Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Март, 2023 23:00 2 993 48

Какво прикрива крясъкът около Паметника на Съветската армия

  • паметник на съветската армия-
  • сос-
  • софия-
  • моча-
  • паметник-
  • русия-
  • ссср-
  • история

По-безопасно е да се бориш с бронзов солдат, отколкото с кремълските зависимости на България

Какво прикрива крясъкът около Паметника на Съветската армия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Столичният общински съвет (СОС) се тресе. Но не заради уличена в корупция обществена поръчка, закъсалия градски транспорт или мръсотията в София, а заради съдбата на един паметник. Тлеещ спор с 30-годишна давност, чийто пламък лумна, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реши да се конкурира с “Демократична България” за гласовете на колебаещите се десни в София, също и на противниците на руската агресия в Украйна. Сигналният изстрел от Борисов да се почне кампанията с Паметника на Съветската армия е като от пистолет за еърсофт с топчета. Премахването му от Княжеската градина опира в решението на областния управител на София, а той пък знаем от чия дума зависи - на президента Румен Радев.

Още новини от Украйна

Парата отиде в свирката, а свирката виеше като сирена на сесията на СОС на 9 март, когато се обсъждаше темата, а по сградата хвърляха яйца и червена боя симпатизанти на БСП, “Възраждане”, “Левицата”, “Атака”. Все политически сили, обединени не от определението “леви”, а от „проруски“, които с пълно право могат да се запишат в Интернационала на русофилите, ако вече не са подали молби за членство.

Символно

През изминалото от 10 ноември 1989 г. насам време политолози, политици и политикани на няколко пъти обявяваха края на българския преход. Но точката ще бъде сложена тогава, когато Паметникът на Съветската армия (ПСА) напусне столичния център и се изправи до звездата от Партийния дом в един музеен двор. Взривяването на мавзолея, в който беше мумията на Георги Димитров, и демонтирането на паметника “1300 години България” също отнеха години и акумулираха силна гражданска енергия. Но демонтирането на ПСА и преместването му в Музея на социалистическото изкуство има символното значение на освобождение на столицата, а и държавата, от ботуша на един чужд режим, подчиняващ политици и процеси в България на вредни за националната ѝ сигурност зависимости.

Конюнктурните интереси на политическите сили се опитват да забързат процеса не защото им пука за края на прехода, а поради калкулацията на гласове, които пресмятат, че биха получили. По-безопасно е да се бориш с бронзов солдат с автомат, отколкото с кремълските зависимости на политици, висши държавни чиновници, бизнесмени, медии.

Крясъците за или против премахването на Паметника на Съветската армия не правят ГЕРБ по-десни, нито БСП повече проруски, ролите отдавна са ясни. Но те успешно скриват както липсата на изявени кандидати за кмет на София - с изключение на Борис Бонев от “Спаси София”, така и публично обсъждане на проблемите. От години има подозрения за корупция при обществените поръчки на София, за калпавия ремонт на “Граф Игнатиев” се намеси дори Европейската прокуратура, но опозицията в СОС не извади публично нито една опорочена поръчка. Медии разкриха баснословните суми, плащани за пейки, кошчета за боклук, знаци и светофари, но какво от това? Има съмнения, че огромните суми за чистота не се харчат по предназначение, резултатът е видим за всички - един много мръсен град извън периметъра около опашката на коня на “Цар Освободител”, но отново затишие.

Със сумата от близо 667 милиона лева Столична община е в топ три на най-големите възложители на обществени поръчки за 2022 г. - трета след Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) и Енергийния системен оператор, и даже преди АЕЦ “Козлодуй”. И ако вече се проверяват някои договори за АПИ, няма нито един случай, свързан със Столична община, който да е осветен.

Противниците

Но не всички са еуфорични за премахването на ПСА. Кандидат-депутатът от коалиция “Продължаваме промяната” - “Демократична България” Христо Петров (Ицо Хазарта), водач на листата в 25-МИР, не споделя “дивата еуфория за моменталическото махане на Паметника”. По NOVA в неделя той се възпротиви с аргумента, че “от една страна, това е паметник на окупатори и трябва да се махне, но ако погледнем цялостната картина - това е поредната тема, която ни разделя”.

