Отидете към основна версия

3 435 28

Платени протести и кражба за милиарди: кой е Илан Шор?

  • молдова-
  • илан шор-
  • протести-
  • украйна-
  • русия-
  • приднестровие-
  • война-
  • хибридна война

Партията на Шор всячески се опитва да дестабилизира страната

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Градчето Орхей - бастион на партията "Шор", създадена от молдовския олигарх Илан Шор, е на един час път с кола от Кишинев. То изглежда спретнато и добре поддържано, разказва в свой репортаж АРД.

За нуждаещите се има социални магазини, в които хранителните продукти се продават на по-ниски цени. Веригата се казва "Меришор", което буквално преведено значи "ябълчица". Но името напомня и за Шор, който е кмет на града от 2015 до 2019 година. Той все още има много поддръжници там.

Спорна личност, замесена в измама за милиарди

Светлана има добро мнение за олигарха: "Защото се вижда какво е направил за Орхей и околните села. Вижда се, че е направил промени, които са се отразили добре на общността". Той дори е изградил увеселителен парк край града с безплатен вход.

Михай, който е медицински техник, споделя, че Шор е доста спорна личност. "Майка ми и леля ми се възхищават на партия "Шор", но аз съм по-скептичен."

Скептицизмът е основателен - олигархът бе замесен в най-голямата банкова измама в историята на Молдова, нанесла щети в размер на около един милиард долара на трите най-големи търговски банки в страната. Накрая се наложи намеса на Националната банка, за да не стигне Молдова до банков колапс.

"Шор е организаторът на кражба за един милиард долара. Затова всеки от нас - от децата до старите хора - трябваше да плати по 500 долара, за да се покрият създадените от него дългове", обяснява пред АРД Сергиу Тофилат, бивш съветник на президентката Мая Санду.

Проевропейското правителство, ръководено от Санду, успя да потърси сметка на Шор. Олигархът бе осъден на 7,5 години затвор и избяга в Израел. Преди това той е закрилян от друг олигарх - Владимир Плахотнюк, който до 2019 година е лидер на "Демократическа партия на Молдова" и контролира политическата власт в страната.

Правителството - общ враг на Шор и Путин

Сега от Израел Шор организира протести срещу проевропейското правителство заедно с приятелите си от партията, които са останали в Орхей. Демонстрациите започнаха в момента, в който Русия ограничи доставките на газ за Молдова, което пък доведе до ръст на цените на енергията и до инфлация.

"Можем да установим, че интересите на Илан Шор, който искаше да избегне правосъдието, съвпадат с интереса на Русия, чиято цел е да дестабилизира страната и да отклони Молдова от нейния проевропейски курс", казва пред АРД журналистката Даниела Калмиш. Тя и нейните колеги от вестник "Зиарул де Гарда" успяват да докажат, че т.нар. протести са инсценирани от партия "Шор". На участниците в тях са платени по 20 долара, като им е било наредено да викат "Долу Мая Санду". Кметът на Орхей Павел Вереяну, който е член на партия "Шор", не вижда нищо лошо в плащането. Шор просто давал средства, за да могат хората да се нахранят по време на протеста.

"Шор използва тежкото икономическо положение"

Според молдовския политолог Йон Табирта платените протести са опасна игра. Той посочва пред АРД, че партията "Шор" действа в интерес на Русия и се възползва от тежкото икономическо положение на хората.

"Русия се опитва да намери начини за дестабилизация на общественото и политическото положение в Молдова. Като особено много проруски сили има в партия "Шор", казва политологът. Според него партията се ръководи от олигарха, цели да спре реформите и споделя общи интереси с Русия.

Ако икономическата ситуация на хората, които страдат от инфлацията, достигнала 30 процента, не се подобри осезаемо, този план може и да сработи, пишат от АРД. В един момент в протестите може да се включат и противници на партия "Шор" въпреки съображенията си спрямо олигарха. Като Николай, който казва: "Сегашните протести трябваше да започнат по-рано". Той изобщо не подкрепя Шор, но смята, че това, което прави този път, е правилно. "Това правителство е дошло до гуша на всички. Да се молим на Бога да се отървем от него."

Автор: Щефан Лаак АРД

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 24 гласа.

Свързани новини