Last news in Fakti

14 Май, 2023 22:23 1 408 8

Избирателната активност на втория тур на изборите за ръководител на Гагаузия надхвърли 54%

  • молдова-
  • гагаузи-
  • избори

В него участваха кандидатите на опозиционната партия Шор Евгения Гуцул и Партията на социалистите Григорий Узун

Избирателната активност на втория тур на изборите за ръководител на Гагаузия надхвърли 54% - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Избирателната активност на втория тур на изборите за глава на гагаузката автономия на Молдова беше 54,5%, което е с 3,3 процентни пункта по-ниска от тази на първия тур. Това съобщи в неделя Централната избирателна комисия (ЦИК) на автономията след затварянето на избирателните секции.

"Според данните от секционните избирателни бюра към 21.00 часа избирателната активност е 53 458 избиратели, или 54,56%", се казва в съобщението, публикувано на сайта на ЦИК. Комисията е уведомена, че избирателните секции са затворени навреме и е започнала обработката на бюлетините. ЦИК обещава да обяви първите предварителни резултати на 15 май.

Кандидатите на опозиционната партия Шор Евгения Гуцул и Партията на социалистите Григорий Узун участваха във втория тур на изборите, като спечелиха 26% от гласовете на първия тур на изборите на 30 април.

Главата на Гагаузия ръководи публичната администрация, представлява автономия по въпросите на външната политика и е част от правителството на Молдова. Преди втория тур парламентът на Гагаузия обвини централните власти на Молдова в натиск за проваляне на изборите, които опозицията печели. Гласуването наблюдаваха представители на страните от ЕС, САЩ и редица други държави. Руските дипломати не бяха поканени на тези избори от молдовското правителство.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    14 4 Отговор
    Па нали сме предали гагаузите и българите в Бессарабия в полза на бандеровците!!! А тя. простете Бессарабия е разделена от Хрущов между оркраина и обезезичната Молдавия, която вече си няма език, а е принудена да говори и пише на романцки....
  • 2 Цончо Бончо

    4 8 Отговор
    А нашия Варненски Гагаузин не участвали в изборите .
    Странно.
  • 3 Гориил

    13 3 Отговор
    След опустошителна и многогодишна пандемия, избирателната активност предвидимо намаля, но волята на гагазовците да бъдат с Русия не намаля. Молдова получи своя Донбас.
  • 4 Укропат

    6 0 Отговор
    Шефчето иска да ги направим бандеристи ,преди румънците да са ги дръпнале и да ги вкараме при нас в конфликта с Русия ,та белким ги дръпнете ние.
  • 5 Новичок

    5 0 Отговор
    Харалан Александров очаква нови избори.
  • 6 Кум

    9 0 Отговор
    Гагаузите са кумани от Второто българско царство.

    Коментиран от #7

  • 7 Екатерина Г. Винокурова

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Кум":

    Гагаузите са българи! Последните наследници на Кан Аспарух. Гагауз от огуз-воин с лък в Онгъла. Та те са българи на 100% чиста раса🙂
  • 8 Хана бг

    1 0 Отговор
    Ама нали народа е избрал?? Абе това са 54,56% вие кво с нашите управници 20%%%я има я няма вече сумати години управляват и продават България 🇧🇬 МОЖЕ а над 50% НЕМОЖЕ еееей това демокрацията е голяма работа в този свят демокрацията е най голямата световна лъжа😎