Last news in Fakti

12 Май, 2023 08:53 3 570 23

Малката Гагаузия в световната политика и българската следа

  • гагаузи-
  • молдова-
  • избори

Трудни избори за президент на Гагаузия

Малката Гагаузия в световната политика и българската следа - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 14 май ще се проведе вторият тур на изборите за ръководител на Гагаузия (бел. ред. малка автономия в рамките на Република Молдова). Струва си да се обърне внимание на това събитие, тъй като политическата борба, която се разгръща на тази малка територия, символизира малко или много конфронтацията между два цивилизационни вектора: запазването на национално-културното разнообразие в Европа или размиването му в глобалистки проекти.

Тук, в южната част на Молдова между Румъния и Украйна, живеят гагаузите - тюркоезичен народ, но с православна вяра, исторически формирал се в северната част на Балканския полуостров в такива български градове като Варна, Каварна, Балчик, Калиакра (представители на този народ днес също живеят у нас). Като цяло гагаузите са потомци на отвъддунавските преселници, дошли от Балканите в Бесарабия след Руско-турската война от 1806-1812 г.

Гагаузите запазват своята идентичност и очевидно нямат желание да изчезнат политически, в случай че Румъния погълне Молдова (подобни стратегически планове под егидата на молдовския президент Мая Санду отдавна са публична тайна, единствено остава на законодателно ниво да променим фразата „молдовски език” с „румънски език”).

През 2022 г. гагаузите дори се обърнаха към Москва и Анкара с молба за защита от експанзионистичните планове на Букурещ. Днешните избори на глава на Гагаузия до голяма степен са свързани с геополитическата ситуация. Бъдещето ѝ зависи от това кой ще ръководи автономията.

И така, двама кандидати отидоха на втори тур с разлика от 41 (четиридесет и един!) гласа. Това са Евгения Гуцул от опозиционната партия Шор, която беше подкрепена от 14 890 избиратели, и Григорий Узун от Партията на социалистите на Молдова (14 849 гласа). В скоби отбелязваме, че до втори тур не стигна нито проруският, нито протурският кандидат на изборите. Изглежда, че сега изборът е за гагаузките граждани, но не. Официален Кишинев започна безцеремонно да се намесва в изборния процес.

Първо, съдът под измислен претекст осъди Марина Таубер, заместник-председател на партията Шор, на 20 дни домашен арест, а след това Конституционният съд на Република Молдова започна разглеждане на жалбата на правителството за „проверка конституционността” на партията Шор. Добавете към това и наказателното преследване на създателя на партията Илан Шор, който емигрира днес от страната, тъй като беше осъден задочно на 15 години затвор по дело за измама.

Като се има предвид, че ден по-рано президентът Мая Санду нарече Гагаузия „петата колония“ на Република Молдова, обвинявайки гагаузите в „доброжелателно отношение към Русия“, прогнозата е ясна: партията най-вероятно ще бъде обявена извън закона. Въпреки това, според анализатори, потенциален кандидат за поста на ръководител на Гагаузия, Евгения Хуцул, може да бъде успешно компрометирана и в резултат, както каза героят от романа Кръстникът, да получи предложение, което не може да бъде отказано, т.е. , действат на фона на управляващия режим на Мая Санду .

Струва си да се отбележи, че и двамата кандидати, които стигнаха до втория тур, са в силна опозиция на Санду. Евгения Гуцул например обвини официален Кишинев в "яростна омраза към всичко молдовско". „Болезнено и жалко е да гледаме какво се случва не само в нашия регион, но и в цяла Молдова. Родителите ми достойни ли са за този живот, всичките ми земляци, които цял живот са работили за страната?! По-голямата ми сестра ми каза, че през лятото цялото ни семейство няколко пъти е ходило на Черно море, а днес старите хора живеят в бедност, забравени и самотни, докато деца и внуци се скитат из чужбина в търсене на работа“, каза Гуцул пред репортери.

На свой ред Григорий Узун подчерта, че „по-голямата част от населението на Гагаузия не е доволно от това, което прави сегашното централно правителство“. „Не ни харесва, че страната се лишава от суверенитет и неутралитет, осъждаме търсенето на вътрешни врагове. Смятам, че правото на гагаузката автономия на самоопределение в случай на загуба на независимост на Молдова трябва да бъде записано в конституцията на страната “, подчерта Узун.

Как ще завърши борбата на гагаузите за правото да останат уникален народ в Източна Европа, ще разберем тази неделя.

Андрей ИСМАГАМБЕТОВ


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    14 2 Отговор
    От около 3 години имам клиенти от Молдова. Млади момчета със семействата си са те. Тук се занимават с някаква търговийка.
    Та от тия хора знам, че в Молдова е глад и мизерия.Казват че там цари невероятна корупция дори в сравнение с нашата.
    Та не се заблуждавайте по зелената снимка към статията.
  • 2 Копейката

    6 3 Отговор
    и той е от там!
  • 3 Гагаузите са покръстени турци

    8 9 Отговор
    Също като българите, но са си запазили езика

    Коментиран от #5, #6, #23

  • 4 БАЙ ДАНЬО

    4 2 Отговор
    Абе ние нас си оправихме, та сега тази Гагаузия.
    Ще дам предложение на Стани богат, да я включат във въпросите си
  • 5 питанка

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гагаузите са покръстени турци":

    Кои българи визираш в случая, защото има доста категории

    Коментиран от #8

  • 6 Обратната

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гагаузите са покръстени турци":

    Гагаузите са езиково тюркизирани православни българи.
    В Енциклопедията на световните култури са определени като: „Турско говорещи българи“

    Коментиран от #7

  • 7 Ами хайде прочети

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Обратната":

    На какъв език са говорили българите дошли с Аспарух

    Коментиран от #9

  • 8 Оригиналните българи

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "питанка":

    Такива има все още останали в Татарстан и Чувашия. Но нямам тях в предвид, визира тези които са си сменили вярата и езика идвайки през Дунава
  • 9 Обратната

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ами хайде прочети":

    На т.н. старобългарски, който е тракийски.

