Отидете към основна версия

1 402 12

Скандалът с проекта, финансиран от Фонд "Култура", показва една стара корупционна схема

  • проект-
  • фонд-
  • култура-
  • корупционна схема-
  • управляващи партии

Управляващите партии си осигуряват подкрепа на "неправителствени организации", като финансират проектите им с бюджетни средства. Така се създават обръчи от проправителствени неправителствени организации/ПНПО/

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скандалът с проекта, финансиран от Фонд "Култура", показва една стара корупционна схема, за която алармирам от много години. Управляващите партии си осигуряват подкрепа на "неправителствени организации", като финансират проектите им с бюджетни средства. Така се създават обръчи от проправителствени неправителствени организации/ПНПО/. Тази практика е характерна за комунистическите и фашистките режими, които създават и използват казионни организации за провеждане на своята политика сред всички обществени групи.

Най-силно разпространена е работата с ПНПО, които са узурпирали сферата "защита на малцинствени групи", защото тази сфера е най-защитена срещу институционален и граждански контрол. Всеки, който дръзне да разследва финансови или други злоупотреби и закононарушения на тези ПНПО, поема риска да бъде обвинен и остракиран като расист, сексист, хомофоб и т.н. Затова почти всички публични фигури и държавни чиновници се снишават и приемат ролята на активни или пасивни съучастници в тази корупционна схема.

Разбира се босовете на финансираните от държавата казионни НПО нямат интерес от решаване, а от задълбочаване на проблемите на групите, които представляват пред институциите, защото така ще отпадне необходимостта от тяхното брокерство и те ще изпуснат държавната хранилка. Истината е, че шефовете на ПНПО се явяват част от една корупционна схема, аналогична на тази, която реализират босовете на маргиналните групи в гетата - осигуряват контрол и гласове по време на избори. А за да имат контрол върху малцинствената група те трябва да я държат изолирана в гето. В този смисъл шефовете на ПНПО, вместо защитници на интересите на малцинствените групи, се явяват платените агенти на управляващите политически партии за реализиране на контрол върху съответната малцинствена група.

Финансирането на НПО от правителството и общините е легализирана форма на корупция. То е поредното доказателство, че корупцията тръгва от управляващите партии, а не от съдебната власт. Затова като Катон Стария пак ще повторя: партиите първо трябва да премахнат корупцинните практики в своето управление, за да могат да премахнат корупционните практики в съдебната власт. Още в Светото писание е казано: "Лицемерецо, първо извади гредата от своето око и тогава ще видиш ясно как да извадиш сламката от окото на брат си." Матей 7:3-5

Поставете оценка:
Оценка 5 от 16 гласа.

Свързани новини