адски много приличат на фашисти и не се съобразяват с общественото мнение.

    Коментиран от #56

  • 56 Въпрос?

    6 0 Отговор

    До коментар #55 от "Коментар":

    Коя история, фалшифицираната или тази, която е цялата истина?
  • 57 Красимир

    4 5 Отговор
    Също може да прочетете, къде щеше да е Австрия без Съветската армия. Плановете на САЩ, Великобритания и Франция за следвоенна Австрия не са включвали земите, на които днес е републиката. Да не забравяме ,че Австрия си е нацистка страна и все още е. Живея във Виена,познавам австрийското мислене.
  • 58 Ами като се има....

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "Невярващ":

    ....предвид, че както винаги се включват почти символично в края на войната , когато вече всичко е решена, то Русия на практика е победила сама.
    Интересно ми е , сега като натрошат зъбите на НАТО в Украйна пас ли ще гру.хтите , че не са го направили сами.
    Както в 1941г., Русия воюва сама с целокупния западен фашизъм ...и ще го пречупи.

    Коментиран от #62

  • 59 Украинка

    1 5 Отговор
    Толкова им културата и възпитание,а може би на авторката, истината не се знае. В днешно време няма истина. Само Зеленски казва истина ха ха ха. Поне 1 % от 100.
  • 60 Човек от народа

    1 6 Отговор
    ФашагитеРеваншистиПоЗаповед наФащНадигат главички
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Ако англо-американците

    5 1 Отговор

    До коментар #58 от "Ами като се има....":

    не воюваха срещу Хитлер, СССР нямаше да спечели войната. Победиха Италия, Япония, воюваха с Германия в Африка, надводния и подводен флот на Вермахта в Атлантика, Тихоокеанския японски флот, помагаха с конвои СССР и накрая - Втори фронт. Така, че СССР е победил половин Германия с англоамериканска помощ.
  • 63 Антикомунист

    6 1 Отговор
    Няма да е грешка и ако го наричат: паметника на масовите изнасилвачи на деца и бременни. Толкова за морала на тази орда..
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 магучая, в днешни времена

    3 1 Отговор
    ползва "щрафниките" - полувъоръжени наказателни формирования. Тази тактика я видяхме. Да си представим какво е била тогава, и как са изглеждали. Дядо ми, ми е разправял, че кога минали през селото ни в Шуменско, щрафниките, дори били облечени в импровизирано облекло, наметки, чували приспособени за дрехи, и т.н. Навярно има фотографии някъде, историческа информация, кино ленти. Да се заеме някой склуптор, та да покаже и тая гледна точка, че тая ненормална мания за "освобождаване", отдавна е показала жестокото си лице, а човечеството си трае.........
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Рожко

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "българин":

    Потеклото на БКП другарите , сега се пребоядисва и се слагат да са удобни на задокеаните. Дъщерята на Д.Димов също се присламчи към тази клика. Как е завършила във Виена , ако на времето бащата не е БКП и то отявлен.
    Всички се притаяват към властта и да има кинти. Да не се сети някой за имотите и как са живели добре и преди и сега трябва да са в елита.
  • 69 Киро

    1 0 Отговор
    Това са пълни измислици и някакви нови нагнетявания на омраза . Това може да го измисли само някой сел .янин от БГ.
    Да блесне с някаква про100 тия.
  • 70 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Много е лесно и много смешно, разбира се, след 78 години, под сериозната пропаганда на Берлин и Брюксел, със застъпничеството на Големия Брат, да се дават оценки, да се изказват мнения и разсъждения "ан гро". Навярно не са останали живи австрийци, свидетели от онова време, помнещи "аншлуса", сънародникът си Адолф, и изгонването на фашистките войски от Виена.
    Сега, когато цяла Европа, "забравя" своята история и губи собствената си идентичност под упойващия аромат на зелените пари, колко му е да се разказват спомени, че и небивалици за "грозните и пияни" казаци.
    Разбрахме ,че всички несгоди идват от Русия . Дори доматите в градинката ми се развалят под лошото въздействие на Путин. Знам, всичките блага пристигат отвъд Голямата локва...........
    Сигурно ще дойде ден " да се хапем , където не се стигаме",......но ще бъде много късно !!!
    Така е за нас ...вече близо век и половина !!
  • 71 хахаха

    0 0 Отговор
    и как манипулира заглавието....наричали го през далечната 1946 година и то за кратко и най-вероятно недоутепаните фашаги...някак между другото минава инфото, че е наречен Грахов паметник, поради простичкия факт, че Сталин спасява Виена от глад....
Новини по държави: