Last news in Fakti

8 Март, 2023 23:00 3 330 114

Какво ще стане с Паметника на Съветската армия

  • паметник на съветската армия-
  • моча-
  • софия-
  • паметник-
  • русия-
  • украйна-
  • ссср-
  • герб-
  • бойко борисов

Ударите с чука, които разбиха плочата на паметника, станаха катализатор

Какво ще стане с Паметника на Съветската армия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Петър Чолаков:

Общинската комисия по образование и култура към Столичния общински съвет (СОС) реши да подкрепи предложението на „Демократична България“ (ДБ) за премахването на Паметника на Съветската армия от Княжеската градина в София. Това стана след като ГЕРБ-СДС внезапно взеха присърце доклада с предложението на ДБ за преместването, депозиран още през март 2020.

Борисов смени позицията си

В края на февруари 2023 лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви за премахването на монумента. Това стана след действията на 61-годишния преводач от немски език Светлозар Раянов. Ден преди първата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари, г-н Раянов счупи с чук плочата на паметника с надпис, гласящ: „На Съветската армия освободителка от признателния български народ”.

От руското посолство заклеймиха разбиването на монумента като „богохулна постъпка”. За много хора у нас обаче паметникът е възмутителен и гротескен портрет на убийците на бащите им, пропагандна карикатура на историята. Съобразно буквата на закона, действията на г-н Раянов, който сам се предаде на полицията, може би могат да бъдат окачествени като вандализъм. Факт е обаче, че неговият чук всъщност разби една двуглава, срамна лъжа.

Лъжата за "освобождението"

На първо място, Червената армия никога не е „освобождавала” България. Второ, срамно и ужасяващо сервилно е твърдението, че българският народ – особено в неговата цялост – някога е изпитвал „признателност” заради съветската окупация. Ударите с чука, разбили плочата на паметника, известен като МОЧА, са катализатор отново да се постави на дневен ред и да се задвижи въпросът за неговото преместване. В действителност, както обясни и г-н Раянов, тези удари са отговор на руските бомби, които се сипят върху Украйна; те са реакция на жлъчната руска пропаганда.

Бруталността на агресията на Кремъл срещу Киев подкопа основите на един от най-спорните паметници у нас. Тази бруталност разбуди призраци от най-мрачните страници в новата история на България. Що се отнася до ГЕРБ, те вероятно решиха да дадат ухо на инициативата за премахването на монумента, за да намигнат предизборно на антикомунистите у нас, които отдавна изразяват съмнения в демократичните темели на тази политическа формация.

Въпросът с евроатлантизма на ГЕРБ

Казусът бе добър повод за партията на Борисов и колегите му да потвърдят външнополитическата си ориентация. Това е наложително, след като американските санкции започнаха съвсем да припарват под краката им. След като финансовият министър на ГЕРБ Владислав Горанов попадна под ударите на „Магнитски”, г-н Борисов (по собствените му признания) на няколко път посети американското посолство у нас и изглежда се опитва всячески да убеди американската страна в своята лоялност към евроатлантическите ценности.

Така - близо 3 години след доклада на ДБ за Паметника за Съветската армия - в началото на март 2023 към него бе добавен нов проект за решение, внесен от ГЕРБ-СДС, който предложи скулптурните композиции да бъдат преместени в музея на социалистическото изкуство. Въпреки че решението на Комисията по образование и култура бе прието без гласове против (БСП напуснаха демонстративно, а ВМРО се въздържаха), то е само малка първа стъпка към премахването на монумента. Предстои докладът да бъде разгледан и от други общински комисии, след което евентуално ще бъде включен в дневния ред на СОС. Последната дума относно съдбата на паметника обаче е на държавата.

Само флирт?

След по-малко от месец предстоят поредните парламентарни избори, а наесен е не по-малко важният местен вот. Само времето ще покаже дали ГЕРБ-СДС последователно ще подкрепят премахването на Паметника на Съветската армия или само предизборно са употребили темата, за да пофлиртуват с десните сили. Няма да им е за първи път.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 На парчета

    37 68 Отговор
    Да стане на парчета, това трябва!

    Коментиран от #109

  • 3 Хохо секса

    33 58 Отговор
    Докато решат какво ще стане с МОЧА, аз ще продължа да се облекчавам на него....

