Last news in Fakti

30 Март, 2023 16:01 1 396 12

Скандалът с проекта, финансиран от Фонд "Култура", показва една стара корупционна схема

  • проект-
  • фонд-
  • култура-
  • корупционна схема-
  • управляващи партии

Управляващите партии си осигуряват подкрепа на "неправителствени организации", като финансират проектите им с бюджетни средства. Така се създават обръчи от проправителствени неправителствени организации/ПНПО/

Скандалът с проекта, финансиран от Фонд "Култура", показва една стара корупционна схема - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скандалът с проекта, финансиран от Фонд "Култура", показва една стара корупционна схема, за която алармирам от много години. Управляващите партии си осигуряват подкрепа на "неправителствени организации", като финансират проектите им с бюджетни средства. Така се създават обръчи от проправителствени неправителствени организации/ПНПО/. Тази практика е характерна за комунистическите и фашистките режими, които създават и използват казионни организации за провеждане на своята политика сред всички обществени групи.

Най-силно разпространена е работата с ПНПО, които са узурпирали сферата "защита на малцинствени групи", защото тази сфера е най-защитена срещу институционален и граждански контрол. Всеки, който дръзне да разследва финансови или други злоупотреби и закононарушения на тези ПНПО, поема риска да бъде обвинен и остракиран като расист, сексист, хомофоб и т.н. Затова почти всички публични фигури и държавни чиновници се снишават и приемат ролята на активни или пасивни съучастници в тази корупционна схема.

Разбира се босовете на финансираните от държавата казионни НПО нямат интерес от решаване, а от задълбочаване на проблемите на групите, които представляват пред институциите, защото така ще отпадне необходимостта от тяхното брокерство и те ще изпуснат държавната хранилка. Истината е, че шефовете на ПНПО се явяват част от една корупционна схема, аналогична на тази, която реализират босовете на маргиналните групи в гетата - осигуряват контрол и гласове по време на избори. А за да имат контрол върху малцинствената група те трябва да я държат изолирана в гето. В този смисъл шефовете на ПНПО, вместо защитници на интересите на малцинствените групи, се явяват платените агенти на управляващите политически партии за реализиране на контрол върху съответната малцинствена група.

Финансирането на НПО от правителството и общините е легализирана форма на корупция. То е поредното доказателство, че корупцията тръгва от управляващите партии, а не от съдебната власт. Затова като Катон Стария пак ще повторя: партиите първо трябва да премахнат корупцинните практики в своето управление, за да могат да премахнат корупционните практики в съдебната власт. Още в Светото писание е казано: "Лицемерецо, първо извади гредата от своето око и тогава ще видиш ясно как да извадиш сламката от окото на брат си." Матей 7:3-5


Поставете оценка:
Оценка 5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 9 Отговор
    Ако не са тези над 33000 НПО-та завладели територията, Ганчо ще умре от глад.
  • 2 драгкуин парти за 80к

    16 0 Отговор
    това е тенденция в европейското ни културно развитие!
  • 3 Българка

    11 1 Отговор
    Хеехехе, "царя е гол" и решението на проблема е в ръцете на некадърния шивач. Кой да реши проблема, като решението е в ръцете на този който го е създал.
  • 4 Фибата

    18 0 Отговор
    Така работи либералната демокрация, Сотиров, с посредници! Нали го знаеш лафа за многото маймуни на клона, същото е!


    P.S. НПО означава Нова Партийна Организация! В България има над 30 000!!!! НПО-та и всяка година държавата т.е. от нашите данъци "разпределя" 100 милиона! Повтарям, 100 милиона! Ето къде "работят" умните и красивите!
  • 5 Нямаме Закон за НПО

    9 0 Отговор
    И пак опираме до липса на Закон за НПО-тата

    Коментиран от #7

  • 6 Един

    10 0 Отговор
    Какво общо има тука комунизъм и социализъм.Тогава всичко беше платено от държавата.Всичко започна с демокрацията,с влизането в ЕС.Почнаха да се раздават пари в МК по проекти.Всяка партия си слага свои директори,раздават се пари на свои хора по проекти,едни и същи печелят.По една от програмите ми направи впечатление,че актьори които кандидатстват с направата на представление не печелят проекти,а тези които наемат и купуват представления печелят,или провеждат семинари защо културата е в застой. Има много такива на трапезата,затова тези програми не са за творците(артисти) ,само се казва че е за тях.
  • 7 Иван

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Нямаме Закон за НПО":

    Всички НПО вече са в търговския регистър,така че има закон.Друг е въпроса ако си в групата на Шаро печелиш проекти,ако не си можеш да имаш 30 НПО и нищо да не печелиш.Всичко е въпрос на групи.
  • 8 Само Русия има изгода от

    0 8 Отговор
    малцинствени проблеми. Затова финансира и малцинствени партии и фалшиви патриотарско партии. Няма да изброявам, сещате се ...
  • 9 246

    7 0 Отговор
    Каква Русия, организациите които са взели пари за въртене на задници са финансирани и от Америка за България.Всички джендърски политики вече са на мода.
  • 10 ха ха

    3 0 Отговор
    некой да не помисли че политиците са организирана престъпна група , не са , те само организират престъпленията и прибират големия % от името на държавата , който заминава в личните им сметки
  • 11 Стандартен

    5 1 Отговор
    Американски прийом.. Не случайно Кирето, точно това направи... Фашистже
  • 12 байгън с колелото

    0 0 Отговор
    Иван Сотиров и Асен Генов са такива бо---- и ид--- ,че няма д-ги като тия от----и