Отидете към основна версия

4 044 27

Даниела Димитрова пред ФАКТИ: 1/3 от обявите за работа към украинските бежанци са съмнителни

  • дигнита-
  • даниела-
  • димитрова-
  • бежанки-
  • украинки-
  • работа-
  • туризъм-
  • обяви-
  • риск

Изисква се твърде много лична информация - от лична карта, от паспорт, снимка, казва експертът

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От фондация „Дигнита“ представиха резултатите от анализ на рисковете при търсенето на работа сред украинските бежанци в България, както и добрите практики от организирането на женски кръгове и включването на пазара на труда на бежанки. По темата пред ФАКТИ говори Даниела Димитрова, програмен директор във фондацията.

- Г-жо Димитрова, темата за войната в Украйна продължава да интересува всички, но вие имате ново изследване как се устройват украинките в България. Какво показва то?
- Фондация „Дигнита“ проведе изследване на тема: „Какви са рисковете при търсене на работа за украинските бежанци!“ Реално, това изследване бе насочено към обявите за работа, насочени към украинските бежанци в различните платформи, които те ползват. Изследването обхвана 279 обяви, които бяха идентифицирани и обработени от екипа и от украински доброволци. Работихме на принципа „таен клиент“, който стига до интервю. Целта на това изследване беше да разберем какви са идентификаторите на риска при търсенето на работа, за да може да внимават украинските бежанци. Оказа се, че съмнителни обяви за работа са 28% (близо 1/3) от всички обяви, които проверихме.

- Какво означава съмнителни обяви…
- Съмнителни обяви са тези, в които излязоха голяма част нашите съмнителни индикатори. Например, изисква се твърде много лична информация, информация от лична карта, от паспорт, снимка. А не се изисква конкретна квалификация или CV. Липсва и ясна информация за компанията, която предлага работа. Оказа се, че много обяви изискват лични данни. Това много ни изненада.

- От какъв икономически сектор са въпросните обяви. Какво предлагат като работа…
- Не мога да конкретизирам един сектор. Говорим за различни сектори – търговия, услуги, туризъм. Изследването ни бе в периода от ноември 2022 до януари 2023 година. Целта ни бе да подготвим бежанците и за възможностите за намиране на работа преди лятото.

- Защото тогава обявите в туристическия сектор ще се увеличат…
- Тогава болшинството от обявите ще бъдат свързани с туристическия сектор, а именно него ние идентифицирахме като един от най-рисковите сектори. Имаме опит от миналото лято, когато от морските ни курорти получихме конкретни сигнали за различни форми на експлоатация на труда на украински бежанци. Жена беше намерила работа в хотел, където ѝ бяха обещали ясна заплата, 8-часов работен ден, два почивни в седмицата. Когато започва работа, се оказа, че нито заплатата е тази, която са ѝ обещали, нито работният ден е 8 часа, а най-често 12. Когато в един момент се опитва да си тръгне, работодателите се опитват да я спрат. Имаме и много случаи на работа без трудов договор. Едно младо момиче, бежанка, когато се опитва да си тръгне, са ѝ задържали личните документи, което е абсолютно незаконно. В този сектор хората трябва да имат едно наум. Точно затова направихме този анализ, за да може да изведем тези индикатори на риска и те да бъдат в помощ на украинските бежанци, когато си търсят работа. Но и нашите институции трябва да внимават, за да могат да предотвратяват недобросъвестни практики.

- Продължават ли бежанци от Украйна да идват в България. Страната ни още ли е място за трансфер към Европа, или допада на бежанците…
- Много от бежанците просто преминават през България, но една част от тях и останаха.

- За колко човека говорим…
- В България има около 50 000 украински бежанци.

- Какъв процент от тях са жени…
- Над 90% са жени, голяма част с деца, други са с родителите си. Когато пристигнаха първоначално, те носеха в сърцето си надеждата, че войната ще спре бързо и ще могат да се приберат вкъщи. Но с времето стана ясно, че войната няма да свърши скоро. Осъзнаха, че трябва да се интегрират в обществото, а това означава, че трябва да се интегрират в пазара на труда. Виждаме едно голямо желание от украинките да научат български език, да търсят работа, а голяма част от тях вече работят. Така че интересът им към пазара на труда е голям. Нашата дейност е насочена към това нещата да се случват нормално и да ги предпазим от лоши практики. Организацията ни се занимава с превенция на експлоатацията на хора, която е с цел трафик. Смятаме, че тяхната интеграцията на пазара на труда е една естествена тенденция и затова усилията ни са насочени в тази посока.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 20 гласа.

Свързани новини