    Коментиран от #5, #108

  • 4 ХАХАХА

    43 22 Отговор
    Каквото ще стане с паметника на бомбилите София и паметника на актьора президент ,въпреки че има на още един май президент адвокат. Ще си останат на място .
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сельо

    13 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Абе село, няма толкова ранни рейсове от селото ти! 🤣🤣🤣 и да се💣
  • 7 паметникът

    56 21 Отговор
    е държавна собственост и сос не може да си разпорежда с него!
  • 8 не е ясно

    34 7 Отговор
    боко дали ще спечели или ще загуби с този си ход!
  • 9 Град Симитли

    19 6 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Той е казанлъшки лингурин, от маалата, кво село?!
  • 10 Ха ха ха

    20 37 Отговор
    На чакъл, на какво друго да стане МОЧАта.....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Забелязъл

    65 22 Отговор
    Щом по времето когато е бил строен паметника на Съветската армия освободителка и 90/ от народа наистина са го чувствали и признавали така значи е било така, а сегашното мнение и мислене на джейндърите е без значение паметника остава....
  • 13 ДОРИ НЕ МОГАТ ДА ДЕМАГОГСТВАТ

    23 43 Отговор
    Диктатурата на Георги Димитров, Вълко Червенков и Тодор Живков, поддържана от Съветския съюз, се гордее с индустриалните си строежи и социалните придобивки за голяма част от населението. Неработещият модел на управление на икономиката от правителството обаче принуждава комунистическите власти да търсят нови и нови заеми за поддържане на илюзията за държавни успехи – първо от съветските си господари, а с времето – и от капиталистическия „враг”, тоест от западния свят, където свободната частната инициатива поддържа генерирането на богатство. Цялата пропаганда на режима у нас не успява да предотврати финансовия крах на България, както и на целия Източен блок в края на осемдесетте години.

    Коментиран от #20

  • 14 Народ без история

    59 21 Отговор
    Не само с този паметник. Какво ще стане с всички наши паметници? Отговорът е - каквото кажат краварите. Вече на всички е ясно, защо се прави. Трябва да се заличи паметта на народа. Всеки паметник в един момент ще се окаже неполиткоректен. А нашите продажни нисши администратори в колонията, бързат да задоволят всяко похотливо желание на Големия Брат и изпитват удоволствие, когато виждат, че Големия Брат е доволен

    Коментиран от #87

  • 15 КВО ЩЕ ОСТАНЕ КВО

    18 23 Отговор
    ОТ М.О.Ч.А
    ЩЕ ОСТАНАТ
    САМО ДУПКИТЕ ОТ ДЮБЕЛИТЕ
    С КОИТО Е ЗАКРЕПЕН
    НЕЩО КАТО КВО ОСТАНА
    ОТ КЕШ ТЕРМИНАЛА В
    МАГАЗИНА В ЛЮЛИН.....😁😀
  • 16 Ерор 404

    45 15 Отговор
    Днес естонският президент отказа да подпише указ за събарянето на руските военни паметници на територията на държавата.
  • 17 деНАЦИфикация

    39 24 Отговор
    Долу мръсните фашистки ръце от паметника !!!

    Коментиран от #42

  • 18 !!!?

    32 11 Отговор
    БЕЗУМИЕТО НЯМА АНАЛОГ !!!?

    Коментиран от #23, #113

  • 19 Стършел

    37 11 Отговор
    ГЕРБ с удоволствие ще го бутнат, все пак нали почти всички големи строителни фирми в БГ са свързани с тиквата.
  • 20 Павел

    51 19 Отговор

    До коментар #13 от "ДОРИ НЕ МОГАТ ДА ДЕМАГОГСТВАТ":

    В Дрезден, Лайпциг и Берлин и в момента има улици които носят името на Георги Димитров. Там е пълно и с паметници на съветската армия!

    Коментиран от #64

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 руZофилията V шOк!

    16 39 Отговор
    Наистина е много жалко, че само ще го преместят. Трябва да ни оставят да поработим по него, след това на няколко самосвала и разтоварване на "Драган Цанков" 28.
  • 23 руZофилията V шOк!