    Българите не идват с Аспарух, а разширяват държавата си южно на Дунав в родните си земи - Мизия, завладени от римляните.

    Коментиран от #10, #11, #13

  • 10 дебела кратуна

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Обратната":

    Или както твърдят много заклеймени историци - Аспарух се връща за да освободи земите на прадедите си, които му се полагат по родово право.
  • 11 дебела кратуна

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Обратната":

    За съжаление историята ни е многократно пренаписвана, унищожавана и принизявана до "тюрко-езични народи от монголо-татарски произход, претопени от славяните"... Номадски народи, построили архитектурен шедьовър като Плиска например. Византийците (също измислено понятие като славяните) ни споменават като СТАРИ и ВЕЛИКИ, пък същата тая стара и велика България се появява от нищото през 7-ми век.. за има няма 20 години ... Гърците например много елегантно наричат предшествениците си "Пелазги" и за техния произход няма никакви сведения. Пък то тези хора са си живи "БълАз-и" и винаги са си били там, от никъде не са идвали и никъде не са отивали. За тяхното разклонение "филистимците" (палестинците) също нищо не се знае, но пък всички знаем кой успешно почти е унищожил този древен народ...
    Който иска да чете и да търси - истината е пред очите ни.
    Който не иска, да се смята за тюркоезичен монголоид със само 1300 години история.

    С нами Бог!

    Коментиран от #12

  • 12 история

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "дебела кратуна":

    още един сензационен факт. Има запазен договор от 480 г., подписан между българския цар Божан и един от най-известните ранни източноримски императори Зенон. Според гръцкия историк Йоан Антиохийски Зенон извикал българите за съюзници (ок. 480 – 1 г.) срещу готите, които по това време опустошавали тракийските градове. Тази година е важен маркер за историците, по който трябва да се преразгледа и времето, което се определя за начало на българската държава, категорична е доц. Вачкова. За признаване на една държава в древността често се счита годината на политически или военен договор, която тя сключва с някоя от великите сили в даденото историческо време (в този случай – с Източната римска империя – Византия). В потвърждение на тезата, че държава на българите има преди 681 г., са и изображенията на карти от V и VI век, които показват ясно провинция България.
  • 13 А защо няма нищо на тракийски

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Обратната":

    По родните места на българите в Алтай и защо ти сега не знаеш и дума на тракийски?

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Обратната

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "А защо няма нищо на тракийски":

    Ми щото Алтай не им е родното място ))
    ..И как да не знам и дума на тракийски, я виж -
    за нет търсачката : НОВ ТРАКИЙСКИ РЕЧНИК – 600 ДУМИ

    Освен това, всички стари езици търпят промени/реформи през вековете. Не може да ги слагаш едно към едно с днешния говор.

    Коментиран от #17, #19

  • 15 дебела кратуна

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "А защо няма нищо на тракийски":

    Защото "траки" и "тракийски" са измислени понятия. Така наречените "траки" са си живи българи и са говорели български. А защо за езикът им не се знае нищо - поради същата причина обяснена в предния ми пост. Българските букви ясно се четат по стените на магурата на има няма 7-8 хиляди години.
    Както казах, всеки е свободен да вярва в каквото иска (справка макетата). Аз вярвам в това, което съм написал. И не защото съм много умен, а защото едни много по-умни хора от мен са чели, анализирали и не се страхуват да казват истината.

    Коментиран от #16

  • 16 А какво пише по стените на магурата

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "дебела кратуна":

    Аз гледам но не разбирам нищо, въпреки, че владея много добре български?
  • 17 Само 600 думи

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Обратната":

    Че това е много малко. Дори папуасите в нова гния използват над 6000

    Коментиран от #18

  • 18 Обратната

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Само 600 думи":

    Изобщо не са малко. Това са само сигурните, и като се има в предвид думи останали в език от хиляди години. Обикновения човек днес използва около 2000 думи в ежедневната си реч. Колко думи мислиш са използвали преди хилядолетия?

    Коментиран от #20

  • 19 Този нов тракийски речник

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Обратната":

    Какъв е точно? Тракийско-български ли?

    Коментиран от #21

  • 20 Ами в латинският език

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Обратната":

    Има над 600000 думи. Ти си отговори 600 много ли са или са малко

    Коментиран от #22

  • 21 Обратната

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Този нов тракийски речник":

    Да ..
  • 22 Обратната

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ами в латинският език":

    Май бъркаш, латински с английски.
    Латинският е мъртъв език. С времето еволюира и дава приноса си на много съвременни европейски езици, най-вече италианския.
    Същото е с т.н. тракийски, т.е.българския, който еволюира най-вече в съвр.български език.
    600-те думи не са всички думи, бълг.език има над 200 000.
    600-те са тези трако/български думи с доказани исторически източници - писмени,лингвистични, етнографски, фолклорни и т.н.;

    п.п. струва ми се обяснявам на някой ученик елементарни неща.
  • 23 Българските турци

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гагаузите са покръстени турци":

    Значи "възродителният процес" беше опит да се увеличи гагаузкото население в България...така ли ?!...Абе вие в България сте се превърнали в уникална историческа етникодемографска "боза" бе веселяци !!!