Срещу разделението се обяви и служебният премиер Гълъб Донев, който каза, че “в разгара на предизборната кампания, политиците не трябва да противопоставят хората едни на други, а да търсят съвместни решения, така че по най-добрия начин историята да бъде предмет, който изучаваме, който помни нашето минало, нашите събития и герои, от които да се учим”. Сиреч, нека си стои, после ще му мислим. В действителност голямо мислене ще падне, ако изобщо се стигне дотам - трябва да се обяви търг за демонтажа, после конкурс за идейни проекти какво да се прави с мястото, а може да се намери и някой да обжалва и всичко пак ще се проточи.

Местните избори наближават и кандидатите за кметове може да се упражняват в красноречие за ПСА/МОЧА. (На предишните един неосъществен такъв кандидат - арх. Борислав Игнатов, се беше размечтал, ако стане кмет на София, да превърне ПСА в монумент “България над всичко” - а гербът на България да се монтира на върха на паметника, след като оттам се премахне скулптурната група).

Дали пък паметникът да не остане, но не като монумент, величаещ съветския окупатор, а като експонат на модерното градско изкуство - ако Банкси го изрисува. Провокация вместо пропаганда, послание вместо клише.

А през това време някой да се заеме с проблемите на София.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    36 19 Отговор
    СОС да вземе да лъсне паметника, за 9-ти май да бъде приведен в прилежен вид, че баце нов пес ще подарява.
  • 2 Цветанов

    39 16 Отговор
    Разбира се,крясъкът прикрива далаверите на Борисов и компания.
  • 3 честен ционист

    20 17 Отговор
    Тоя анонимник Бански да му дадат една бака с бяла боя и да почва да разчертава зебри и линии, че е плачевно състоянието.
  • 4 Коментар

    39 23 Отговор
    Прикрива подкупа,който са взели Кирчо и Бойко,за да ни набутат в чужда война.Според Орбан близо 1 милиард са взели.Ей така в Укроленд преди да започне войната са махнали първо паметниците.После е почнала зарята.
    Като прибавим лаенето като обезумял пинчер на Кирчо по Русия малко преди да слезне от власт всичко става ясно...беше на крачка войни да обявява.Наскоро бате Бойко взе като него да лае.
    В 49-тото НС на червения килим дали пак ще има някой бездомен пес да поздрави подобните му,които са избрани от народа да се джафкат хаха?

    Коментиран от #37

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сорос

    44 19 Отговор
    България е най смешната бананова република,- холивудска продукция от хляб и зрелища ,докато политическите клоуни като Тулупа и Киртака разиграват цирк за пред простолюдието ,западните мародери влачат и грабят де какво намерят .

    Коментиран от #28

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Име

    28 17 Отговор
    Сега - не е паметник на Сталин - нито на Троцки, нито на нещо марксическо - няма една дума за комунизъм, неслучайно е направен - без идеология. Не е на партизани, на Народният съд, дефакто е против войната.

    Понеже сме против комунизма и диктатурата - кое е по-различното от окупация в момента и терор - нямаме право на труд, какво ни дават права, нямаш право даже да никакви свободи - всичко е опасно, а кажеш нещо.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Убавица ни е тя

    12 11 Отговор

    До коментар #9 от "ДАААААА....":

    Копейкин - 🌈сила
  • 11 Хаха

    36 16 Отговор
    Така сега с паметника, никой не казва всичко до край. Той е защитен последния документ е хартата на оон от 2004 година, после има подписани такива, че е защитен паметник защото е паметник срещу фашизма от 92 година, 88,84, 75, 54, 45 И 44 година и то международни. И понеже съм един такъв който слага всичко съмнително пък и се по интересувах, че докато този паметник е там парцела е защитен и не може да се строи, а като се разруши вече може тези дейности да стават. И минавайки от там в някое задръстване си мисля на пъпа на града ще стане идеална бизнес и административна сграда. И ето защо отвреме на време само определена партия почва да кряска пък знаем кой бизнес кръг обслужва.
    П. С. В Пловдив с тютюневия град същото стана уж клошар го подпали. Идете сега да видите как се разруши всичко и почнаха да изникват кооперации и хотели в супер центъра, което поради статута им не можеше да се помисли за това ДОКАТО НЕ БЕШЕ ПОДПАЛЕН ОТ УЖ КЛОШАРА.
  • 12 Сатана Z

    18 13 Отговор
    Така готвеха и тия от "цветът на нацията" преди да увиснат на въжетата!
    Ферщейн,фашистко веле?