    21 42 Отговор

    До коментар #18 от "!!!?":

    Скъпата ни България трябва да бъде изчистена от болшевишките окупационни тотеми!
  • 24 Писара

    27 15 Отговор
    Ако махнат Паметника да вдигнем такъв на Емили тротинетката в ръка със знаменце на дъгата.. Барем ще сме в крак с новото "нормАнално"

    Коментиран от #48

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 5хкх

    26 9 Отговор
    Какво да стане, ще си остане на мястото
  • 27 Тра-ла-ла

    16 14 Отговор
    Този паметник трябваше да се унищожи когато му беше времето - преди 33 години. Сега ли се сетихме да скъсваме с миналото си, когато вече всеки нормален човек се разочарова от настоящето? И на всичкото отгоре дори за това нямат топки - вместо да го взривят като свастиката в Нюрнберг, ще го приберат, че ако се наложи някой ден да го извадят, както в сериала по "Под игото" не помня кой ходеше с калпакм но феса беше под сакото му, че като му потрябва да го нахлупи както и стана.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ха ха ха

    13 18 Отговор

    До коментар #28 от "Васил":

    Я по леко ве шумкар.... мандрата ли ще му обираш....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хохо Бохо

    8 16 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Понеже на село нямаме паметник на МОЧА, се преселих в София... Много е забавно

    Коментиран от #38

  • 32 Зевзек

    30 14 Отговор

    До коментар #28 от "Васил":

    Те тия дето искат да бутат паметника ръчичките и китките са им счупени по рождение това са така наречените джейндъри от ново време.

    Коментиран от #35

  • 33 Карлсон

    38 15 Отговор
    да бутнем и АЕЦа и ТЕЦа, щото са построени от лошите Руснаци и да си турим перки за ток, за да ни се радва Урсулката...
  • 34 Къцамун

    28 11 Отговор
    целта е да си бутнем паметниците, за да се виждат по-добре джамиите
  • 35 Ха ха ха

    5 15 Отговор

    До коментар #32 от "Зевзек":

    Като на Соловьов сина ли.......
  • 36 Евроатлантизъм = национално предателство

    33 8 Отговор
    "61-годишния преводач от немски език Светлозар Раянов", по-точно - бесен вандал, отдавна трябваше де е забравен и предоставен на грижите на на бай Ставри от СЦЗ.

    Обаче ... дългата прокажена гнусна ръка на Козяк...
  • 37 Тракиец🇺🇦🇮🇹🇦🇹🇮🇷🇯🇵🇩🇪🇧🇬

    6 21 Отговор
    ЩЕ БЪДЕ ВЗРИВЕН !! Кво друго да стане ?
  • 38 ами то верно,

    11 5 Отговор

    До коментар #31 от "Хохо Бохо":

    че ако си отидат селяните от софия няма да има кой да управлява!
  • 39 Баро

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А на обед в раьонното 1во на шипченски
  • 40 Ха ха ха

    5 13 Отговор
    Като гледам каква мъка е сега.... представям си като почнат да го бутат какво ще е..... Дрогаре, запасявайте се със стенокардин.......

    Коментиран от #43

  • 41 нищо няма

    10 3 Отговор
    да направят и сега, 2 април наближава, има много административни врътки, а вие си се дракайте!
  • 42 Баро

    11 24 Отговор

    До коментар #17 от "деНАЦИфикация":

    Долу паметника от чистото Българско небе
  • 43 Другар

    1 9 Отговор

    До коментар #40 от "Ха ха ха":

    Ще се мриеее
  • 44 Русия е терористична държава.факт

    12 19 Отговор
    Taя измишлиьотина отива при раша ,на бунището
  • 45 Карма

    15 8 Отговор
    Тия отпадъци които го махат после собственоръчно ще го монтират това е като да си купиш фабрика на 8.09.1944
  • 46 Вълкът козината си мени,но нравът си ник

    19 2 Отговор
    Моля? Борисов смени козината си,досущ като вълкът,по обясними причини! 😂
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 1020

    22 5 Отговор
    След изказването на Радев за суверенитета на България включиха магнитски, ББ 2-3 пъти ходи до козяк, дойде ОБрайън и каза какво се очаква от нас, ББ заклейми ПП и ДБ но каза че ще прави правителство с тях. От нищото изскочи оня с чука и взе да млати белким вдигне джангър. В общината по команда решиха да местят паметника.... Правите ли връзка? Много им е нажно на щатите да се поддържат караници с Русия и непрекъснато да се създава тйпрежение. Пък още по добре ако ни натикат във война, тогава завинаги ще се намразим (което е целта). Ама много им е важно също да изтикат Русия от Европа (с газта, с въоръжанането и т.н). Бъдете сигурни, че не е за нашето добруване всичко това.

