Отидете към основна версия

3 636 23

Малката Гагаузия в световната политика и българската следа

  • гагаузи-
  • молдова-
  • избори

Трудни избори за президент на Гагаузия

Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 14 май ще се проведе вторият тур на изборите за ръководител на Гагаузия (бел. ред. малка автономия в рамките на Република Молдова). Струва си да се обърне внимание на това събитие, тъй като политическата борба, която се разгръща на тази малка територия, символизира малко или много конфронтацията между два цивилизационни вектора: запазването на национално-културното разнообразие в Европа или размиването му в глобалистки проекти.

Тук, в южната част на Молдова между Румъния и Украйна, живеят гагаузите - тюркоезичен народ, но с православна вяра, исторически формирал се в северната част на Балканския полуостров в такива български градове като Варна, Каварна, Балчик, Калиакра (представители на този народ днес също живеят у нас). Като цяло гагаузите са потомци на отвъддунавските преселници, дошли от Балканите в Бесарабия след Руско-турската война от 1806-1812 г.

Гагаузите запазват своята идентичност и очевидно нямат желание да изчезнат политически, в случай че Румъния погълне Молдова (подобни стратегически планове под егидата на молдовския президент Мая Санду отдавна са публична тайна, единствено остава на законодателно ниво да променим фразата „молдовски език” с „румънски език”).

През 2022 г. гагаузите дори се обърнаха към Москва и Анкара с молба за защита от експанзионистичните планове на Букурещ. Днешните избори на глава на Гагаузия до голяма степен са свързани с геополитическата ситуация. Бъдещето ѝ зависи от това кой ще ръководи автономията.

И така, двама кандидати отидоха на втори тур с разлика от 41 (четиридесет и един!) гласа. Това са Евгения Гуцул от опозиционната партия Шор, която беше подкрепена от 14 890 избиратели, и Григорий Узун от Партията на социалистите на Молдова (14 849 гласа). В скоби отбелязваме, че до втори тур не стигна нито проруският, нито протурският кандидат на изборите. Изглежда, че сега изборът е за гагаузките граждани, но не. Официален Кишинев започна безцеремонно да се намесва в изборния процес.

Първо, съдът под измислен претекст осъди Марина Таубер, заместник-председател на партията Шор, на 20 дни домашен арест, а след това Конституционният съд на Република Молдова започна разглеждане на жалбата на правителството за „проверка конституционността” на партията Шор. Добавете към това и наказателното преследване на създателя на партията Илан Шор, който емигрира днес от страната, тъй като беше осъден задочно на 15 години затвор по дело за измама.

Като се има предвид, че ден по-рано президентът Мая Санду нарече Гагаузия „петата колония“ на Република Молдова, обвинявайки гагаузите в „доброжелателно отношение към Русия“, прогнозата е ясна: партията най-вероятно ще бъде обявена извън закона. Въпреки това, според анализатори, потенциален кандидат за поста на ръководител на Гагаузия, Евгения Хуцул, може да бъде успешно компрометирана и в резултат, както каза героят от романа Кръстникът, да получи предложение, което не може да бъде отказано, т.е. , действат на фона на управляващия режим на Мая Санду .

Струва си да се отбележи, че и двамата кандидати, които стигнаха до втория тур, са в силна опозиция на Санду. Евгения Гуцул например обвини официален Кишинев в "яростна омраза към всичко молдовско". „Болезнено и жалко е да гледаме какво се случва не само в нашия регион, но и в цяла Молдова. Родителите ми достойни ли са за този живот, всичките ми земляци, които цял живот са работили за страната?! По-голямата ми сестра ми каза, че през лятото цялото ни семейство няколко пъти е ходило на Черно море, а днес старите хора живеят в бедност, забравени и самотни, докато деца и внуци се скитат из чужбина в търсене на работа“, каза Гуцул пред репортери.

На свой ред Григорий Узун подчерта, че „по-голямата част от населението на Гагаузия не е доволно от това, което прави сегашното централно правителство“. „Не ни харесва, че страната се лишава от суверенитет и неутралитет, осъждаме търсенето на вътрешни врагове. Смятам, че правото на гагаузката автономия на самоопределение в случай на загуба на независимост на Молдова трябва да бъде записано в конституцията на страната “, подчерта Узун.

Как ще завърши борбата на гагаузите за правото да останат уникален народ в Източна Европа, ще разберем тази неделя.

Андрей ИСМАГАМБЕТОВ

Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.

Свързани новини