    Z
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 РежетеГлавите

    16 14 Отговор

    До коментар #7 от "АРЕ НА...БУТАЧКАТА":

    На националните предатели и плюещи по историята ни!!!
  • 19 ...

    19 30 Отговор
    От какво ни е освободила Червената армия, та да им издигаме паметник?
    След като ни е окупирала е избила нашата интелигенция... и най-качествените българи
    И около пет години ние българите сме хранили тази окупационна армия
    А СЕГА ИМА И ПАМЕТНИК?
    НЕ Е ЛИ ПОЗОР ЗА НАС ТОЗИ ПАМЕТНИК?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ПУТИН ДА ДОЙДЕ

    9 16 Отговор
    ............................................
  • 22 Зевзек

    15 14 Отговор
    Поредните недалновидни и евтино пропагандни предизборни евроатлантически нагнетявания на разделение сред българите.
  • 23 Aлфа Bълкът

    14 10 Отговор
    Туй дъртото на снимката голяма актриса излезе!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 вейл

    23 12 Отговор
    В тази държава има ли демокрация или няма ? Ако има с какво право евроатлантиците ще налагат на повече от половин България думата русофил като нещо забранено. Това не е българска политика , а на държава далече зад плани и океани , която има контакти само с управляващия и медиен елит ,на които плаща милиони , за да прокарва политика на лъжа и омраза към руския народ , с който завинаги сме свързани с религия , писменност и история . Ако евроатлантиците наричат лъжата и омразата демокрация , значи това е някаква нацистка демокрация .
  • 26 Артилерист

    19 12 Отговор
    Истинската причина за истериите на психодесни и нахъсени преструванковци на атлантици не е, че нямало там някакви си кандидати за кметове и прочие-да припомня как мутрата Борисов върза Плевнелиев, като магаре пред президентството, но той не само беше избран за президент, ами шайката си го броеше даже за успешен. Причината е да се прикрие плачевното състояние на страната за 33 години капитализъм, пардон, демократически преход. Всеки път, когато стане дума за безобразните неуредици: обезлюдяване, бедност, корупция, кражби, съдебна несправедливост, здравеопазване, образование, армия и прочие, истерясалите започват да вият срещу комунизма и комунистите. Това е нещо подобно на демократически нацизъм-положението е такова, защото всички добри намерения на демократите се саботират от комунистите. Ама къде са тези пречещи ви комунисти бе пишман демократи? През по-голямата част от прехода към капитализъм си избирате да ни управляват ренегати или пребоядисани комунисти. Хайде извадете най-после някой способен чист демократ, направете я тази пуста лустрация, започнете промяна на България към добро и мирясайте! Но това няма да стане, г-да ренегати! Докато американците предпочитат такива като вас.
  • 27 Червените бабички на съд. Руснаците, вън

    18 16 Отговор
    Трябва да се забрани със закон развяването на чужди знамена у нас.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гориил

    9 11 Отговор

    До коментар #28 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Забравихте ли, че България оказа най-голяма помощ на Германския райх с участието си в окупацията на Гърция и Югославия.През март 1953 г. повече от 5,5 милиона българи (на практика цялото население на България) се подписват в съболезнования към съветския народ за смъртта на Йосиф Сталин.

    Коментиран от #38

  • 30 САЩ са война

    9 2 Отговор
    200 г. история, 200 войни!
  • 31 нннн

    13 2 Отговор
    ДВ да се заеме с паметника на СА в Берлин! Стои си там и нито го взривяват, нито го местят или боядисват. После да дават акъл на австрийци и др., с подобни паметници. Да съборят техните русофилски паметници и тогава да ръсят мозък у нас
  • 32 Име

    9 2 Отговор
    Те наистина ще построят молове там - мястото е идеално, затова е целият шум - никой не казва какво ще стане, щом един войнишки паметник се бута така лесно, без предизвестия - просто ще се появят документи на някой и ще започнат строежи, но това е по-скоро място за разходки. Съвсем няма нужда от истерия.