    Коментиран от #50

  • 50 Последния Софиянец

    19 8 Отговор

    До коментар #49 от "1020":

    Орбан каза че има документи че Кирчо и Борисов са взели 1 млрд долара да вкарат България във войната.Интервю на Орбан по CNN.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Софиянеца

    16 5 Отговор
    Бок.лук партиите на Козяк ППДБ и ГЕРБ обирджиите на народа.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Българин🇧🇬

    18 16 Отговор
    Внимавайте фашаги

  • 55 Гориил

    22 8 Отговор
    Всъщност това е паметник на щастлива, културна, образована, просперираща и развиваща се следвоенна България.Българският народ едва ли ще издигне паметник на това, което се случва днес.
  • 56 az #СВО

    25 12 Отговор
    Ако не беше Червената армия сега границата ни с Гърция щеше да минава на 20 км. от Пловдив и на 70 км. от София, щяхме да се лишим от Южна Добруджа и да загубим територии на запад ...
    Отделно Лондон е настоявал Анкара да се включи във ВСВ и турската армия да окупира българската територия през 1944г. Познайте щяха ли да се оттеглят и какво още щяхме да загубим....

    А сега има "българи", които предадават паметта ни и паметта на онези, които не допуснаха България да бъде разпокъсана като съюзник на Третия Райх!

    Не народ, а мърша!

    Коментиран от #80

  • 57 Бесен- _Язовец

    17 7 Отговор
    Почнаха да ви отвличат вниманието с паметника далеч от проблемите с инфлацията. Чичо Сам така ги учи. Паметника няма да го почнат само шумят около него!
  • 58 Бесен- _Язовец

    14 5 Отговор
    Сега след изборите ще видите какъв скок на цените ви чака като пуснат скъпия ,, демократичен " газ от Чирен! Този газ от Чирен няма кой да го купи от чужбина на тези цени хахаха вие ще го платите.
  • 59 Гориил

    11 3 Отговор
    Поклонението на дявола ви кара да откажете да служите на Бог.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 111

    14 5 Отговор
    Паметникът е построен с народни пари, а съдбата му решават шепа политически марионетки, защитаващи чужди на България интереси, които изопачават историята на страната в ущърб на народния интерес.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 само да кажа

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Павел":

    паметника на георги димотров още не е съборен ако не знаете и тук

    намира се на язовира носел неговото име до село копринка казанлъшко под стената , паметника е около 5 метра висок
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Напредък към

    13 4 Отговор
    бедност и топене на нацията ни очаква, ако не си вземем държавата, а шайка мошеници и родоотстъпници ни насочват ту на изток, ту на запад. Ние сме българофили!!!
  • 68 народна мудрост

    4 2 Отговор
    Всяко чудо за три избори.
  • 69 Не е ли

    11 6 Отговор
    Национален паметник? С какво право местна община решава вместо държавата? Това значи ли, че паметникът е станал общинска собственост? Ако ДА, кога? кой е решил без допитване до народа да прехвърля държавна собственост, ако НЕ, налице е грубо нарушаване на Закони. Защо плочата на паметника не е възстановена от лицето, разрушило я. На местните избори гласувах за "не подкрепям никой", защото кандидатите бяха силно ограничени, между 2, 3 партии максимум, нямаше избор, та кой "нелегитимен" избранник си е позволил подобно самуправство? Не споменавам меж. Договори, по които България е страна.
  • 70 Де Бре

    11 4 Отговор

    До коментар #60 от "Чукче":

    Какви вселенски "констатации", много от нас са напуснали България, после сме се връщали, пак сме напускали, но не сме подкрепяли рушенето на паметници, те са част от историята, А с лозунгите " за умните и красивите на Запад", питайте по улиците на Лондон, Мадрид, Берлин, Прага, Н. Й. колко от 2-та милиона българи НЕ ви ПОДКРЕПЯМЕ - ние избягахме от такива вас, "от Каменарските Чукове-дали Чуковете ще са червени или сини, са си Чукове". Нито сте умни, ако бяхте умни нямаше да рушите история с чукове като пеЩерняци от каменни ери, нито сте "красиви"-все някоя чужда агенция щеше да ви привлече за актьори, фотомодели и др. Някаква местна "завера" сте, нереализирана на Запад, каква не знам, и не ме интересувате?
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 По същия сценарий

    10 7 Отговор
    Започна "гражданската война" в Украйна. Първо с рушене на паметници, завърши с Одеса и Майдан-загинали от наемници. В никакъв случай България не трябва да копира подобен сценарий, за да бъде въвлечена във война срещу други държави. Трябва да бдим, да не се допускат етнически конфликти, както се случи в Украйна. Писачите на сценарии използват едни и същи методи, средства за разделение. Обединението на българите, независимо от вероизповедания, гражданство, местообитание трябва да е масово, за да не допуснем България да стане 2-ра Украйна, управлявани от едно радикално малцинство, с някакъв странен и потаен генезис.

    Коментиран от #83

  • 73 Хрис

    8 4 Отговор

    До коментар #66 от "Един":

    А ако си краварофил какъв си ???
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 хихи®

    14 5 Отговор
    Абе стига с този паметник на Съветската армия! Стига с игра на дребно!
    Дай да съборим АЕЦ Козлодуй най-големия паметник на Българо-съветската дружба! Само така ще откъснем България от Съвтското вляние...
  • 76 хихи®

    7 5 Отговор

    До коментар #74 от "Копейкин чорай.бето":

    Събарянето на паметника налива вода в мелницата на Израждане и после да не се чудите когато вземат 20%
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Българин

    6 12 Отговор
    Докато МОЧА не бъде премахнат България няма да стане нормална европейска държава.

    Коментиран от #81, #98

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 някой

    12 5 Отговор

    До коментар #56 от "az #СВО":

    В допълнение към тези факти , рушенето на паметника означава , че ние не признаваме наложеното статукво от края на ВСВ . Признаваме фашизма като наша идеология , и отново го реабилитираме. И при някакво неочаквано стечение на събития , и обстоятелства , бихме могли да се разделим с едни земи , закрепени на базата на това , че сме участвали в анти-хитлеристка коалиция, със същата тази червена армия , в самият край на войната. Ерих Мария Ремарк е велик автор . Романа "Черният Обелиск" описва времето между двете световни войни ПСВ и ВСВ . Прочетете го , и ще откриете много съвпадения , които се случват в момента.

    Коментиран от #84

  • 81 хихи®

    12 5 Отговор

    До коментар #78 от "Българин":

    и АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Козлодуй и Моста на дружбата!!! и двамата Космонавти и космическата ни програма трябва да бъдат премахнати...
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Баш софиянец

    7 1 Отговор

    До коментар #72 от "По същия сценарий":

    Точно така! Тона са измислени и провокирани поводи за разделение. Да не им се поддаваме.
  • 84 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #80 от "някой":

    Чудесен коментар !
  • 85 Един

    4 5 Отговор
    На никой от "играчите" не му пука за паметника като за паметник ! Цялата дандания е да се освободи терена за застрояване! Вижте новините - поставена е задача на главния архитект на София за нов архитектурен план на терена прилежащ на паметника! ЕХ, КОЛКО НЕБОСТЪРГАЧИ ЩЕ ВДИГНЕМ ТАМ! (пък какви пари ще изкараме...!)
  • 86 Генерал 🇧🇬

    9 4 Отговор
    Не разбрах, защо трябва да махаме само Паметника на Съветската армия?
    Американският паметник и джамиите с какво са по-добри за да останат????