    Демократите по-този начин застават зад Хитлер - впрочем - да сте чули някой от СДС да споменава с лошо чичко Адолф - не - те са апатични, което е много лошо.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Реалист

    5 3 Отговор
    Говедарника фалира и грантове ви спират след това оставате гладни безродници сороси
  • 35 ТИРбушон

    2 5 Отговор
    Не знам докога още ще дъвчем тоя отпадък... Щели да го демонтират! Да бе. Искам да бъде разрушен а не преместен.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Пак ли

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Коментар":

    Орбан бре , подметка.
    Орбан да не взел 2 милиарда от Путлер да вкара цяла Европа във война .
    Хаха
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Аре нЕма нужда

    4 2 Отговор
    От трън та на глог! България някога под съветски ботуш,сега под натовски!!!
  • 40 Хан Аспарух

    1 0 Отговор
    Изобщо не одобрявам кандидата Бонев от спаси София за кмет на столицата. Много по подходящ, компетентен и успешен би бил Трайчо Трайков като кмет на София. В партия ПП е пълно с децата на комунистически функционери, а това най добре си пролича при гласуванията за сделката със самолетите, строежа за ядрения реактор на АЕЦ Козлодуй и отпускането на военната помощ за Украйна. Мястото на паметника на съветския окупатор е на бунището. Всяка уважаваща се държава и народ би изчистила всички паметници на руската армия окупатор. И всякакви приказки за запазването им е голяма стратегическа грешка. Трябва да се държим като народ уважаващ себе си и да покажем нужното за случая достойнство. Русия винаги е била враг на народа и държавата ни. Само нейните васали като БСП, ДС, Възраждане са предателите на европейска и натовска България. Те са най големия риск и опасност за нормалното и европейско развитие на родината ни. Трябва с вота си да им попречим да ни държат в руското корупционно блато.
  • 41 Русороб

    1 1 Отговор
    Да го махат на скрито място, че да не се вижда.
  • 42 хора

    2 0 Отговор
    Ние от възраждане искаме паметника да бъде преместен.

    Коментиран от #48

  • 43 Водолей

    2 0 Отговор
    Да се премести в орландовци
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 злотото

    1 2 Отговор
    Реве за паметнико на Съветската хармия а държи Руското знаме.??!!! И това ако не е гавра с историята здраве му кажи. То те с какво ли не са се гаврили особенно с всичко Българско и родно ! И дали това чудо ожлебено И БЕЗЪБО с флагче чуждо би защитило събарянето на БЪЛГАРСКИЯ паметник който беше до НДК питам аз а .. мумиьо??!!!
  • 46 тоезлото

    2 1 Отговор
    Олицетворение на бившите копои и мъчители на народа е това бабе с руско знаменце а не съветско и безумен поглед врещи глупости колкото си ще и никой не я спира а то се чуди как да влезе в аналите на новините и за герой на стари години да я обявят а какво е допринесло за нас друг въпрос, доноси и донесения кой какво казал, каква музика слушал и какво му е мнението народната власт и т.н. Ето такъв беше техния пумярски животец 45г. и ги имаше по няколко във всяка кооперация или махала за за знае местния квартален всичко за всички а сега се ожлебило там и плаши дори репортерите със своята жлъч и пумярство и злоба че никой не я пита за доносче коонкретно... ! Гадно и противно е да минеш от там и да им видиш ком. морди по гадни от башибозук даже а га грабиха и рушаха особенно Българския ПАМЕТНИК на падналите Българи през войните и построиха НДК ПЕТАХА ЛИ НЯКОЙ А..??!!! И явно отговор няма да получим от тези безродници и предатели за паница храна и няколко копейки! За да е ясно на тези пуми никой няма нищо против руския народ който също страда вече 105г. от тая безмислена революция която затри милиони свои хора въ името на раволюцията а знаехми ТЕ как живееха и хората как съществуваха и то благодарение на ВОДКАТА превъзмогваха рая в който ги набутаха да работят за копейки докато техните ВОЖДОВЕ и нашите тоже тънеха в охолство и преди и сега..! Май навсегда.
  • 47 Даниел

    2 0 Отговор
    Не тъжете за паметника.....Общинарите от Ст.О. в духа "Всичко за Украйна-Всичко за Зеленски" ще го демонтират и в чест на 09.05. ще го монтират на МАЙДАНА в Киев.....
  • 48 Сашо Апашо

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "хора":

    .........в чест на Девети Май- ще го монтират на МАЙДАНА в Киев.....