    Коментиран от #96

  • 87 Народ с ИСТОРИЯ

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "Народ без история":

    Е този народ,който пази СВОЯТА история,не натрапената и лъжливата.Като например,че Червената армия ни е освободила.Да тя ни е "освободила" от национален капитал,от частната собственост,от множество заводи,златен резерв,парични потоци и държавен архив,който и до днес не искат да ни върнат.Тя е тази,която ни "дари" и с Народния съд,който издаде 2730 смъртни присъди(Докато Нюрнбергския процес издаде 12,а Токийския 7!)В този смисъл са прави любимите Ви "Кравари",че народ без минало няма бъдеще.Затова на мястото на паметника на Съветската армия - окупатор трябва да се издигне паметник на......крава,бодяща с рога в задника чуждопоклонник! За да се знае и помни какво става с една държава,която е била превзета отвътре от чужди агенти!

    Коментиран от #88

  • 88 Атлантиците ни унищожават ИСТОРИЯТА

    10 5 Отговор

    До коментар #87 от "Народ с ИСТОРИЯ":

    1-Червената армия те е освободила,защото като дойде тук минахме на тяхна страна и даже воювахме с германците като дадохме хиляди жертви.

    2-Какъв златен резерв са ни взели - колко, кога-дата??

    3- Народния съд тук и в страните из Западна Европа е създаден от комисиите на страните победителки - Сащ, Англия, Франция, Русия. Във Франция например, за профашистка дейност са осъдени на смърт 9 000 души. Там кого трябва да обвиняват?

    Коментиран от #90

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 амонит

    4 5 Отговор
    СЪБАРЯЙ гурела. Както е казал техния вдъхновител има гурел има проблем, няма гурел няма проблем.
  • 92 Атлантиците ни унищожават ИСТОРИЯТА

    7 4 Отговор

    До коментар #90 от "А "Неатлантиците" ти образуват":

    1- През Вт.Св.война сме в пакт с Хитлериска Германия. Обявяваме война на САЩ и Англия, а САЩ,Англия, СССР са съюзници по онова време.

    2- Това за златото и "ключовете от трезора" от кой сборник приказки си го чел?

    3 - Не разбрах, кой трябва да обвиняваме за Народните съдилища и избитите из западните европейски страни?

    Коментиран от #93, #94

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Днес е Рожденният Ден на РОБЪРТ ДЖЕЙМС ФИШЕР!
  • 96 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 3 Отговор

    До коментар #86 от "Генерал 🇧🇬":

    Да ти обясня:Скоро русия няма да я има,та затова махат първо паметника....после и русофилите ще станете ротшилди.Тогава истинските Българе ще пробват амониевата селитра и върху други завоевателни паметници!Сам по себе си Амонита не е достатъчен.....Трябва му и транквилизатор.......

    Коментиран от #97

  • 97 Генерал 🇧🇬

    5 1 Отговор

    До коментар #96 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Виждам, че не си отговорил, а споделил своите мечти. Лошо няма.

    Но пак не разбрах, защо трябва да махаме само определени паметници и символи - като съветски/комунистически?!
    Американският паметник и джамиите с какво са по-добри за да останат????
  • 98 ами

    5 2 Отговор

    До коментар #78 от "Българин":

    ако се събори паметника и България отново не стане нормална държава, какво ще рутите тогава? Аз предлагам след това и АЕЦ и ТЕЦ, и всички заводи, построени с помощта на СССР...тогава ще сме нормална европейска държава...и ще сложим и фесовете, за да почнем на чисто...:)
  • 99 Лора

    3 1 Отговор
    Ако съветската армия е окупатор на България, нека да премахнат всички паметници в Северна Македония свързани с България - окупатор на Македония по време на Втората световна война!
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    О,да,разбира се ,че ДБ,НАЛИ ТЕ СЕ ОЧЕРТАВАТ КАТО АВАНГАРД на фа-ши-зо-ид-ния американизъм,който усилено се налага.Струва ми се ,че няма да могат така лесно да го разрушат паметника,ще се стигне до сериозни спречквания,все пак това е значим символ,барикада.Какво е знамето,парче плат,но за него са падали да не попадне във вражески ръце,защото е символ на бойната част,слава ,чест и достойнство.В други народи не е било много строго спазвано,но при българите ,поне в миналото свято се е спазвало.Така и с паметника на съветската армия,той е символ на победата над хитлеро-фашизма и премахването му ще показва именно връщане на фашизма и антиславянството в най-уродлив вид.Защото русите и ние сме славяни,от един народ произхождаме ,един език и вяра имаме и много други сходства.Така че там ще се отстояват някогашните постижения ,достигнати с толкова много жертви през войните.
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Ентана

    0 0 Отговор
    "Двойният ни освободител ще се справи без Zапада, но Zапад без него - Ne!"
    „2022г. беше годината на успешното стартиране не само на ракетите AVANGARD, но и началото на Д€-ВЕСТЪРНИЗАЦИЯ на планетата.»
    • Ето как се отговори остро на русофобията, западните $санкции и икономически-терористичнатa политика, срещу всичко което не е англо-саксонско.
    • Така рухна западната химера на OTAN-еднополюсния свят.
    • BritDownia избяга-BR€XIT-но от €vro-конгломерата, защото не допусна €vroто да зароби паунд-стерлинга и!
    • Концепцията - Шенген се провали заради америкоската COVID-19 пандемия!
    • Ксенофобията и терористичните санкции самоубийствено подкопаха и унищожават западната икономика!
    "Гласът на истината-България"
  • 107 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    1 2 Отговор
    СМЯТАМ, ЧЕ Е ХУБАВО ДА МАХНЕМ ВСИЧКИ ПАМЕТНИЦИ НА ЧУЖДЕНЦИ.
    ЮЖНИЯ ПАРК Е КАТО ГРОБИЩЕ НА УМРЕЛИ ЧУЖДЕНЦИ.
    НА ТЯХНО МЯСТО СЛАГАМЕ ПАМЕТНИЦИ НА БЪЛГАРИ.
    НО НА БЪЛГАРИ ЖИВЕЛИ ПРЕДИ 1944Г
    ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СА МАСКАРИ И ПО-ДОБРЕ Е ДА ГИ ЗАБРАВИМ.
  • 108 777

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хохо секса":

    Облекчавай се, клошар!
  • 109 Боко-държанката

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "На парчета":

    Това няма да промени жалкото ти съществуване!
  • 110 Герд Мюлер

    3 0 Отговор
    Предлагам ви паметника на Съветската Армия да не се мести, а просто да се направи ремонт на фасадата и стария надпис да се замени със следните 3 варианти:
    1.) СЛАВА НА ГЕРОИТЕ ЗАГИНАЛИ В БОРБАТА СРЕЩУ НАЦИЗМА И ФАШИЗМА!
    2.) ВЕЧНА ПАМЕТ НА...(нататък е същото, както в първи вариант).
    3.) СЛАВА НА АРМИИТЕ ПОБЕДИЛИ НАЦИЗМА И ФАШИЗМА!
    Очевидно е, че при трети вариант се вклюват и армиите на съюзните държави (Червената армия на СССР, армиите на САЩ, Великобритания, и Франция).
    Така неолибералните и евроатлантическите формирования у нас нищо не могат да кажат.
    Защото сега, те атакуват самия надпис.
    А той наистина не съответства на съвременната, а и на историческа реалност, защото на практика през есента на 1944 година в България влиза не Съветската армия, а Червената Армия, и дори по-конктретно, части от Трети УКРАИНСКИ фронт под командването на Маршал Толбухин.
    Когато е измислян сегашния надпис в оная историческа след военна епоха, хората, които са предложили този надпис са се повлияли от паметника на цар Освободител, който е пред НС.
    Там, както на всички е известно, надписа гласи: "Царю Освободителю" (на руски език), а под него на български е написано "От признателна България".
    Сегашният надпис на паметника на СА е подобен на надписа за Цар Освободител, но както казах, той е съставен навремето в съответствие на тогавашния начин на мислене. Сега, ако този надпис остане в същия вид, ще има спорове, митинги, демонстрации, вечни дразги и т.н.
    Ако, обаче

    Коментиран от #111

  • 111 Герд Мюлер

    3 0 Отговор

    До коментар #110 от "Герд Мюлер":

    Ако, обаче се смени надписа според трите варианти, предложени от мен, то напрежението ще утихне и паметника, който наистина е величествен и уникален, ще си остане на същото място завинаги!
    Сега се намираме, в прекия и преносния смисъл, във времена на война. В такива времена трябва понякога да се отстъпи. Да, това е своего рода известно отстъпление, но то е стратегическо и по този начин паметника няма да се премести в "музей". А този "музей" на практика ще бъде някакъв двор, където никой няма да има достъп до него и никой няма да го вижда. И младото поколение ще тъне в невежство...
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 ганев

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "!!!?":

    ДА ПРАВ СИ САМО ЧЕ СЕГАШНОТО В 1980 Г АКО НЯКОЙ КАЖЕЧЕ ЩЕ СЕ ОМЪЖИ ЗА НАДАРЕН АФРИКАНЕЦ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЩЕ УМРЕ ОТ СМЯХ И ЩЕ КАЖАТ ЧЕ Е ЛУД А СЕГА Е ЕЖЕДНЕВИЕ АКО В 1980Г НЯКОЙ КАЖЕ ЧЕ НЕВРЪСТНИ ЦИГАНЕТА СА УБИЛИ БЪЛГАРСКИ ПЕНСИОНЕР ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЩЕ КАЖЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ДААААА НЕ МОЖЕШЕ ЗАЩОТО ИМАШЕ РЕД И ЗАКОННОСТ А НЕ ДИКТАТУРА КАКТО СЕГА И АНАРХИЯ УБИЙЦИ КРАДЦИ ПРЕСТЪПНИЦИ ТОВА Е ЦВЕТА НА НАЦИЯТА А ЧЕ ПРАВИЛИ БЕСМИСЛЕНИ ПАМЕТНИЦИ НИЩО СТРАШНО ИМАЛИ СА МНОГО МНОГО ЕВТИН ЦИМЕНТ А НИЕ НА ПАМЕТНИЦИТЕ НЕ ОБРЪЩАХМЕ ВНИМАНИЕ ХОДЕХМЕ НА ДИСКОТЕКИ И СЕ РАДВАХМЕ И СВАЛЯХМЕ М О М И Ч Е Т А И НЕ БЕШЕ ЗАБРАНЕНО СЛУШАЙТЕ ИМАШЕ МНОГО ПАМЕТНИЦИ НО ПРАВИХМЕ СЕКС СЪС ЖЕНИ И НАПРАВИХМЕ БЪЛГАРИЯ 9 000 000 А НА ВАС ПАМЕТНИЦИТЕ ВИ ПРЕЧАТ И НЕ ЗНАЕТЕ ТУЙ В ГАЩИТЕ ВИ ЗА КАКВО СЛУЖИ САМО ТЕЛЕФОНИ ДЪРЖИТЕ ВМЕСТО НЯКОЕ ГАДЖЕ ЗА Е МАЛКОТО МЪЖЕ ЗНАЯТ ЗАПОМНЕТЕ телефони НЕ ПРАВЯТ ДЕЦА
  • 114 заправдата

    1 0 Отговор
    Олицетворение на бившите копои и мъчители на народа е това бабче с руско знаменце и безумен поглед врещи глупости колкото си ще и никой не я спира а то се чуди как да влезе в аналите на новините и за герой на стари години да я обявят а какво е допринесло за нас друг въпрос, доноси и донесения кой какво казал, каква музика слушал и какво му е мнението народната власт и т.н. Ето такъв беше техния пумярски животец 45г. и ги имаше по няколко във всяка кооперация или махала за за знае местния квартален всичко за всички а сега се ожлебило там и плаши дори репортерите със своята жлъч и пумярство и злоба че никой не я пита за доносче коонкретно... ! Гадно и противно е да минеш от там и да им видиш ком. морди по гадни от башибозук даже а га грабиха и рушаха особенно Българския ПАМЕТНИК на падналите Българи през войните и построиха НДК ПИТАХА ЛИ НЯКОЙ А..??!!! И явно отговор няма да получим от тези безродници и предатели за паница храна и няколко копейки! За да е ясно на тези пуми никой няма нищо против руския народ който също страда вече 105г. от тая безмислена революция която затри милиони свои хора въ името на раволюцията а знаехми ТЕ как живееха и хората как съществуваха и то благодарение на ВОДКАТА превъзмогваха рая в който ги набутаха да работят за копейки докато техните ВОЖДОВЕ и нашите тоже тънеха в охолство и преди и сега..! Май навсегда.